All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

ÄR detta den ultimata drömgården?

GURU: Garden Människor har ofta en mycket lång livslängd, för har alltid något att se fram emot, säger Claus Dalby. Mannen som har blivit gorillan av de nordiska trädgårdsmästarna genom sina många inspirerande trädgårdsböcker visar sin egen drömträdgård. "Under dagen, som jag fotografer, möter jag så många söta människor. På kvällen är det trevligt att koppla av på hotellet och blogga på Clausdalby. dk. Foto: PHOTO: Claus Dalby

För en nybörjare verkar tanken på att växa en rosenträdgård skrämmande.

Men det är inte nödvändigtvis så svårt att få loven att trivas. Även i skuggiga platser är det faktiskt möjligt.

Men Claus Dalby är inte nybörjare och därför är det kanske inte så konstigt att trädgårdsmästarens egen trädgård är som en romantisk dröm.

Magasinet Maison har besökt honom i Århus.

Romantisk trädgård

Här finns en mängd rosor av alla höjder, vackert blick och mysiga ställen att njuta av skönheten.

Humlen växer upp, längs trädstammarna, växer klättrare och kaprifol. Blommor i noga matchade färger visas från sin bästa sida med vackra, silverfärgade lövverk som bakgrund.

Användar anteckningsbok

Den fyra tunnland trädgård i Aarhus är skyddad på huvudet av en återvändsgränd, med skogen som granne och utsikter mot Århus Bay. Tre växthus och en ståtlig, vit patriotisk villa pryder fastigheten, där Dalby bor och driver sitt trädgårdsodling och skydd.

Claus bär alltid förkläde när han är i trädgården; inte bara för att den är fotogen, utan för att han har plats för penna och papper.

- Jag skriver allt i anteckningsboken, idéer, påminnelser och planer. Nya färgkombinationer, saker jag måste tänka på för nästa säsong, vad blir för stort, vad som behöver flyttas, förklarar han entusiastiskt.

Law to Rent Hjälp

Hans trädgård intresse vaknade efter en resa till England när han var på 30-talet. Du måste göra dig redo för en trädgård i ditt liv, säger Claus. Det är en sällsynt tid när du är mitt i småbarnslivet.

- Livet är i etapper - Vem tittar på fågelskådare i mitten av 20-talet? Å andra sidan är det ganska möjligt att bli gammal med sin trädgård. Om du tycker att det finns mycket att göra, behöver du inte vara så ambitiös. Du kanske vill anställa någon för att hjälpa dig med några timmar, så ofta du kan ta en taxi istället för att köra din egen bil.

OASIS i trädgården: "Den sjunkna trädgården" - att man inte ska bli helt andfåddhet av den täta lummighet är det viktigt med oaser. Morgonterrassen ligger öster om huset. Observera att det välvda bokhöljet omger det nedsänkta trädgårdsutrymmet. Foto: Foto: Claus Dalby

koppla av i trädgården

I England de säger "trädgården kommer att bli ännu mycket trevligare nästa år" - och det ger alltid något att se fram emot.

- När sätter du sig och slappnar av?

- Verkliga trädgårdsmästare sätter sig aldrig ner, skrattar Claus. Men ja, det händer, måste han erkänna:

- På natten när jag sitter stilla i mörker och bara uppfattar, känner allt, lyssna, lukta.Jag blir ödmjuk när jag tänker på vad man kan skapa på en mark.

I förbund med naturen blir du en del av ett självglömskt universum - det är också en form av mindfulness.

Bloggar om Blommor

Claus Dalby är författare, fotograf och förlag. Utgångspunkten för Dalbys verksamhet var Klematis.

Trädgårdsintressen vaknade för ungefär 20 år sedan och han publicerade sin första bok år 2002.

- Så insåg jag hur användbart det var att kunna fotografera så att nästa av mina 20 böcker jag fotograferat själv. Förutom böckerna uppdaterar jag min blogg varje dag.

DRØMMEHAGE: Trädgården består av cirka femton små och stora rum. En av de mest romantiska ligger i skogen. Det är cirka 200 kvadratmeter och på baksidan bildar en paviljong en spets. Paviljongen är självbyggd med element från engelska Haddonstone. Foto: PHOTO: Claus Dalby

- På min dator har jag ritat hundratals adresser runt om i Europa på Google Map. Det är som trädgårdsmästare känner varandra, och när jag besöker en plats vill jag få tips om fler fina trädgårdar i närheten. Många undrar om det inte kommer att vara ensamt att arbeta för sig själva, men jag älskar det.

Nu har han skrivit boken "Romantic Gardens" visar 20 underbara trädgårdar från England, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Skandinavien.

Den mest romantiska av dem alla kan vara i Norge, säger Dalby.

Trädgården han syftar på är Fredholm på Mjøsa, som visades i Maison Interiør förra sommaren.

Hur man skapar en romantisk trädgård

Det var på slutet av 1700-talet att barockens stränga symmetri ersattes med blomstrande överflöd i den romantiska trädgården - en stil som fortfarande var älskad.

En romantisk trädgård bör vädja till alla sinnen; Det ska vara vackert att titta på, luktar gott och du kan höra ljudet av krusande vatten, fågelsång och humum summering.

 • Roser - den viktigaste ingrediensen i en romantisk trädgård. Visst fyllda rosor som luktar. De historiska rosen har bara en blomning under säsongen. Ett alternativ är påminnelse Austin Roses eller Claus Dalby Roses.
 • Platser - Ha fina stolar och bänkar på flera ställen i trädgården.
 • Flera dimensioner - Den romantiska trädgården har djup, du ser något nära varandra, liksom något i bakgrunden och i höjden.
 • Blikkfang - en inställning på ett bord, en säng eller en skulptur på botten av trädgården - se till att ögat har plats att fästa.
 • Färgtoner - Vit, rosor och blå hör hemma i en sådan trädgård. Särskilt vacker står dessa färger mot silvergrå lövverk.
 • Stauder - fleråriga växter som säkerställer fortsatt frodighet när rosen blommar. Välj sorter som fjärilblomma, robust och aceleie.
 • Botteldäck - Storkenbb och akterskärm är bra. Lammeøre producerar ett fint silvergråt lövverk.
 • Sommarblommor - växt i burkar. Tänk också på höjden. Klättring rosor och kaprifol upp väggarna, slingar och clematis växer i träden.
 • Wildlife - Idealiskt har en sådan trädgård fjärilar, fåglar och andra vilda djur. Dalbys egen trädgård har vita duvor.
 • Bar Earth Se aldrig i en riktig, romantisk trädgård. Vänligen använd bottenbeläggningar för att undvika detta.
 • Rose Roses - En ros som Comte de Chambord passar för stamtavla med stauder som tar över blomman.

Hur man får de bästa roserna

TACK: Många av händelserna är sammansatta intonade. Rosa är den övergripande färgen, dessutom är växter med silvergrå löv bra till rosa. Med hjälp av små bord och planttrappor skapas höjdskillnader. Foto: PHOTO: Claus Dalby

Det är med rosor som människor - om du får näringsrik mat och god dryck blir du frisk och stark! Claus Dalby använder en kombination av naturliga gödningsmedel och konventionell näring.

Här är bra tips för vackra rosor:

Organisk gödning, som kompost, tidig vår.

DRØMMEHAGEN: Växthus och paviljonger hjälper atmosfären i en romantisk trädgård. Claus Dalby har tre trädhus, den största på nästan 50 kvadratmeter. Träbyggnaden är uppvärmd under den kalla årstiden så att känsliga grödor kan övervintra. Lägg märke till de vita duvorna på taket, en viktig symbol för romantik. Foto: PHOTO: Claus Dalby

Under växtsäsongen kompletteras jorden regelbundet med lättare gödselmedel, som kycklingfjäderfä.

En gång i maj och en gång i juli krävs en runda konventionellt gödselmedel (nitrat).

Efter 1 augusti är rosen inte befruktade, eftersom det kan börja ny tillväxt som inte verkar botas innan vintern kommer.

Leirjord som kan hålla fast på vatten och näringsämnen är bäst. Om det finns mycket sand i jorden, kan du lägga lera granulat.

Var noga med att vattna väl, rosor som saknar vatten får enklare sjukdomar.

Plantera tillräckligt djupt, podiet på rosen (förtjockning på stammen) ska vara 10 cm under marken. För de flesta växter behöver de planteras 15-20 cm djupare än de står i potten - förutom pioner, som aldrig kommer att stå djupare än i potten.

Och äntligen ett supertrick: Ta bort fjädrarna från en gammal kudde och sätt botten på växthålet! En bra ersättning för benmjöl.

Tillväxt som passar i den romantiska trädgården:

 • Rödbröst kvinna Angelica purpurea, Vicars Mead, sår själv och dyker upp på bekväma platser.
 • Fiolroser, Thalictrum, Splendide.
 • Aconitum Henryi, Spark's Variety.
 • Poppelrose, Lavatera, White Angel, blomstra överdådigt.
 • Trappa, Deutzia, Mont Rose.
 • flerårig hortensia.
 • Staudeklematis, Julii, har styva stjälkar som kommer att stödjas av växterna runt. Med en höjd på nästan två meter är det trevligt i den fleråriga sängen.
 • Fallrev, Phlox paniculata, Edentuin.
 • Surfinia Summer Double Rose.

PASSERAR I ROMANTISK HAY: Höstfox, Phlox paniculata, Edentuin. Foto: PHOTO: Claus Dalby

ADVERT

Mest populära