All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Försäkring mot stora penningfordringar

Enligt Dispensing Act har säljaren ett stort ansvar för bostadsförsäljning. Inte bara måste alla kända misstag och fel på fastigheten överföras till köparen. Säljaren kan också hållas ansvarig för dolda fel och saknas i upp till fem år efter förvärvet av fastigheten.

För att hantera detta väljer många säljare att ta försäkring för ägarbyte. En ägarbytesförsäkring täcker det ansvar säljaren har enligt Avfallslagen. Om köparen vill annonsera fastigheten är det inte säljaren som kan behöva betala, men försäkringsbolaget. Till skillnad från till exempel skadeförsäkring, är det ägaren som är försäkrad, inte egendomen. En ägarbytesförsäkring, som kostar från några tusen och uppåt, kommer att spara dig hundratusentals om olyckan ska vara ute och något seriöst går fel med bostadsförsäljningen.

Även för nya bostäder

Det är en vanlig uppfattning att om försäljningsobjektet inte är särskilt gammalt kan det vara slöseri att ta ägarförändringsförsäkring. Men det finns goda skäl att överväga en sådan försäkring även om du kommer att sälja en relativt nya bostäder, eftersom köparens krav på ett nytt hus eller en ny lägenhet kommer sannolikt att vara högre än för ett äldre försäljningsobjekt. Men även för äldre hem har många köpare mycket höga krav.

- Många köpare inser inte att ett 20-årigt hem inte kan vara lika bra som nytt. För höga förväntningar på köparen är den främsta orsaken till avvikelser mellan parterna för en bostadsförsäljning, säger advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.

Var noga med att

Det är värt att notera att även om du har en ägarbyte har du en uppgiftspliktig uppgift.

- Se till att du får allt på bordet. Så länge köparen bör noteras att, till exempel, bör badrummet övervakas, säljer du din etablerad, om badade i efterhand blir problematiskt för köparen. Du bör följa denna tumregel, oavsett om du ändrar ägarförsäkringen, eller inte, understryker Leisner.

En annan fallgrop är att många försäkringsbolag när det gäller att säkra en gripa som gör att bolaget kommer att kunna rätta till eventuella anspråk mot dig som säljare, om du har gett, eller om det är troligt att du kan ha gett felaktiga eller ofullständiga information.

Gäller förvärv

Om du har tecknat ett ägarbyte är det värt att notera att det är generellt tillämpligt på förvärvet. Därför är det viktigt att inte ge upp nyckeln till köparen före denna tid. Om köparen innan övertagandet upptäcka dolda fel och reklam på dessa, ägarbyte försäkring till spillo och du kommer att sälja ändå hållas ansvarig för brister köparen upptäckt.

ADVERT

Mest populära