All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Det gick från papperskorgen och till bedbugs. Den kom under förbandet och åt såren

Förhindra faraomyra

  • Vid resa, var medveten om att pharaoma inte ingår. De kan följa med chokladstänger och annat godis.
  • Observera varma och fuktiga platser såsom kök och badrum bakom kakel, i grytan, i knivhandtag.
  • Läkemedlet kan ta tid och kan kräva många besök, det kan ta månader innan resultaten uppnås.
  • Spola omedelbart spill av juice, socker, läsk och kakor. Särskilt på sommaren är det viktigt.

Källa: Anticimex.

Det är inte allt du vill komma hem från en semesterresa. Sällskapsdjur är ett exempel, eftersom det tyvärr är en möjlighet för det att hända.

Människor reser långt och ofta - och faraom är en av de besvärliga arterna som du kan ta med i din resväska hem från utlandet.

- Pharaoma är inte ovanligt att komma med i bagaget, det kan vara ett litet rum i möbler och rörliga. Bland annat har en möss hittats inuti en knivaxel! Flera av våra kunder har bidragit till omlokaliseringen, säger Stein Norstein, biolog och skadeexpert i Anticimex.

Tropiskt maurart

Enligt Exterminators är faraomyra en tropisk maurart som har spridit sig över hela världen.

Farao kommer inte att överleva utomhus i Norge, men när det väl har etablerats inomhus är det svårt att bli av med det.

- Många länder har faraomyra, vet inte vilka länder har de flesta, men vet att det är mycket faraomyra i USA, Europa och Asien. Det är inte ovanligt att komma undan med faraom från exempelvis Thailand, säger Norstein.

Rapid Scattering

Myrorna håller sig vid mindre bon i små hålrum eller sprickor på heta, fuktiga ställen. Eftersom de är så små kan kolonier bli stora innan de upptäcks.

- Har du en drottning hemma i din resväska, kan spridningen ske snabbt. Faraomyra är inte den vanligaste skadedjur vi har, men det blir så omfattande lokalt eftersom det sprider sig så snabbt, säger Preben Ottesen, direktör vid FHI.

Pharma är relativt vanlig i Oslo och kan till exempel komma från en butik.

- Det är mycket troligt att spridningen sker genom transport av varor och föremål ", säger Johan Mattson i Mycoteam.

Enligt Anticimex kan en farao-drottning leva i upp till 39 dagar och kan lägga till 4500 ägg under livet. Pharma Eater äter allt från socker, sylt, rå eller kokt kött till döda insekter.

FARE: Arbetstagare får bara 2 - 2, 5 mm. länge medan drottningen kan vara dubbelt så stor. Myrorna är brungule med en något mörkare kropp. Foto: ILLUSTRATION: Anticimex.

Pharaombekämpning är ett omfattande arbete och bör i de flesta fall lämnas till godkända skadedjur. Kampen måste göras med hjälp av förgiftat kött. Det är omöjligt att hitta alla boskap.Användningen av bekämpningsmedel eller pulver kan ytterligare leda till bildandet av nya kolonier och spridning av attacken.

Problemet med faran är att det kan ta tid att bli av med det.

- Det finns många drottningar och om de finns i ett bostadshus över flera kvartaler måste man kämpa för hela kolonin. Det måste finnas förgiftade ägg i varje lägenhet.

Spridningsinfektion

Utmaningar kan vara att du inte omedelbart kommer in i alla lägenheter, så det kan ta tid att bekämpa kvalsterna.

Farmaemi kan orsaka både allergiska och astmatiska sjukdomar, liksom spridning av infektioner.

- De blir många och problemet är att de flyttar mellan rena och orena platser och kan därför sprida infektion. Värsta fallet är där sjukhuset fick en faraour. Det gick från papperskorgen och till bedbugs. Det föll under bandaget och åt på såren. Det kommer att bli en hemsk infektionskälla, säger Ottesen.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära