All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Isolera - spara energi

De nuvarande byggbestämmelser kräver 25 centimeter isolering av ytterväggar och 30 centimeter isolering kall vind, som är energibehoven åtgärder proceduren enligt Tekniska bestämmelser för. Detta är en effektiv åtgärd för att spara energi.

─ Ett stort antal gamla hus i Norge har endast 10 centimeter isolering i väggarna, och det är självklart att det är lätt att "tanka för Kraka" i hem som inte uppfyller dagens krav standard för isolering, säger Roar huggen, projektledare Enova.

- Vi har drivit kampanjer i flera år för att väcka husägare som redan planerar att göra stora förbättringar av sina fastigheter - att bli mer medvetna om vikten av en god isolering och att spara energi.

- Genom att isolera upp till 25 centimeter isolering i väggar och minst 30 centimeter tak blir huset mycket mindre känsligt för kyla. Effekträkningar blir mindre och sparar miljön, betonar Hugnes.

- Husägare som ska återisolera huset för att spara energi och vill byta ut fönster i detta avseende borde använda en professionell byggare. Inom taket kan du efter en viss vägledning isolera dig själv, säger Roar Hugnes.

Mellan 1960 och 1990 byggdes cirka 600 000 små bostäder i landet, bestående av radhus, fristående hus och flerfamiljshus.

Läs också:

För att minska elräkningen

Här är några enkla steg som kan göras för att minska energikostnader.

Detta hölje lager har byggts till en standard där det var vanligt med endast 10 centimeter tjock isolering material, vilket innebär att stora delar av norska hem är otillräckligt isolerade, säger huggen.

- Det drar också från gamla fönster. För att eliminera risken för drag / utkast från fönstren och ger därmed en bättre komfort inuti och spara energi, rekommenderas Enova fönster med U-värde på 1, 0 W / m 2 K eller lägre. Myndighetskrav U-värde i dagens byggregler av 1, är två Enova alltså lite längre i våra krav, och 3-lagers energisnåla fönster är mycket bättre att hålla sig varm när vinden och kyla än traditionella 2-lagers fönster . Kraven på fönster i passiva hus är för övrigt ännu strängare, med U-värde på 0, 8 eller lägre. När du byter fönster kommer vindisoleringen runt fönstren också att åtgärdas, i summan kommer det att vara effektiva åtgärder för individen, påpekar Hugnes.

Är ditt hus varmt? Då bör du isolera! Foto: Colourbox

Isolering ge effekt

─ En välisolerat hus ger god effekt i förhållande till energieffektivitet, vilket resulterar i lägre energikostnader och öka komforten, medan en uppgradering av bostad ge ökat värde och spara miljön.

Enova fortsätter sitt arbete med att göra fler husägare förstår vikten av bättre efterisolering.

Läs också:

8 steg att boka en bra hantverkare

Undvik fallgroparna med den här steg-för-steg-guiden.

En undersökning som gjordes av Norstat hösten 2008 visade att åtta av tio nordmän anser att deras hem är välisolerade. 60 procent trodde att det fanns en miljöpotential i sina egna hem, men mest fokuserade på extra duschar, återvinning och energibesparande lampor.

Enova har varit engagerad i kampen för att isolera bostäderna, eftersom det är viktigt att minska vår energiförbrukning i framtiden.

Enova anser också att villaägare snabbt kommer att märka plånboken att huset är bättre isolerat. Detta gäller framför allt efter kallisolering efter isolering. Den stora bonusen förutom bättre inomhusklimat, inre temperatur utan kallt utdrag, är lägre energikostnader i framtiden.

- Regeringen överväger redan införandet av passiva bostadsstandarder från alla nya byggnader i landet från 2020. Här finns mycket stränga miljökrav för nya byggnader.

För befintliga byggmaterial som behöver en större uppgradering ska rådet isolera. För hem utan ventilation eller mekanisk ventilation krävs ett bra ventilationssystem. Balanserad ventilation med roterande värmeåtervinning är lösningen. Detta säkerställer kontrollerad slingbyte i huset och tar hand om det mesta av värmen i luften på vägen ut för att förvärma frisk filtrerad luft ", säger Roar Hugnes.

Isoleringstips

Läs också:

Har du skapat en budget för året?

Med en budget är du bättre rustad att möta de ekonomiska utmaningar som året medför. Vi visar dig hur du gör det.

  • Enova har en tipstelefon där konsumenterna kan ringa gratis och få tips om energibesparing och efterisolering.
  • - Genom att isolera ett hus på cirka 100 kvadratmeter med de nya standardkraven kommer du att kunna uppnå 25 procent sparande på elräkningen och det är något som kommer över tiden, säger Roar Hugnes.
  • - Vi får även några frågor om vilka isoleringsmaterial som ska användas. Den vanligaste saken här är mineralull, som kom på marknaden 1955. Nu finns det också mineralull som isolerar bättre än tidigare, påpekar Roar Hugnes.
  • För husägare som har stora problem att ta reda på var i huset är den största "energiläckage", kan termografi vara ett bra mått. Genom att termografera rummet kan du upptäcka var det drar mest i huset.

Fakta:

Enova hoppas att energibesparingar genom bättre isolering kan stimulera flera tusen husägare att genomföra omfattande rehabilitering. Förstärkningen genom att isolera fastigheten är stor. Förutom minskade uppvärmningskostnader under de kommande åren kommer husägare omedelbart att märka högre bostadskomfort.

Gratis energireklaration kan erhållas från Enova, ring 800 49003.

Källa: Enova

ADVERT

Mest populära