All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

äR detta Stavanger mest färdiga bostad?

KULTUR BÅTT UPP NED: Här ser vi sittplatser vid ingången och glashörnet i vardagsrummet på övervåningen. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

Det är inte bara den slående bågeformen som stannar vid detta spektakulära, arkitektdesignade hus i Stavanger.

Tråkigt, de arkitekter som har designat och bott i det, Hilde Haga och Rune Grov packade sitt hem med praktiska egenskaper, mestadels i trä, som inuti.

OK för att vara utrendy

- För mig är det okej att vara utrendy. Jag valde tidlösa och bestående trä med ljust hjärta istället för vitmålade ytor i inredningen, säger kvinnan i huset.

Svängt tak

Koppartaket tak är en riktig blickfångare.

Det är också mildt i öster och tillåter regnvatten att strömma in i husets enda takregnar.

Underhållsfria väggar

För att få huset nästan underhållsfritt utanför, hade det en sibirisk lark.

Med tiden har detta trämaterial en vacker, silvergrå benämning.

I efterhand har arkitekterna kommit till slutsatsen att tallskogsmarkskog kan göra samma nytta som en lack.

HÖGER: Från baksidan ser du hur det delvis begravda huset stiger. Utsidan är klädd med sibirisk lark hela vägen. Koppertaket, och det har bara ett takräcke. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

Isolerad med cellulosa

SE I FRED: Den täckta platsen ligger på marken - med ingången. Det här är en favorit hangout. Trägolv med ett coolt mönster. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

Huset är isolerat med cellulosafibrer och taket är extra välisolerat. Ett sådant grepp ger familjen en bra energibesparingsförmån.

Att huset delvis grävdes i marken, och att det öppnas med endast glas i söder och väst, hjälper också till att spara på driftsbudgeten.

Skärmen screenas

Utrymmet är nedsänkt i förhållande till resten av tomten och pekar direkt till ingången. Den är delvis avskärmad från en gardin plus ett trissystem.

Ekgolvet är en spännande mix, ett mönster av kullersten och skiffer.

Det finns ett garage / cykeluthyrning mitt emot hela vägen. Den är gjord i exakt samma stil och material som huvudbyggnaden.

Smart Room Sharing

Vandringen är öppen, ljus och vänlig i slitstarkt material. Det leder till mer kabin-liknande, rymd-effektiva sovrum och badrum.

Ett elegant hörnrum med utsikt över ett parkområde.

Danske möbelklassiker och robusta betongväggar gör dessa rum till ett kraftfullt statiskt uttryck.

Plywood gör jobbet

Målet med ägarna var att få det mest praktiska och prisvärda huset. I samarbete med byggarna i Sløk och Espevik klädde de de flesta rum i huset med björkfanerplattor.

Köket byggde en finsnekker på plats, enligt arkitektritningar.

Max hyllutrymme

- Vi har många hyllor, varav några är öppna - och de flesta är utrustade med skjutdörrar. Och några av dem är dessutom tillgängliga från båda sidor av väggen.

- Sådana arealbesparande lösningar behövs i moderna hus. Inte minst för att vi har fler föremål än tidigare, säger Hilde Haga.

Coola funktioner

De höga hörnfönstren både nere och på övervåningen är klassiska funkisgrepp. De öppnar hela rum och golv, vilket bland annat ger ägarnas synpunkter på de fem slanka björkträd som stod kvar på tomten.

Den öppna planlösningen på övervåningen visar hur det speciella sluttande taket är konstruerat, och det är en syn i sig.

Den bra ljud är bonus

Användning av björkfanér på både väggar och tak och i alla rum i möbler ger ägarna av huset en riktig bonus. Med allt träet är akustiken i huset mycket bättre än det vanligtvis är i moderna hem.

En drömmeddelande: Trädgårdsrummet öppnar öppet för parkområdet. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

PANORAMA: Hörnrummet med golv till tak glas har en magnifik utsikt över parken. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

Öppna på topp

CUT: Klipp av huset. Foto: Arkitekterna Hilde Haga och Rune grov

steg med en tuff, betong bakre väggen leder oss fram till husets totala öppna övre våningen. Endast köket är uppdelat från resten med en halvhöjdsserie solrosor.

En inbyggd inredning ger personlighet

Köket i stan, sovrummet, olika bänkar och andra saker runt huset ger hemperspektivet. Detta hus är bara en av.

En arkitektonisk duo med karaktär

WEBBPLATS MED VYKEN: Den sittbyggda sitsen är en upptäckt. TV-rummet präglas lika mycket av det här huset av trämaterial och stora fönster. Här är dagsljuset helt utsläppt längst ner i rummet. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Stavanger arkitekter Haga och Rune Grov har tecknat ett antal stora offentliga projekt, villor och radhus i Stavangerområdet och på västkusten.

De är bland annat kända för Nordens konstnärscenter i Fjaller, bostadshuset för Statoil på Solastranda, skolbyggnader och butiker.

Enkel, äkthet i materialanvändning och funktionella lösningar inom en strikt uttrycksform är typisk för arkitektens sätt att skapa hus.

OPP I LJUS: Trappan öppnar det öppna, översta våningen med stora fönster mot ljuset. Kolla in den speciella spindelanimationen. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

RÄTT UPP: Trappan leder upp på övervåningen. Med betong till bakväggen blir det en skulptur i huset. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Om huset:

hus 165 kvadratmeter är fördelade på tre våningar och har ett vardagsrum och kök toppen.

Huset har annars målat ytor på ytterväggar och oljebjörkfena på alla inre väggar. De flesta rum glider över zoner, townships, skåp och sängar.

Läs också:

Över 1000 inspirerande bilder

stämning med tre: skräddarsydda arbete i vardagsrummet flankerad av danska designklassiker.Foto: Foto: Nils Petter Dale

EN HØYDARE: översta våningen med vardagsrum och kök vetter mot Moni och de fem björkar som hölls på marken. Den öppna mudgolven visar hur taket är byggt med bland annat strålar. Veranda i höger glashörn i vardagsrummet. Köket är skyddat av en skåpvägg. Foto: Foto: Nils Petter Dale

SKYDDADE ZONE: Cabinet väggen skärmar köket från vardagsrummet. Foto: Foto: Nils Petter Dale

massivt trä TREND: Även plats i köket görs i oljad björkplywood. Den många meter långa köksdisken ger laget mer kockar samtidigt. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Den coolaste hus i skogen

planritning: översta våningen. Foto: Arkitekterna Hilde Haga och Rune grov

Denna förlängning har aldrig sett maken till

Det här huset växer ur marken

Titta,

Arkitekten hus är leksaker funktionalistiska barn full med smarta inredningstips

Hur rengöra gallret

Garderoben ger dig fullständig översikt

ADVERT

Mest populära