All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

äR höstvårdsfel?

Så länge du tar en bra titt på väderprognosen finns det inget som gör att du kan slutföra resten av underhållet utomhus innan vintern kommer. Temperaturen är vanligtvis inte ett stort problem, men var medveten om fukt i luften och i träet.

Beis i kylan

- Becking kan göras även om det är kallt så länge det inte finns frost, säger Chresten Nielsen, teknisk chef hos Beckers.

Det är med andra ord ingen ursäkt att uteplatsen inte kan få den behandling det behöver innan snön faller. Och då kommer du inte att låta en grå och trött terrass träffa dig när du går ut på uteplatsen nästa vår.

Om den tryckimpregnerade terrassen är obehandlad är det absolut inte nödvändigt att vänta. Att sådana material ska vara ett år innan de behandlas är en myt; Två veckors torkningstid är vanligtvis mer än tillräckligt! Väntar på länge, bara jobbet med förberedelse blir dubbelt så stort.

Målning

- Oljemålning och däckbönor kan målas med hela året, förutsatt att det inte finns frost eller träet har en fuktighet över 15-18 procent. En vattenfärgad färg, å andra sidan, kommer att orsaka större problem eftersom färgen kommer att tömma eller i värsta fall frysa, säger målare Ole Andreas Klaveness.

Om du målar på säsongens tampa, betalar du med andra ord en lösningsmedelsbaserad färgtyp. Vad man måste vara medveten om är dagg på natten.

Dewproblem

- När det finns höga temperaturskillnader mellan dag och natt blir det dagg. Om du får dagg på en nymålad vägg, blir det matt, och den här matteten kommer inte att komma undan utan överlappning, säger Stig Jahnsen vid teknisk service i Flügger.

Ett bra tips för att förhindra denna dåsighet är att måla tidigt på morgonen, så att färgen är torr som möjligt när det gäller natten.

Fukt

Fukt är inte bra när man målar väggen - varken i luften eller i träet. Detta gäller hela året, men torktiden är längre desto kallare är den i luften. Träet får inte ha en fuktighet över 15-18 procent. Om det finns för mycket fukt i väggarna riskerar du att stoppa fukten i träet, vilket kan skada dig efteråt.

- Det är bäst att använda en fuktmätare för att se om träet är tillräckligt torrt. Detta visar antingen fukt i procent eller ljusgröna när du kan måla och röda när du måste vänta, säger Jahnsen.

Sådana fuktmätare finns i många prisklasser och köps eller hyrs i färgbutiker och byggbutiker.

Kontrollera väderprognosen!

Det är svårt att ställa in datum för när säsongen är slut. Temperatur och nederbörd varierar från år till år, och de flesta kan tyckas vara "mot normala".Det bästa är att lyssna på meteorologerna, och kontrollera väderprognosen regelbundet. Om vädret är kallt, temperaturer över 0 grader och lite vind i luften finns det inget i vägen för att ta säsongens sista säsong.

ADVERT

Mest populära