All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Inredning stöd till studentbostäder

Oavsett om det är första gången du flyttar hemifrån eller om du är en gammal Blindern-travare: Det är inte bara-bara för att passa allt man har Önskad i hemmet har budgeten att leva i som student - eller examen och nyanställd.

Utmaningen att ta emot allt blir större, desto färre kvadratmeter måste man klara sig på.

Det finns inte så många färdiga lösningar och produkter för små rum, kanske för att de som traditionellt sett har bott lite i Norge inte har varit en stor eller speciell penningstyrka.

Illustrationfoto: mammamaart / istockphoto. com mer

- Ju mindre utrymme du har, desto viktigare är det att planera i god tid innan du flyttar in, säger Nora Aartun, inredningsarkitekt och delägare i inredningsföretaget Micro Macro till DinSide.

Plan Online: DinSide Home Planner

Hennes bästa råd för att du ska flytta in i en låda är: Använd hela rummet.

Använd väggarna

- Låt möblerna följa väggarna. Har inte för många möbler som står mitt i golvet - du förlorar värdefullt golvyta och rummet fungerar mindre. Ju mer tid du får möblerna desto mer luftiga och större kommer rummet att fungera, säger Aartun.

Idealiskt skräddarsyr du möbler för små lägenheter.

Nora Aartun. Arkivfoto Visa mer

- Du behöver inte vara väldigt praktisk. Vänligen använd färdiga moduler, men lägg dem på nya sätt, föreslår Aartun.

En rad köksskåp från Ikea monterad längs en vägg ger extra garderobsutrymme - och lägger en kudde på toppen ger dig sittplatser. Om du lägger en madrass ovanpå får du en fin soffa - som också kan vara en gästbädd.

Tips: Om du väljer att bygga möbler själv och fäst dem på väggen, kommer det att se ut som om de tar även mindre plats om du måla dem samma färg som väggen.

Tänk kubisk, inte fyrkantig

Om ett rum i en bostad kan definieras som ett "rum" i ett hus annons bestäms av två saker: antingen rummet måste ha en golvyta på sex kvadratmeter - eller så det måste vara minst 15 kubikmeter .

Om du bygger sängen hög, får du extra utrymme, till exempel förvaring. Illustrativ bild: Espen Grønli för ifi. nej Visa mer

- Om du har turen att ha ett högt tak under taket: Dra fördel av takhöjden, säger Aartun. - Man kan till exempel bygga ett loft. Utrymmet nedan kan användas för arbete, soffa, garderob, bokhylla ...

Det finns fina färdiga lösningar på marknaden för människor som inte känner sig bekväma med att bygga själv, eller har möjlighet att hyra en snickare.

Klipp benet

Du bör också tänka på vad du behöver. Innan du försiktigt försöker ta emot ett skrivbord, soffbord och matbord på 15 kvadratmeter, fråga dig själv: Kan någon av dessa funktioner kombineras?

- Ta på skrivbordet. Det är viktigt att ha en bra arbetsplats och en bra stol. Men behöver du ditt eget skrivbord? Ju färre möbler du köper - ju mer du kan lägga i var och en, för att få bra möbler som håller länge, säger Aartun.

Belysning

Bra belysning är ett viktigt verktyg och ger möjlighet till variation. - Se till att du inte bara har en taklampa, men mer ljus i rummet. Du kan enkelt skapa olika zoner i ett litet rum genom att belysa vad du använder, till exempel köket.

Tips: Att köpa möbler: Leta efter saker som kan staplas ovanpå varandra eller skjutas bort. Sängar pressade under golvet, bli en soffa, vikad i garderoben, monterad högt under taket.

Färgval

Använd som regel: ljus förstorare, svart dimmer. "Det är klokt att välja en ljus och neutral färg på väggarna och använda färger på tyger", säger Aartun. "Det spelar ingen roll så mycket att leva upp ett litet rum - och det är lätt att se rörigt ut.

Du kan också använda färgfärgen för att ändra rumsens känsla.

Minimalism

Glöm trender (även om minimalism kan göra underverk för romantiken) men tänk på dina saker. Chansen är att något måste göras. Du kan inte ta med det stora köksbordet och åtta matsalar. Det är inte heller säkert att alla dina barnböcker måste gå med i stugan.

Det tar bara kontroll över kaoset. Mindre är mer. Rot. Sortera. Kasta.

Undrar vad du behöver för att hålla från papper och dokument? Se vad du inte behöver kasta i vår guide till det perfekta arkivet.

Tänk alternativt

När kvadratmeter är korta är det smart att tänka igen. Eller alternativt. Det är inte nödvändigtvis att allt måste ordnas som du är van vid hemifrån.

Ta till exempel tvättmaskinen. Måste det vara i badrummet? Och diskmaskinen i köket?

Vi har sett en diskmaskin i badrummet (ligger ovanpå tvättmaskinen - helt sant!) Och vice versa: tvättmaskin i köket. Tvättmaskiner och diskmaskiner är också en bra idé att gömma i skåp - vad begränsar deras rörlighet är vattenanslutning.

Allt ovanstående kräver att du är bra på att tvätta och hålla din beställning. Men på några kvadratmeter är det obligatoriskt.

Är hustaket så trångt att du inte blir arg? Du kan vinna värdefulla centimeter - och inte minst kubikcentimeter - att använda överkapslar istället för subcap. Dessa är lyckligare smartare.

Har du fler frågor om inredning av små lägenheter? Vänligen skicka ett mail till [email protected]

Lycka till!

  1. Trangboddes nya favoritmöbler?
  2. Genius Fixed Threats
  3. BILD SPECIALER: Gör ditt hem mer rymligt

ADVERT

Mest populära