All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Det kan se ut som en vanlig bad

Sverre Fehn är den enda norska och andra skandinaviska med Pritzkerpriset, Nobelpriset för arkitektur. Detta badrum förklarar några av Fehns unika position.

Ibland besöker du rum, stugor och hus som har en mycket distinkt utstrålning, personlighet och kraft. Ett exempel på denna typ av originalitet och arkitektur är den otroliga medeltida gården Gammel-Kleppe i Vågå. Ditto med den snygga fjällstugan i Valdres designad av arkitekt Atle Aas. I samma klass skriver den tuffa Oslo-villaen i betong Knut Hjeltnes.

Sverre Fehn största

Förutom dessa exempel finns det inringning av landet ett antal ursprungliga projekt som av Sverre Fehn - en av Norge och Nordens största arkitekter. Hur han byggt inredningen och det här badrummet i Villa Holme i Holmsbu på Hurum ger oss en förklaring till varför Fehn har blivit så stort namn, långt bortom landets gränser.

A ROOM IN SPECIAL CLASS: Från badet finns en magnifik utsikt över bergen runt Holmsbu. Sverre Fehn utformade säkert alla detaljer i detta rum. Inget var kvar till slumpen. Foto: Foto: Espen Grønli

Badrummet är högsta prioritet

Se varför det är världens bästa byggnader

Detta bad med blanka kakel väggar i alla riktningar ligger på andra våningen - den ljusaste platsen i den massiva betong hus med havsutsikt . - Där de flesta andra arkitekter och lekmän skulle sätta vardagsrummet, sade byggare, målare Ingolf Holme till Bonytt 1998.

En plats i solen

Badet placeras diagonalt i mitten av hörnrummet, en lösning sällan sett. Det gör att kvällssolen faller i badzonen. Det betyder också att förutom att njuta av solskenet mitt i rummet efter arbetstiden har du också full utsikt över de låga kullarna runt Holmsbu.

- Rummet och badet har rätt riktning när du badar. Detta ger en känsla av frihet, även om rummet inte är så stort, kommenterade Fehn.

En strikt och tydlig stil

Det skarpa vita badet är täckt av röd tegel och kompletteras med en hörndusch. Den har höga, svängbara glasväggar som kan vikas samman så att den här duschzonen tar minimal plats när den inte används. Två uppsättningar diskmaskiner, även den skarpa vita, betonar strikt stil i rummet.

Huset som talar med berget

- Jag tror att det var rätt att dra badet på detta sätt i det här fallet, sade Sverre Fehn till oss 1998. Den röda tegel assimilerar den röda färgen på det stora bergväggen precis bakom huset . Och både badrummet och hela huset är tänkt som ett samtal med berget som stiger upp bakom bostaden och fördjupar arkitekten, som tillbringade många år av sin karriär i detta projekt.

Det är äkthet som räknas

fördel av alla väggar i badrummet är gjorda av hela tegel, är att när murverk arbetet utförs, jobbben färdig, förklarade Fehn.Det kan kosta lite extra i början för att göra badrummet på det här sättet, men detta tas upp senare eftersom du inte behöver klä väggen med kakel eller annat material, säger arkitekt.

Bakgrund hyllor norsk arkitektur

Hållbara material ger huset liv

Golvet är belagd med Otta skiffer, i en blandning av vanlig grå och vissa rostfärgade golvplattor. Denna kombination ger gott slutare och liv i rummet. Den våta zonen är gjuten, som den i köket på golvet strax nedanför. Bänkar och skåp är också ritade av Fehn och gjorda i tall. Här i huset borde du leta efter standardlösningar.

GLASSAD TEGLSTEIN SKINNER: Badrummet är placerat på lämpligt sätt, både i förhållande till utsikten och till de två sovrummen på varje sida. Den fasta badkar är mitt i rummet. Foto: Foto: Espen Grønli

Top arkitekt tog hela dragningsprocessen

Under stålkupol är Norges häftigaste badrum

- När jag valde en arkitekt Sverre Fehn kaliber, jag var tvungen att ge honom fria händer, sade byggare Ingolf Holme till oss 1998.

Han upplevde detta badrum som en stor, vacker möbel. Denna designuppgift kunde inte lösas på ett bättre sätt, menade han.

AVANCERAD ARKITEKTUR: Badrummet med kaklade väggar och skiffergolv har ett hörn där de stora glasytorna är limmade ihop. Således flydde du en mittstång som hindrade ljuset från att komma in. Foto: Foto: Espen Grønli

- Det är både ett ansvarsfullt och berikande uppgift att bevara denna underbara Sverre Fehn-hus för framtiden, säger änka Ingolf Holme, Hanne Buck Stein till Bonytt. nej

Sverre Fehns belyser

Hon får ofta förfrågningar, särskilt från utlandet, från människor som vill se den här byggnaden med egna ögon.

Se mer:

Se strålande sommar hus

Glasdörrar gör allt kabin

Hela familjen bor på 11 kvadratmeter

stål och krita vit: De två firkantvaskene står på stålpelare. Foto: FOTO Espen Grønli

Detaljer som räknas: Samspelet mellan de glaserade tegel på väggarna och silver skiffer golvplattor ger en stor effekt. Foto: FOTO: Espen Grønli

Nu är de snygga hytterna

Inte mycket A4 i detta triangelhus

ADVERT

Mest populära