All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

äR hembranschen över?

" Espen Skaar, Privat Mäklare "

Året har börjat bra för bostadsmarknaden, vi kommer att tro på bostadsprisstatistiken för januari och februari.

Kommer denna trend att fortsätta, eller var det bara en tillfällig blaff?

- Vi ser fortfarande en signifikant skillnad från förra året, då det var precis som om någon avstängd växeln, säger Espen Skaar, partner i Privatmegleren Torshov i Oslo. - I januari slogs det på igen.

Han tror inte att vinterprisökningen är en blaff. Detta är bara början.

Espen Skaar, Privatmegleren Torshov Foto: Privatmegleren mer

- Jag tror att trenden vi sett i januari-februari kommer att fortsätta. Det kan vara en ryck och tupplur, och jag tror att det kommer att platta lite i mars, men jag tror att vi har passerat botten. Det gjorde vi i januari.

Nybörjare för första gången Köpare

Skaar anser att Oslo är en bra indikator på hur marknaden generellt kommer att utvecklas. Just nu är det två faktorer han drar framåt.

- Första gången köpare har återvänt till fältet. Det fanns de som var de första att komma till ett stopp när marknaden mattades i mitten av 2007 och det kommer också att finnas de som är de första att anlända på scenen igen när priserna är låga, säger Skaar.

På samma sätt tror han att rörelserna börjar i öster och flyttar västerut. Det är på den östra kanten, det har fallit mest - och här kommer det också att hämta igen först.

- Vårt segment, 1-, 2- och 3-sovrum i Oslo-Öst är typiskt för första gången köpare och lite yngre, och här är en positiv utveckling. Jag har pratat med kollegor på andra sidan staden, och det verkar som om det är lite svårare där.

Men om knappa antaganden uppstår kommer marknaden att förbättras västerut och för större hem till hösten.

- När bostadsmarknaden börjar, kommer det att vara mycket att stoppa det.

Fortfarande har ditt hem fallit mycket i värde? Hur kan du dra nytta av den värdeminskning

- Vi är försiktigt optimistiska

Tom E. Johnsen, Sem & Johnsen mer

Tom E. Johnsen, advokat, medlare och partner i Sem & Johnson Real Estate ligger längre västerut i kapital. Han håller inte helt med om att prisökningen är ett östligt fenomen. Tvärtom.

- Marknaden har börjat återhämta sig. Efter helgens synpunkter har vi sålt fyra av åtta bostäder, säger Johnsen till DinSide. En av dem gick över 600 000 över tariffen.

- Vi ser att det finns fler människor på visningar och mer som finns i budrundor.

Enligt Johnsen är det fortfarande de bästa bostäderna som säljer, men intresset har ökat. Marknaden är mycket selektiv.

- Vi ser särskilt bäst på segmentet småhus, och prislaget är 3, 5 - 7 miljoner. Det finns också ett växande intresse för det dyrare segmentet, men det finns strängare krav.

Johnsen tror att intresset kommer att öka mer, men han påpekar att efter påsk och senare på sommaren kommer det förmodligen att finnas långt fler bostäder till salu. Det är inte nödvändigtvis negativt.

- Jag tror att marknaden är redo att ta sig i slutändan, avslutar Johnsen och tillägger: "Men vi är noga med optimister.

Har ditt hem fallit i värde?

Kontrollera hur mycket fastigheten är värt med vår unika kalkylator

En noggrann tja

Torbjørn Eika, SSB Foto: Studio Vest AS Se mer

Statistisk sentralbyrå (SSB) prognoser förutspår 12 procent nedgång i huspriserna i år jämfört med förra året. (Det kan inte bli tal om ett fall i bostadspriserna från ett år tidigare till ett år tidigare, men det genomsnittliga priset på bostäder under 2009 kommer att vara 12 procent lägre än det genomsnittliga priset för 2008.) Från fjärde kvartalet 2008 till fjärde kvartalet 2009, tror SSB priserna kommer att vara nere med nästan 10 procent.

Kan vi nu se lite mer optimistiska om situationen?

Enligt Torbjørn Eika, forskare i gruppen makro i SSB kommer de inte att följa marknaden från dag till dag, men det finns fortfarande några faktorer som pekar på att vi går ljusare tider.

- Vi konstaterar att det har kommit in några signaler som pekar i något mer positiv riktning än våra prognoser gör, men det är för tidigt att ny skylt på bostadsmarknaden, säger Eika till DinSide.

En av de viktigaste faktorerna är att vi bara sett början av ökningen av arbetslösheten. Ek påpekar att detta inte bara drabbar dem som är arbetslösa och deras familjer - men kommer att vara osäker med avseende på framtida intäkter, och därmed försiktiga om att göra stora investeringar.

- En sak är att det verkar vara rörelse på bostadsmarknaden, men den ökade arbetslösheten är ett viktigt argument för att begränsa optimismen, säger Eika.

Felmarginaler

Man borde inte blint lita på de optimistiska bostadspriserna.

- Mitt intryck är att försäljningen är onormalt låg och det kan finnas skeins i materialet som är relaterat till vilka varor som handlas ", säger Eika.

- Även att korrigera för vissa frågor i statistiken, kan det vara så att det finns en övervikt av objekten med "det lilla extra" som nu säljs, och detta kan bidra till statistiken visar bättre siffror än de underliggande omständigheter indikerar, avslutar Eika.

ADVERT

Mest populära