All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Det är inte för sent att måla huset i höst

"Du kommer göra mycket under en trevlig helg, speciellt om du redan har färgen hemma", säger Mentz Holmen hos Askim & Mysen Rør dk. Måleri och inredning.

Undvik kvällsarbete.

Dugg är ett vanligt fenomen på morgonen och hösten nätter. Om en fuktig eller halvtorkad färg duggas kan matsköldar uppträda.

- Därför bör du måla tidigt på dagen och slutföra arbetet i rätt tid, att färgen blir väl torr, och sedan innan degen kommer, säger han.

Torkningstiden för färg anges på rutan eller i faktabladet som medföljer produkten.

För dem som måste använda eftermiddagen rekommenderas vattentäta akrylprodukter.

Moderna akrylfärger och bin kan bli tillräckligt torra om några timmar, medan en traditionell oljemåla, tjära eller oljebönor kommer att ta lång tid att torka på väggen.

- Akrylfärgen torkar snabbt, så du får mer tid att måla. Dessutom är de miljövänliga och överlägsen när det gäller hållbarhet för färg, glans och färgfilm, säger Holmen.

Måla på torrt trä

Fuktmätare är ett mycket viktigt hjälpmedel för målning under hösten. Det hjälper dig att ta reda på om träet är tillräckligt torrt innan du börjar.

En fuktmätare är en stor hjälp om du ska måla huset i höst. Foto: Chera Westman / ifi. nej

Förbandets relativa luftfuktighet bör inte överstiga 15-18 procent. Mät på flera ställen, helst på de mest fuktiga delarna av väggen runt fönster, vid ändväggen och de minst soliga väggarna för att få ett rättvist resultat.

- Det finns ingen fukt i träet, men med en vattentät produkt är det inte en komplett kris om ytan inte är torr när du börjar. Färgen innehåller vatten i sig, och om det är lite matt på ytan på morgonen, måla det om det är torrt inuti, säger Holmen.

Var uppmärksam på väder och temperatur

Vattentäta färger och strålar ska inte användas när det är kallare än 5 grader ute.

Här är de oljebaserade produkterna lite mer flexibla, eftersom flera av dessa kan användas även när lutningen klarar under noll. Men kom ihåg att färgen kan bli lite tjock och tung att arbeta i kylan, och du blir kall på dina fingrar.

- När det gäller oljemålningar, fryser målaren ofta färgen under lång tid, säger Mentz Holmen.

Den längre torkningstiden ökar risken för dammning, och du måste sluta tidigare på kvällen än att använda akrylprodukter.

Risken för färgning eller målning på frusna ytor är att den naturliga fukten i materialet är frusen också. När det här vattnet i beklädnaden tänder, kommer du att få flassing.

Den stora fördelen med oljeprodukterna är att lådorna faktiskt kan lagras i stugan eller i garaget under vintern.

Att måla i regnigt väder ger dåliga resultat.

Ny färg som utsätts för regnvatten får dåliga sköldar, och en vattenfärgad färg kan i värsta fall tömma väggen.

Behöver du fortfarande måla när det är säkert för regn, kan du skydda väggen genom att hänga ett presenning på utsidan eller ner från taket om det ligger lite utanför väggen.

Det är dock bäst att följa väderprognosen och välja en dag med väder och goda temperaturer för fallmålningsarbetet.

- Vädret ska åtminstone vara varmt medan färgen torkar. Det är inte lika farligt om det regnar när färgen är knäckt för att bli torr, "avslutar Mentz Holmen.

Källa: ifi. com

ADVERT

Mest populära