All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Det ser svart ut!

Svertesopp har fått sitt namn eftersom det ser ut som att svära eller sot på väggen. Vanligtvis är svampen på ytan och är bara ett estetiskt problem. Vissa svärmar kan emellertid penetrera färgfilmen. Detta kan ge svampen en chans att komma in i träet och då har du ett mycket allvarligare problem, förklarar trätekniker Lone Ross Gobakken vid Norska Skogs- och landskapsinstitutet.

Väntar på fler svampar

- I tidigare tider användes så många kemikalier och tungmetaller i den färg som swaben inte trivdes. De fungicider som används idag är mer miljövänliga men har inte samma effekt mot swabs. Eftersom det mest effektiva sättet inte längre är tillåtet, måste vi hitta nya metoder för att bekämpa svampar. Vi gör traditionella fältförsök där vi testar olika behandlingar på olika skogar, med olika exponering för väder. Testresultat från laboratoriet visar att strömmen har en bra effekt på svampar. Det återstår att se om vi får samma resultat för utomhusprovning under en lång tid, säger Andreas Treu från Skog och Landskap.

Stora skillnader

Teknisk chef Trond Riise hos färgtillverkaren Nordsjö anser att det har en naturlig förklaring.

- De flesta av resurserna läggs nu till utvecklingen av de vattentäta produkterna, eftersom de är de mest miljövänliga och de vi vill investera i. De mest effektiva fungiciderna är ganska dyra, och därför är de bästa färgprodukterna ofta de dyraste ", förklarar Riise.

Tvätta ofta

Forskaren och färgtillverkaren är överens om vad man ska göra för att minska risken för smeden.

- Avloppsledningen ska tvättas varje år för att hålla ytan ren och ren eftersom det medför svagare tillväxtförhållanden, säger Trond Riise i Nordsjö.

Rengöring är också viktigt innan du målar huset igen.

- Du bör också tänka på vilken färg du väljer. En mörk yta kommer att ha en högre temperatur, och det fungerar inte bra också. Det viktigaste är emellertid att välja en färg av god kvalitet och stryka bort de billigaste produkterna, säger Gobakken.

Kontaktpersoner vid Skogs- och landskapsinstitutet:

  • Lone Ross Gobakken, forskare, telefon 91 19 72 68, ensam. ross. Gobakken @ skogoglandskap. nej
  • Andreas Treu, forskare, mobil 45 67 13 43, andreas. treu @ skogoglandskap. nej
  • Lars Sandved Dalen, forskare, mobil 99 00 85 64, lars. Dal @ skogoglandskap. com

ADVERT

Mest populära