All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Det är svårt, men du kan bli av med

Bruna pälsbaggar är inte det största skadedjuret som finns, men det är en varelse som de flesta fortfarande inte vill komma in i.

Men det är lättare sagt än gjort för att bli av med den lilla krabban.

- Brown pälsklocka kan flyga in från ditt fönster. Det är ofta hur de sprider sig på vår och sommar. En varm sommarnatt i ett tätbefolkat område kommer ofta att hända. Det finns knappast en lägenhet i Oslo har inte brun päls skalbagge nu, och det spred sig till andra städer, säger Preben Ottesen, direktör vid FHI att klicka. nej

Att försöka bli av med pälsräkningen är en hård kamp.

Räkningen kan spridas snabbt från lägenhet till lägenhet - och kan nästan inte undvikas.

- Du ska inte använda en presentspruta inuti. Det finns ingen anledning att förgifta lägenheten på grund av räkningen. Det är bättre att kontrollera ullkläder som har lämnats orörda under lång tid. Om du fryser det, kommer skalbaggar och larver dö, säger Preben Ottesen.

RIKTIGT ATT KOMPLETTERA: Om du köper ett hem finns ingen garanti för att den är gratis. Den lilla antennen längst upp till höger är antennen för en man. Foto: ILLUSTRATION: Preben Ottesen, Statens folkhälsoinstitut.

Från Afrika

Pelsbille

  • Pelsbiller lever på animaliska produkter. De vanligaste typerna i Norge är pälsklocka, brun pälsklocka och bältepälsklocka. De betraktas som naturens nedbrytningar.
  • Dessa räkningar kan alla flyga. De är vanliga i norska faunan. Det finns några arter som har importerats till Norge och bor bara i våra hus. I naturen har de uppgift att bryta ner päls, fjäder och fjäder.
  • Alla sedlar är ovala avlånga i form. De är vanligtvis bruna med olika mönster och nyanser. De sträcker sig från 3-6 mm.

Källa: Anticimex

Räkningen, ursprungligen från Afrika, har vandrats bred och bred. Enligt folkhälsa visade upp i Moskva 1961 och vidare till Sverige och Danmark 1962 och 1963. I Norge den första någonsin upptäckts i en sovsal på Majorstua 1983, och därför har fått namnet Majorstubillen.

Det är de unga djuren Majorstubillen som orsakar skada. De vuxna individerna äter inte, men larverna gnuggar mer än vad som helst på textilier, läder och vad det än kan komma över.

Folkehelsa säger att räkningen är nu vanlig i hela Nordeuropa, och de föreslår att det förmodligen kommer att erövra hela världen där människor bor.

Upp till 93 ägg

Honan lägger 34 ägg i genomsnitt, men enligt det norska folkhälsoinstitutet, lägger man till 93. Efter ca 20 dagar dör hon.

Utvecklingstiden för ägg och larver är den snabbaste vid 24 grader och en relativ fuktighet på 70-80 procent. Äggen kläcker efter 10 dagar, larverna utvecklas om tre månader och marionettstadiet varar 8-13 dagar innan de vuxna räkningarna luktas.

Om du har brun päls skalbagge i hemmet och flytta till ett nytt hus, är det faktiskt möjligt att förhindra skadedjur flyttas över. Men då krävs en riktig insats.

Tre dagar i frysen

Eftersom den bruna pälsen äter ull och läder, är det bästa rådet att frysa kläder och textilier.

Om du flyttar från ett hem med skalbaggar, är det rekommenderat att frysa kläder och ull för att inte få skalbaggar flyttas över.

På så sätt kan du inte få räkningen till det nya hemmet.

- Tre dagar i en vanlig frys är en bra utgångspunkt. Men har du fyllt en stor väska med ull, skulle jag ha haft den i frysen i en vecka. Det kommer att ta längre tid för en stor mängd kläder som ska frysas, förklarar Stein Norstein, biolog och skadeexpert i Anticimex.

Akta dig för att köpa en bostad

Han säger att du riskerar att få brun pälsfel i både nya och gamla lägenheter.

- Om du köper ett hem finns ingen garanti för att det är gratis. Men säljaren bör indikera att det har varit insekter där, så köparen är medveten om det, säger Stein Norstein till Click. nej

När skadedjur kommer att bekämpa bruna pälsfel i hem, letar de efter anledningen till att de är där.

Kontrollera skafferi

MAJORSTUBILLEN: I Norge någonsin upptäcktes först i en sovsal på Majorstua 1983, och har därför brun päls skalbagge som heter Majorstubillen. På bilden ser du arten Attagenus woodroffei. Foto: Foto: Exterminators

Larverna kan leva i betongmaterial så att få för att lösa problemet är det viktigt att hitta orsaken, säger Stein Norstein.

Räkningarna kan gå till matlagningen, så det är klokt att se ut där, förutom ull, päls och läder. Ta också hand om kläder som lagras på loftet och källare.

- Ullkläder ska förvaras i täta plastpåsar med dragkedja.

Är du bra att undvika att få räkningarna på den rörliga belastningen.

Men efter några år kan de visa sig ändå.

- Ja, i teorin kan räkningarna flyga på varma sommardagar. Men först och främst tror jag att de kommer till flyttningarna eller från en angränsande lägenhet.

Yrkes striderna

folkhälsa rekommenderar följande procedur att förvärva professionell hjälp:

  • Prova själv att identifiera djur som du kan hitta och göra inledande undersökningar
  • överväga flera skadedjur företag
  • inspektion Request och planera för att bekämpa kommer utförs
  • innehållet i en skriftlig plan för att bekämpa
  • Använd godkända exterminator
  • Skriv kontrakt med pest fast
  • egna ansträngningar under och efter striderna

Läs mer:

Du kan ha råttor i ditt hus utan Att veta det

Bli av med bananflugor

Hur man anfaller myror hem och stuga

ADVERT

Mest populära