All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Försäkring: Ta bilder av dina värden och placera dem på ett moln

Om bostadsundersökningen visar att endast var femte respondent har tagit bilder av sina tillgångar. Med en mobiltelefon som är utrustad med en kamera och tillgång till ett moln förenklar det hur du får en översikt över din inventering.

Från "Selfies" till "Tingfies"

"Tingfie", som i "saker", är termen som försäkringsbolaget If har lanserat bilder och video av fastigheten och andra tillgångar i ett hem.

Förra året slogs norska hem i brand och skadade mer än 1,6 miljarder kronor, visar statistik från Norge. Företaget berättar på sina sidor att det inte i första hand kräver ett kvitto eller garantiintyg för ersättningsämnen, men ska så långt som möjligt beskriva vad som har stulits eller brutits. Därför kan foto- eller videodokumentation vara till hjälp och du släpper bort rubriken.

Saker och tång

Om uppmuntrar alla att ta "thingfier".

- I ett norskt hem är det så många saker att det är nästan omöjligt att minnas allt. Efter en brand måste våra skaddesxperter ofta bidra med sin erfarenhet av allt som finns i norska hem för att göra översikten så fullständig som möjligt. Bilder eller videor gör det snabbt och enkelt att skapa listor efteråt, säger kommunikationsrådgivare Sigmund Clementz i If Damage Insurance.

Nästan alla nordmän har en mobiltelefon med kamera som kan ta både bilder och videoklipp. Kontrollera din prenumeration för att se om du också har tillgång till gratis lagring i ett moln via ditt e-postkonto eller mobilabonnemang.

- Använd ett block under sommaren för att svepa över hemmet med mobilkamera. Ta bilder eller gör en kort video. Inom 10-15 minuter kan du skjuta allt du äger i rum, kits, hyllor, lådor och skåp, som du sedan sparar på molnet.

Om du har speciellt värdefulla objekt kanske du vill ta en bild av kvittot eller någon värdering om du har konst, samlingar av LP-skivor, serier, frimärken och mynt.

Hur man tar "thingfier"

Skapa en liten plan för hur man systematiskt ska flytta genom huset för att ta med allt.

Kvaliteten på bilderna eller videon behöver inte vara så stor. Viktigast är att det är lätt att se objekten du skjuter eller filmer.

Om du tittar på filmer är det en bra idé att öppna lådor och skåp på förhand, och lyft upp sakerna för att visa dem.

Ta snapshots och närbilder. Att använda kameran från flera vinklar i rummen kommer att ge dig allting.

Om du har kameror och hemelektronik med serienumrar, bör du ta närbilder av dessa nummer.Det gör det lättare för polisen vid beslag av mobbningar.

Under sommartid kommer dagsljus att göra det enkelt att ta bilder och videor med naturligt ljus i många rum. I kit och skåp lyckas de flesta mobila kameror idag skjuta i acceptabel kvalitet, även om det är ganska mörkt. Om du behöver extra ljus, sätt på ficklampan på din mobil.

Saker med affektivt värde är omöjliga att ersätta med pengar. Vänligen ta några extra noggrannhet för att dokumentera dessa. Skulle det brinna, är det lite tröst att du har tagit hand om bildminnen av föremålen.

Ladda upp foton eller video till molnet. Många har online-lagring inkluderat i sina mobila abonnemang, men det finns också många gratis tjänster som erbjuder lagring. Genom att välja ett av de stora företagen som Gmail (Google), Onedrive (Microsoft) eller Dropbox, vet du att du har en stabil tjänst som också finns tillgänglig om några år.

Det kan också vara användbart att spara alla andra foton och videoklipp i molnet, om något händer med datorns enhet. Överväg även att skanna viktiga dokument som certifikat och kontrakt för lagring. Då kan du enkelt ladda ner säkerhetskopiorna.

ADVERT

Mest populära