All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Interiör priset för Råholt Junior

Inredningen tillhör ungdomsskolan Råholt i Eidsvoll.

Råholt ungdomsskola, som flyttades hösten 2004, skiljer sig från de flesta skolor i arkitekturen vad gäller arkitektur och färgval. Mitt i korridorer och öppna klasslösningar finns det färgstarka välvda valv som rymmer auditorier. Utanför sticker dessa ut över byggnadens tak som konformade föremål.

Kristin Jarmund Arkitekter AS, arkitekten MNAL Kristin Jarmund, gick ut segrande i en inbjuden arkitekttävling Eidsvoll kommun hölls hösten 2001. Kommunens beslutande myndigheter gillade konceptet, och med få justeringar vinnande förverkligas. Hösten 2004 var skolan redo för omlokalisering.

Ett universum av färger

Arkitektkontoret tog hela interiör- och exteriörpaketet. Detta eliminerade skillnaden mellan arkitekt och inredningsarkitekt, där den senare mer eller mindre integrerar lösningselement i en redan given form. De yttre och inre formerna och volymerna löses inom en omfattande arkitektonisk ram med integration av användarutrustning och fasta komponenter. De tre år av skolgång har varje sitt eget område med varje färgpalett.

- Layouten försöker ett svar på de utbildningspolitik en modern högstadiet kommer med öppna lösningar och projektbaserad undervisning, säger arkitekt Ola Helle på Kristin Jarmund Arkitekter.

Former och färger är inte bara en visuell upplevelse för en besökare. Det rapporteras att komforten bland eleverna har ökat avsevärt när man flyttar från den gamla skolan till nya, glesbefolkade omgivningar.

Knastegulv är "i"

För att gångvägar och rumsligt område väljer en mörkgrå vinyl med ljusa fläckar som en neutral bakgrund för stark färg väft. Beläggningen är från Prestige-samlingen till Polyflor Nordic och har en polyuretanförstärkt yta som förhindrar att fläckar fastnar och underlättar underhållet.

Gummibeläggningar med kraftfulla effektfärger används i vissa klassrum och auditorier. Färgerna är delvis upptagna i både väggar och tak. Därför kommer vi in ​​i rött, blått och orange utrymme. Polyflor har också levererat gummitäcken, och samlingen med det något separata namnet Saarfloor Noppe består av 50x50 cm plattor.

På flygplatser och kök

Gummi golv är inte bara golvskivor som används här i skolan. Det finns också vanliga banketter med spännande mönster i flera tjocklekar.

Det finns ett ökande intresse för gummi golv bland arkitekter och konsumenter. Tidigare var det bara något som låg på flygplatser och utställningshallar - nu finner vi det på köksgolvet och i korridorerna, bibliotek, gym och butiker

Utöver nötningsbeständig beläggningen har goda akustiska egenskaper, är i skolan den mjuk att gå på - och är väl lämpad för trappor i offentliga utrymmen där det också kan minska skador vid olyckor.

Inte bara svart

Gummibeläggningar kräver minimalt underhåll. Vid första rengöringen rengörs beläggningen för att bli av med paraffinfetter från tillverkningsprocessen. Då reducerar det dagliga underhållet vattentätningen som läggs till tvätten. Polsken ligger som ett skyddande handtag på matt slitna punkter.

Mest associerade gummi med en svart massa, med föreningar med bildäck. Äkta gummi eller gummi extraheras från mjölksaft (latex) i gummiträd. Idag används mycket syntetiskt gummi.

En tillsats för att göra gummi mer hållbart är sot. Men andra pigment kan också tillsättas, och det här är vad som händer vid framställning av gummi golv. Samlingarna innehåller både dämpade färger och starka effektfärger.

Gummibeläggningar är öppna för diffusion och får därför inte användas i badrum eller våtrum.

ADVERT

Mest populära