All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

ÄR din elinstallation olaglig?

Det hjälper inte om elektriker är licensierad och har gjort allt så bra arbete.

för en elektrisk installation eller reparation bör vara lagligt måste elektriker leverera en försäkran om överensstämmelse, liksom all annan dokumentation till fastighetsägaren. Enligt Huseiernes föreningens tidningen Hus och bostäder, är det tyvärr ännu inte vanligt bland flera elektriker, även om det har krävs enligt lag sedan 1999.

Norska kraftverk bland de svagaste i Europa

Förklaring?

Kanske inte så konstigt. Informationsansvarig inom elbranschen, El och IT, Bente Jepsson, är inte bekant med vad en försäkran om överensstämmelse är. Hennes bekanta har inte heller gjorts några speciella åtgärder från elarbetarorganisationen för att göra medlemmarna medvetna om detta.

- Det är installatören som ansvarar för att kommunicera sådana saker med sina anställda, säger hon till DinSide. nr.

- Shocking!

Rune Lamberg, konsult i utbildning Nelfo, Association of El och IT-företag, det vill säga de ovan ansvariga installatörer blir förvånade när vi berättar detta.

- Jag tycker att det är mildt chockerande att de inte hört talas om det! Han säger till DinSide.

Han bekräftar att försäkran om överensstämmelse är lagstadgad. - Försäkran om överensstämmelse ska följa en elektrisk installation som överstiger en viss storlek.

Detta innebär expansion av faciliteter, såsom med en ny kurs, nya installationer, exempelvis i en överbyggnad, eller renovering av en gammal installation. - I sådana fall måste försäkran om överensstämmelse följa faktura och annan information, säger Lamberg.

Men vad exakt är en försäkran om överensstämmelse?

- Deklarationen om överensstämmelse ska berätta att installationen har utförts i enlighet med de standarder och regler som gäller, förklarar Lamberg.

Detta följer internationella standarder. "Det är en översättning av internationell praxis som vi måste genomföra i vår lagstiftning genom EES-avtalet.

Men hur överensstämmelsesdeklarationen ser ut, det finns inga regler för. För större installationer levereras det gärna på ett separat papper, men för mindre jobb med tanke på DoC glatt på fakturan, ungefär så här:

"Anläggningen utförs enligt gällande standarder [namn norm]"

- Om du gör mindre förändringar i gamla växter kan du göra dessa enligt gamla standarder. Men då måste man matcha enligt detta, inte den nya. Det är därför du borde säga vilken standard du matchar.

Begär mer än deklaration

Lamberg anser användningen av överensstämmelse är ganska bekant för NELFO medlemmar. Föreningen driver dessa dagar kämpar fäderneärvda "Five säkerställa" att påminna sina medlemmar på standard dokumentation som ska åtfölja alla ansökningar.Dessa är:

  • Förklaring
  • Utrustning Dokumentation
  • Rapport från slutbesiktning
  • Bruksanvisning
  • Risk

- Detta här är utformad för att hjälpa medlemsföretag som finns i Nelfo kommer att använda den som ett minimum. Vi arbetar för att få det utbrett och införlivat på marknaden.

Warners norrmän mot spelar elektriker

Konsekvenser

Enligt hus och bostäder frånvaron av deklarationer få konsekvenser när du säljer din bostad. Detta bekräftas av Lamberg. - Vid försäljning av en husägare har ändringar i installationen gjorts inom kort, bör du kunna presentera en försäkran om överensstämmelse. En professionell köpare kommer att begära detta.

Var noga med att inte köpa elektrisk utrustning på Clas Ohlson

Konsekvenser för försäkring om något går fel?

Informationsansvarig i Storebrand, Hanne Gudding, vet inte heller för försäkran om överensstämmelse. Efter att ha frågade med dem som arbetar med brandskador i Storebrand, blir det tydligt att inte ens de vet deklarationer.

- Därför kommer inga försäkringskonsekvenser att uppstå om kunden inte har det, säger hon till DinSide.

En runda av samtal till några slumpmässigt utvalda fastighetsmäklare visar också att varken de är bekanta med begreppet "förklaring", även om alla visade att "det är viktigt att ha sina papper i ordning."

Be att deklarationen

Om du inte har fått försäkran för en elektrisk installation, rekommenderar vi att du kontaktar en elektriker och be att få en efteråt.

- Du kan kräva det, säger Lamberg.

Endast den person som har gjort installationen kan tillhandahålla en försäkran om överensstämmelse.

DinSide följer fallet - läs mer om nästa vecka

ADVERT

Mest populära