All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Som lever tusentals insekter i din julgran

Julen närmar sig stormstor och julberedningar är i full gång. Vissa väljer att gå bort för julköp, medan andra dekorerar jul hemma.

En viktig tradition för många är inköp av årets julgran. Det perfekta trädet kommer att hittas, hemt och dekorerat till jul. Men vad många kanske inte vet är att med julgran följer det med en flok unbudged gäster. Enligt NTNU Science Museum är det lika mycket som 10.000-20. 000 levande insekter och spindlar i ett genomsnittligt julgran.

- När en reporter tog mig ut var han köpte ett julgran under NRK. Jag vikade ut ett vitt ark på marken och dumpade sitt julgran hårt nerför backen flera gånger för att se vad som föll på sängen. Det smakade levande, berättade Preben Ottesen för folkhälsoinstitutet till bonytt. nr.

Många tusen fluglarver

- Det finns levande tusentals fluglarver i träden, men de är små till små, betonar Ottesen. De vanligaste är sprayer, växtuttag, små spindlar, damm och kvalster.

- En vanlig gäst är en art som heter Sibirisk Edelgranlus och tillför Arne Nese från Rentokil. Detta suger industrin som den behöver från trädens nålar.

En goda nyheter för dem som inte vill objudna gäster vid jul är att critters kvar i trädet, och de torkar ut efter bara några dagar.

- När vi tar trädet i vardagsrummet från kanske 10 grader minus till 20 grader plus är det en skillnad på 30 grader Celsius. Rökare utsätts för en värmechock och en budbärare. Tyvärr för dem är vi ganska torra i våra hus. Många av de små djuren vågar ut snabbt och dör, skriver Skog och Landskap.

DIG GRÖN GLICKA TRE GOD DAG: I detta smyckade julgran finns cirka 15 000 små insekter dolda. Foto: PHOTO: Ron Chapple Stock Colorbox

SPRETTHALER: Spretthaler är små artropoder; De flesta arter är ca 1 mm långa. Enligt Wikipedia finns så många som 100 000 personer per kubikmeter jordytan, med andra ord spretthalene en dominerande grupp leddjur. Foto: Foto: Producent

SIBERIAN silvergran lus: Bartrelus och bladlöss är vanliga grupper av små insekter som kommer med träden. Det här är mer socker eftersom det matar på juice från träden. De har små små ormar de suger. Ofta anses dessa suger vara skadedjur eftersom sugningen kan leda till missfärgning av nålarna eller nålarna faller av. Foto: Foto: Forest och Landscape

Homoptera: Är en grupp av insekter, som har det gemensamt att de lever genom att suga ut vätskan (SAP) från växter. De har en typisk kroppslängd på 0, 5-38 mm. Foto: PHOTO: Wikipedia

Inte farligt

Ser du vilket träd som är äkta?

Det kan vara obehagligt att tänka på alla insekter du kommer in i vardagsrummet, men de är lyckligtvis ofarliga för både hus och människor.

- Små djur som ingår i lasten när julgran tas, kan inte skada egendom eller möbler.De har sina liv och lever på det träd de transporterades med. När det gäller obehag för människor är risken mycket större för vissa människor att leda till olika typer av allergiska reaktioner. Små spindlar och löss har sina liv och lever i och på trädet som de har transporterats in i huset med. De kommer att dö ganska snabbt om de faller av julgranen när de kommer in i vardagsrummet. De vill inte heller sprida sig till andra delar av huset, förklarar Nese.

Hur man undviker krypningar?

SIBIRSK EDELGRANLUS: Detta är den vanligaste bartrelusaen på ädelkorn i Östra Norge. Det lever bara på ädelkorn där det suger på nålarna. Foto: PHOTO: Forest and Landscape

- Det är inte så mycket du kan göra själv att inte ta med dessa lilla djur tillsammans med årets julgran. Det bästa tipset är att inte tänka på det alls, näsa råder. Att skaka trädet väl innan du tar det kommer att leda till att några av de objudna gästerna faller av, men det kommer bara att vara några. Små djur som lever i julgranen är utrustad med väl lämpliga gripklor, vilket gör det klänger fast vid grenarna och stammen.

Julgran för dig med dåligt utrymme

En möjlighet kan vara att köpa ett nytt och nytt träd. Det kommer att finnas färre insekter.

- På färska träd är det mindre kryp än på svagt. Det är därför nog att köpa färskt träd, skaka dem bra och ta dem in i vardagsrummet. Någon kommer noga att försöka sprida träden med insektspray. Kom bara ihåg att insektsprayen är mindre hälsosam än små djur, det blir mer arbete och inte minst dyrt, de skriver på skog och landskap.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

Här är webbutiker spricker med vackra julklappar

Vad du kan göra med stålull

Dessa vinter mittens håller barnen varma

ADVERT

Mest populära