All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

äR det nu du ska flytta buskarna

Tips för att flytta buskar och träd:

Flytta våren eller hösten

Planera ditt drag genom rotskjære framåt

Få med så mycket jord och rötter som möjligt

Gödsla väl på den nya anläggningsområdet

inte förstöra växt med för mycket vatten

Kom ihåg att beskära plantan så det blir en jämn balans

hösten är en bra tid att pussla i trädgården. Inte bara njuter du av de vackra höstfärgerna, men augusti och september är faktiskt de mest ideala växtmånaderna. Det är också på hösten bör du beskära buskar och träd, det är nu du ska plantera en gröda, och gå med planer på att flytta grödor i trädgården så hösten är perfekt tid att göra detta.

- Många tror att det inte är möjligt att flytta stora buskar och träd som har stått i jorden under många år, men det är värt att försöka om alternativet är att ersätta med något nytt, säger Marianne Utengen. Hon är trädgårdsmästare i det norska trädgårdsföretaget.

- Jag har flyttat både buskar, idegran, rhododendron, duftskjærsmin och brudespirea och ingenting har gått under. Naturligtvis tog det lite tid innan jag fick växterna tillbaka i full blomning. Ibland har det tagit tre till fyra årstider, påpekar hon.

Om de träd eller buskar du vill flytta är stora, kan det vara en bra idé att göra det med en minigrävare eller liten grävmaskin. Anledningen är att ju mer jord och rötter du kommer med desto större är chansen att busken eller trädet överlever omlokaliseringsprocessen.

Växter för nära

Som regel är det en anledning att röra sig på buskar eller träd. Kanske måste du dränera runt huset, eller du måste lägga upp ett nytt staket och din hemkano är i vägen? En annan vanlig orsak är att du har planterat för hårt så att buskarna inte får utrymmet som de behöver.

- Människor tenderar vanligtvis att plantera för hårt i början eftersom plantorna vanligtvis är små när de placeras i jorden. Vintergröna buskar som tuja ska flyttas innan de växer för hårt, betonar Harald Lundeby som driver Lundeby trädgårdsodling i Råde.

Flytta på våren eller hösten

Flyttande växter och buskar bör helst göras på våren eller hösten.

- Den bästa tiden är att flytta på hösten, vanligtvis i september, innan frosten kommer, säger Lundeby.

- På våren och hösten är det lägre temperatur, fuktig mark och aktiviteten i plantorna är lägre. Om du tar chansen att flytta på sommaren måste du ta bort löv och kanske hela grenar och du måste vara mycket försiktig med bevattning, påpekar Utengen.

Planera flytten!

För bästa möjliga resultat vid flyttning krävs en viss planering.

- Det bästa du kan göra för att få resultatet bra är att förbereda växten som du gör på barnskolan. Det innebär att klippa rötterna på två sidor året innan de flyttas. Ta spaden och sticka väl på ena sidan och på motsatt sida.Sedan skär du rötterna på två sidor ett år och tar växten upp året efter, säger Lundeby. Han uppmuntrar att försöka få så mycket jord som möjligt i denna rörliga process.

- Vid rötter kommer rötterna att separera och söka inåt. Detta gör att du kan producera ett större rotnät inne i klumpen du rör dig. Detta kan göra flytten mer framgångsrik, påpekar Utengen.

Artikeln fortsätter under bilden.

RODODENDRON: En av buskarna som kan flyttas på hösten. Foto: PHOTO: Getty Images.

Post efter borttagning

Om du flyttar växter på hösten går plantorna vila och du behöver inte göra någonting annat. Om du flyttar på våren borde du basilera på vanligt sätt.

Om gödsel används istället för kompost är det viktigt att gödselmedlet inte kommer i direkt kontakt med växtens rötter, betonar han.

- Det är viktigt att gödselmedlet inte kommer i direkt kontakt med växtens rötter, betonar han.

På våren, se till att den är fuktig i marken, men förstör inte växten eftersom den är för våt. Då får du en rötter för en björnservice. Om det blir för mycket vatten kommer rötterna att bli svårare att hitta sig och söka vatten själva.

Kom ihåg att beskära

- Ju äldre växterna växer och ju längre de har varit i jorden, desto större är risken att flytta dem. Anledningen är att det inte är möjligt att komma överens med det stora rotnätverket som en växt etablerar genom åren, säger Utengen.

Hon säger att det är också viktigt att tänka på balansen över och under marken.

- När du flyttar bör du beskära växten för att säkerställa en jämn balans. Om du får för lite rötter som inte kan mata bladen med tillräckligt med vatten, kan växten torka ut, hon slutar.

ADVERT

Mest populära