All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

äR ljudet värt 570.000 kronor?

570. 000 går inte långt på bostadsmarknaden idag. Men du kan få dig en racerbil - som en BMW i 5-serien - för sådana pengar.

Någon där ute - och importören förutsätter att det faktiskt finns kunder - istället för att köpa hörlurar för $ 570.000.

DOREST: Focal Utopia av Tournaire kostar 1, 3 miljoner kronor. Foto: Focal Visa mer

Neida, de är inte dyraste i världen. Rekordet har Focal Utopia by Tournaire, som kostar 1, 3 miljoner kronor (säljs även i en "billig version" utan guld och diamanter till 42 000).

Men så långt vi vet, så säljer Sennheiser HE1 de dyraste hörlurarna i Norge.

Både TV2 och VG kastade omedelbart sig över känslan.

På söndagen fick vi också möjlighet att höra flaggskeppsmodellen av den tyska hörlursjätten inom kort.

Inte varje dag, bara

Du ser genast att det inte är en vanlig hörlurar. Först och främst är det i en låda som vittnar om allt annat än seriell förpackning vid kollektorns slut.

Locket på det går på och av sig själv, med en lätt beröring på fjärrkontrollen:

Visa mer

Med det styva priset kommer det också med en speciellt utformad rörförstärkare.

För Unavidde: Medan moderna förstärkare använder transistorer, använder detta gammaldags radioband typ som var vanlig på 1950- och 1960-talet.

Många tycker att detta ger bättre ljud, precis som många svärar till vinyl snarare än streaming eller CD.

Ljudet på 570 000 NOK

Representanten för Sennheizers norska avdelning hade tidigare sagt att han var beväpnad. Det var nog ett skämt, men vi insåg åtminstone att det inte vore väldigt smart att antingen släppa headsetet eller förlora dem i golvet.

Vi lägger dem på huvudet. Kort därefter hällde gitarrjazzen från en CD i våra öron.

MUSIC-NIRVANA: Dinside skickade ut med $ 570.000 på hans huvud. Visa mer

Det första vi märkte var hur lätt musiken flödade. Det var som ett flöde av grädde. Helt enkelt och utan skarpa kanter.

Även om vi bara hörde tio minuter insåg vi snabbt att vi kunde ha hört timme efter timme utan att känna behovet av att göra något annat.

Som presenteras

Även den enklaste popmusiken är mer komposit än vad som händer när du hör det till exempel på din mobil med vanliga, bra hörlurar / hörlurar.

Först och främst på bättre utrustning kan du skilja mellan verkliga instrument och datorgenererade ljudeffekter, känna instrumentets självkänsla och finjustera vokalprestanda.

Vid HE1 är denna komplexitet närvarande i rik monn.

På liveinspelning hör du akustiken, och du är inte säker på hur stor rummet är. Musikerna är helt enkelt närvarande framför dig, de är inte bara inuti ditt huvud som med vanliga hörlurar.

Varje detalj är tydlig, utan att någon ska filtrera eller slöja.

Instrument låter som de gör i verkligheten. De sjunger tillsammans, utan några antydningar om artificiell elektronisk färg eller elektronisk självkänsla.

Samtidigt har slagverk och trummor gommen som de går medan basen är tätt, detaljerad och okonflikt.

Absolut ett annat princip

Vi har hört mycket "grom iron", som det kallas i Hi-Fi-jargong, under ett långt liv som ljud- och musikentusiast.

Och elektrostater, vilka är de principer som dessa Sennheiser-headset använder, vi har varit på förut.

CLASSIC: Stax var bland de första som gjorde elektrostatiska hörlurar. De gör dem fortfarande till mycket snyggare priser än Sennheiser HE1. Foto: Stax Visa mer

Inte minst på grund av Stax, det japanska varumärket som levereras i 80-talet överkomliga och extremt bra elektrostatiska hörlurar till det norska folket.

Stax är i gott skick och finns fortfarande i norska butikshyllor. Priserna är inte direkt låga, men mycket trevligare än vad vi pratar om här.

Är du värt pengarna?

Inga traditionella dynamiska hörlurar kan göra det lätt och okontrollerbart - ja, vi skulle vilja säga nästan himmelskt - det ljud som elektroter kan ge.

Således blir frågan: Finns det den elektrostatiska principen som är avgörande här? Och är det möjligt att få så bra ljud genom mer populära elektrostatiska ämnen?

Vi kan inte svara på den frågan tills vi har jämfört Sennheiser HE1 med exempelvis en av toppmodellerna för Stax under en längre tid.

Vi är ändå frestade att säga att nej hörlurar är värda närmare 600. 000 kronor. Inte ens med lock som automatiskt går upp och ner.

LÄS OCKSÅ:

Spotify Test Hi-Fi Version

Här är HD-ljudet i Hi-Fi-templet

Münchens toppljus

ADVERT

Mest populära