All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

ÄR hyresgästen försäkrad?

Foto: Colourbox.

->

Foto: Sesselja Bigseth. Är du försäkrad om hyresgästens hundsport i stugorna?

Tusentals nordmän hyr ett fritidshus. De flesta gör det genom professionella företag som handlar om praktiska förhållanden som är relaterade till hyra, men vissa hyr ut sig själv. Uthyrningsföretag erbjuder vanligtvis hemförsäkring som täcker skador orsakade av hyresgäster. Problemet uppstår när du hyr dig själv.

- En gemensam försäkring täcker inte skador som hyresgästerna orsakar, vare sig de är familjemedlemmar eller betalar hyresgäster, säger Arne Lycke, verkställande direktör för If Skadeforsikring.

Han betonar dock att skador som orsakats av till exempel brand, vatten eller inbrott är täckta av den vanliga försäkring som husägaren har.

Belastningsvärden

- Låntagaren eller hyresgästen i sig ska ta sina försiktighetsåtgärder, som att ta bort eller låsa in värdefulla föremål. Du bör också säkra dig mot skador som inte omfattas av försäkringen genom att kräva en insättning, säger Lycke.

Vanligtvis är det oproblematiskt att ha familjemedlemmar som bor i huset, men många har haft en obehaglig överraskning efter att ha utländska hyresgäster.

- Det finns alltid en viss risk för att något kommer att gå fel och bli förstört när man hyr ut till främlingar. De är inte alltid lika försiktiga som vänner och familj, säger Lycke.

Enligt honom är det relativt sällsynt för semesterfirare att stjäla. Destruktion är vanligare.

ADVERT

Mest populära