All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

äR den vanliga traditionen av fall?

I Norge traditionen av glänsande fasader stark och som inte överensstämmer med det uttryck som något ser "nymålade och glänsande ut', eventuellt med tillägget "bra"? Men de senaste åren har mer mogna alternativ dykt upp i hyllorna av fasadfärger.

Trendig med matt

Den största effekten av matt fasadfärg är med en mörk färg.

Mattfacader är nu en stark trend i hela Norden. Och det här är inte en nischprodukt för de speciellt intresserade, enligt Per Nimér, designschef på Akzo Nobel Estetic Center.

- Vi ser nästan inga vita material i naturen. Det är nästan allt matt. För mig är ett tråkigt hus mer verkligt. Färgen får en bättre interaktion med materialet. Ett trähus målade matt ger en mer naturlig känsla och mer harmoni, medan den vita ser ut som den ligger på övervåningen, säger han.

Utmärker färgen

Mattfärg har gott motstånd mot både färg och glans.

Chresten Nielsen, chefstekniker på Beckers Norge håller med om att estetik höjs med en matt yta, snarare än en blank:

- Det ger ut färgen på ett helt annat sätt, och det blir finare med matt fasader. En matt färg hälsar dig på ett mildare sätt än hög glans, och i min värld är ytterdörren det enda som ska lämnas tomt på fasaden, sade han.

Reflektion

Ytan är robust och slitstark och kan tåla väl.

En platt yta återspeglar omgivningen bättre än en matta. Detta gör en tom vägg uppfattad som mer livlig än en motsvarande mattvägg.

- Jämfört med inomhus, bara en tråkig grön vägg vara grönt, medan på en tom grön vägg återspeglas också den röda mattan framför. Med andra ord finns det lite mer. I matområdet förändras endast skugga och ljus, säger Per Nimér.

Hålla Mattness

Helmattehusfasaden betyder en vacker och lugn helhet.

Det finns också tekniska fördelar med matt färg:

- på en tråkig fasaden inte kommer att få förlust av lyster när färgen åldras, och det ser slätare längre, säger Chresten Nielsen.

- En annan fördel är att när du använder ljusa färger och glans, kommer du att undvika att bli bländad när du sitter på terrassen och läsa tidningen, sade han.

Skillnad i tvättbarhet?

Huset tolereras väl och tvättas. Men färgen på färgen kan spela en roll.

- På en tom fasad glider smutsen lätt bort med vanligt regnvatten. På mattfasaderna sippar och pollinerar festligheterna bättre. Men de är bra att tvättas utan att skina eller blekna, säger Per Nimér.

Med matt fasad och ljusfärg, undviker du att bli bländad av solen.

ADVERT

Mest populära