All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

ÄR din pulvermaskin tillräckligt bra?

Kvalitet och släck förmåga pulverbrandsläckare kan variera mycket mycket, varnar om i ett pressmeddelande. Men visste du att du enkelt kan kontrollera detta själv?

Se skillnaderna i videon längre ner i fallet

Fire, värt vartenda öre

För att kontrollera släcka effekt

Naturligtvis finns det undantag som bekräftar regeln, men i de flesta fall får du exakt vad du betalar för. Att apparaten är godkänd betyder inte att pulvret har bra släckkapacitet.

Detta är dock mycket lätt att kontrollera. På enhetens främre etikett finns koder som anger strömmen, vilket är en kombination av siffror och bokstäver. Bokstäverna anger typen av brand, dvs vad som brinner, och siffran indikerar effekten. Ju högre antal desto bättre är strömmen.

A - eld i trä och fiber.

B - eld i vätska.

C - brand i gas

Trond Willard, chef på If Security Center rekommenderar att du inte köper apparater med A-värdet är lägre än 43, medan B-värdet inte bär vara under 198. C-värdet är inte vanligt alls apparater, men viktigt om du använder eller lagrar gas hemma, till exempel för en grill eller spis.

- Som regel kan en brandsläckare inte mindre Aw än 21, men jag har sett apparater med dessa värden som åtta, och det kan knappast släcka en medel brand, säger Willard sade i ett uttalande.

Bor du i ett bostadsföretag? Här kan du se vad du är ansvarig för och vad styrelsen ansvarar för.

Sekundära räkningar

Ifs Safety Center testar vanlig släckningsutrustning och varar över tio ton pulver per år.

- En sex kilo pulvermaskin, den vanligaste brandsläckaren i norska hem, varar i 10-15 sekunder. När tiden är så låg kan kvaliteten på pulvret faktiskt avgöra om du lyckas stänga av eld eller inte, säger Willard.

Det är lätt att tappa fattningen i en krissituation, men det viktigaste är att du kan vara lugn - och syftar till roten av branden. Andas ut och sikta bra innan du använder pulveret. Det använder lite om det är runt flammorna.

Har du kontrollerat din?

Även om du har en apparat med bra släckkapacitet är det viktigt att du säkerställer korrekt underhåll. Enheten ska levereras till inspektion vart femte år och skickas till tjänst var tionde. Om du inte vet hur länge enheten har kontrollerats är rådet klart: Hämta det nu. Den kalla årstiden, är December special högsäsong för bostadsbränder, och det är en enkel och billig försäkring för att se till att du har en väl fungerande brand hem.

Det är bättre att kontrollera en gång för mycket, än en gång för lite. I det stora sammanhanget är det små kostnader.Du måste spendera ungefär $ 700 för en bra pulvermaskin av god kvalitet och om du delar det i 10 år före service, är det inte mycket av kronorna det handlar om.

Kom ihåg att enheten ska vara lättillgänglig. Det hjälper lite att du har en apparat, om den är i botten av båsen, och tar flera minuter att se fram emot.

Den stora skillnaden:

Här kan du se hur pulver med bra och dåliga släckningsegenskaper arbetar mot flammorna:

Källa: Newswire

ADVERT

Mest populära