All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Det är mycket möjligt att du har lagt dina kläder fel hela mitt liv

Tips för att bli av med kläder och tillbehör:

- Ordna loppmarknad, och undvika att hålla loppmarknad som en ursäkt för att köpa mer igen.

- Ha ett byte team med vänner.

- Ordna begagnad försäljning på jobbet eller med vänner.

- Leverera onödiga föremål till loppmarknader och begagnade butiker.

- Kontrollera om närmaste flyktingmottagning behöver något av det du behöver för att bli av med.

- Sälj de finaste sakerna på Finn. com

Undvik denna klassiska fällan:

Not Sänk alla kläder som du inte använder utvidgas till gosa kläder eller målning kläder - det är begränsat hur mycket gosa kläder och målning kläder du behöver.

Tidigare i år kom boken "Magic Removal" från Marie "Konmari" Kondo på norska. Det har blivit väldigt populärt och jag måste erkänna att jag blev nyfiken. Att tänka om det fungerar ...?

I ett försök att få ordern i garderoben en gång för alla har jag provat några av metoderna för Konmari. Dessutom har jag varit i kontakt med den organiserade drottningen Gunn Beate Reinton Rulnes, damen bakom konstens blogg. nr.

Konmari Metod

Marie "Konmari" Kondo driver ett konsultföretag i Tokyo där hon hjälper människor att städa sina hem. Hennes rengöringsmetod, Konmari-metoden, har lockat många anhängare över hela världen och vi har försökt att välja ut sina bästa knep för att få en snygg garderob.

Den korta versionen av metoden är bara helt enkelt för att fixa våra ögon på allt du äger, en sak i taget, och bestämma om du vill behålla den eller avyttra det - och där det är möjligt att placera sak.

Också Rulnes har många tips om hur man kan hålla koll på kläder och utrustning, även om hon betonar att det är svårt att ge generella råd som fungerar för alla.

- Vi lever annorlunda, har olika mängder kläder, byråer, skåp, makar, barn och hobbyer, säger hon.

Så här har du 11 tips som kan bidra till orden i garderoben - förhoppningsvis för alltid.

1. Har två årliga rengöringsmedel

Marie Kondo rekommenderar att du rengör ordentligt en gång - och tycker att det ska vara tillräckligt. För de flesta av oss är det inte tillräckligt, och absolut inte om du har barn.

- Ställ in tillräckligt med tid för att organisera, sortera och bli av med det du vill rengöra. Samla allt du (och de andra) har av kläder, väskor, accessoarer och skor, och gå överallt. Titta på staten, passa, hur den matchar andra saker du har och hur lätt det är. Var strikt, uppmuntrar Rulnes.

Är du en av drömmarna om att gå i garderob med orden och rymden?

Både Konmari och Rulnes innebär att du först måste bli av med saker, antingen genom att kasta eller ge bort, innan du kan skapa en bra och mer permanent system i omklädningsrummet.

2. Rensa en kategori i taget

Konmari föreslår att du inte tar en överväldigande uppgift att rensa garderoben.Börja med kläder, och skär i toppar, byxor, kläder hängande, strumpor, väskor och andra tillbehör etc.

Och - få allt med dig. Först då får du en översikt över hur mycket du egentligen äger. Kom också ihåg att fånga den som inte är i omklädningsrummet just nu, som sesongtøy i båset, kläder i tvättstugan och en halv rena kläder i badrummet. Plocka upp allt inom kategorin du behöver städa innan du börjar.

"Genom att samla saker på ett ställe kan du jämföra liknande saker, vilket gör det lättare att besluta om att hålla dem båda eller kasta en av dem, eller båda", skriver Konmari.

Om du tycker att det inte är tillgängligt, kan ett rum eller en kategori i månaden efter den här metoden fungera bättre.

3. Tänk samling av kläder under hela året

- ha en kontinuerlig eagle öga på kläderna resten av året också. Varje gång du tvättar kläder, kolla på plagget och betygsätta det. Bli av med något som inte passar, vilket du inte tycker om, eller det är trasigt. Det senare är särskilt sant om du aldrig kommer att fixa det, säger Rulnes.

Ett tips är att alltid ha en tillgänglig låda eller påse saker du vill sälja eller ge bort, för det är lätt att få plagget / sak bort när du har ansett det som överflödigt. När lådan är full levererar du den till närmaste loppmarknad eller återanvändningsbutik.

4. Ta reda på vilka saker du älskar

- Ta allt ut ur skåpet och samla det på ett ställe. Byt ut kläderna du älskar. Se om det finns utrymme för de kläder du gillar också. Ge bort / sälja / kasta bort det, säger Rulnes.

Det låter lätt; behåll kläderna du älskar. Men hur hittar du ut vilka kläder du verkligen vill behålla?

Enligt Konmari måste man fysiskt röra en sak för att kunna ta reda på om det är viktigt för dig.

Därför rekommenderar hon att du tar varje klädsel i händerna och kontrollerar plagget för att ge dig nöje. På engelska är det översatt till en "glädje gnista", som kan ge en bättre bild av vad känner att du borde vara bekant med än nöje.

Jag måste erkänna att jag skrattade lite av det här tills jag försökte. När jag plockade upp en klädsel var det lätt att veta om det gav mig en bra känsla eller inte.

Den topp som kryper upp magen när jag rör mig ger en dålig känsla = ge bort. Ulltröja som alltid håller mig varm och är lika bra samma hur många gånger jag tvättar det ger en bra känsla = behåll. Klänningen är lite för kort och när jag går och går ner trots att mönstret är superfint ger inte en bra känsla när jag tar det = ge bort. Och så fortsätter det!

Så, helt enkelt, är du glad att se detta plagg?

5. Stabilt kläder på övre sidan

Om du väljer att få dina kläder synliga i sovrummet är det extra viktigt med orden. Men huruvida både Rulnes och Marie Kondo har målet att du kommer att se allt du har. PÅ HÖGT LJUS: Genom att lägga på kläderna på ett visst sätt kan du hålla kläderna på toppen av lådorna istället för att stapla dem.Då ser du allt du har och dina kläder blir trevligare. Foto: Mari Parelius Wammer

Det är också möjligt i brickor om du följer den japanska rengöringsspecialistens metod.

Genom att vika dina kläder på ett visst sätt, kan du hålla dina kläder står upprätt i tråg stället för att lägga dem i högar som gör att du alltid vill se endast den övre plagget. Metoden har två klara fördelar:

1. Du ser plötsligt allt du har i

2-lådan. Det är otroligt platsbesparande.

För att lagra kläder som står, måste de göras mer kompakta. Hur man gör det på Konmari-view:

"Målet är att vika varje plagg i en enda, slät rektangel Brett först vardera långsidan av plagget till mitten och skjut in ärmarna så att plagget bildar en rektangulär form hur dig.. vika ärmarna inte spelar någon roll. nästa steg är att vika den ena sidan av rektangeln mot den andra. Vik plagget igen så att det blir en halv eller en tredjedel så stor. antalet vikningar bör justeras så att det vikta plagget i stående position passar höjden av brickan det måste vara i "

det finns väldigt många filmer i denna på nätet om du var intresserade, söker till exempel på" Folding "och" KonMari".

6. Begränsa antalet klenodier

Ja, det kan vara roligt för dina barn att gå i mammas klänningar på en fest i 15-20 år. Begränsa dock hur många sådana speciella kläder du ska ta hand om.

-

Jag har haft mycket roligt från 70-talet när jag var fjorton. Men det har en liten smak av det förflutna! Hjälp dina barn att undvika att förlora val du borde ta dig själv, säger Rulnes. 7. Välj rätt hängare och vrid dem runt!

- Välj tunna hängare i stället för tjocka. Då får du mer plats i garderoben, säger Rulnes.

Och när vi är på hängare ... kan en bra tips vara att hänga alla hängare på samma sätt. När du använder ett plagg och hänger det tillbaka, häng hängaren på andra håll.

- Efter sex månader ser du tydligt vilka kläder du inte har använt. Då bör du överväga att bli av med dem, säger Rulnes.

8. Ta med dina strumpor

Konmari rekommenderar att man sätter ihop sina strumpor istället för att rulla dem till en boll.

Vikta socka KONMARI Lägg strumpor lagrade ombord tredjedel av strumpan till mitten, vilket gör densamma från den motsatta kanten. Sätt dem i en skolåda eller annan låda som är lämplig för ändamålet. Foto: FOTO: Mari Parelius Wammer

Jag är en av dem som hade fullsatt socka lådor, och beslutade att ge metoden ett försök.

jag blev positivt överraskad hur platsbesparande det är att vika strumporna snarare än att rulla ihop dem. Jag sammanställt också skriva strumpa individuellt (strumpor, tränings strumpor och yllesockor), och ändå kan tyckas den tid jag spenderar på att vika i stället rulla ihop, vilket motsvarar den tid jag annars skulle tillbringat söker efter strumpor i rätt färg och typ .

Det ser också väldigt snygg ut, vilket är en bonus. Rullar är å andra sidan skeptiska.

- Det är vad jag inte har tid, önskan eller vinst att hålla sig till med. Om du inte har strumporna när du väljer att lagra dem, har du för många par, säger hon.

9. Roll strumpbyxor din

Okej, så det tog lite tid att rulla strumpan mina byxor som jag hittills har hållit "genom att linda in dem i sig själv" (ni vet, som börjar med benen, rullar med och drar liv vid bollen så småningom) .

Det gör tights lockigt och det är omöjligt att skilja mörkblå strumpbyxor från de svarta.

Med Konmari metod tar de mycket mindre utrymme. Sätt på byxan dubbelt, dvs benen på benet. Vik en gång och rulla den ihop. Sätt dem med vridningarna synliga. Om du lagrar dem i en låda, rekommenderar Konmari att du sätter dem i en låda, såsom en skokartong, och sedan lägga lådan i lådan. På det sättet kan du förhindra att de rullar upp, du ser hur många strumpor du har och de är släta och rynkorfria.

Konmari rekommenderar även att man tar bort nya strumpbyxor från förpackningen.

"Ta också bort kartongen inuti. Ta ur förpackningen och vik ihop dem, och de kommer att ta upp 25% mindre utrymme", säger hon hävdar i boken.

RULL POWER BOXES: Genom att rulla tightsna och hålla dem i lådor, blir de trevligare längre och du ser bättre ut vad du har. Foto: Mari Parelius Wammer

10. Hitta en lösning för kläder som används men inte smutsiga

Blogger Dad Heart skrev för ett tag sedan ett inlägg om "The Chair" - ni vet stolen som lockar allt skräp och används, men inte smutsiga kläder.

Om du hittar ett system för dina kläder, kommer ditt sovrum / badrum / hus att se mycket snyggare ut.

- Jag har ett par tomma hyllor både i badrummet och i min garderob där vi kan lägga våra halvklädda kläder. Kanske har det fungerat bäst, säger Rulnes.

(Och hon betonade att de tomma hyllorna orsakas av clearing och genom att bli av saker, så om du inte har lediga hyllorna nu så kanske du kan städa upp dem genom att följa råden i den här frågan?) <999 > 11. Köp mindre nytt

Så enkelt men svårt.

-

Du behöver inte bli helt Mark Zuckerberg som har en typ av T-shirts, en typ jacka och en typ av jeans, så att han kunde använda intellektuella resurser på något annat än vad han kommer att bära, men de flesta av oss kanske inte spendera pengar, tid och utrymme på mer än vad vi behöver ", avslutar Rulnes.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära