All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Isolering för dummies

Det hjälper lite med vattenburet värme eller ny vedeldad spis om energin går att spela på grund av otillräcklig isolering. Här får du en liten översikt över de mest använda materialen.

Steinull


Steinull produceras huvudsakligen från stensbyens diabaser. Små mängder fenol eller formaldehyd tillsätts för att binda fibrerna tillsammans, och silikon eller mineralolja tillsätts för att minska damm och bättre fuktmotståndskraft. Råmaterialen smälts vid 1600 grader, och massan blåses sedan ut genom ett munstycke mot en roterande yta så att materialet omvandlas till fiber. Stein isolerar relativt dåligt, men den speciella fiberstrukturen bildar tusentals små luftfickor som förhindrar att luft flyttas. En isoleringsplatta består av mer än 90 procent luft. Eftersom fibrerna är både horisontella och vertikala har plåtarna en viss styvhet som gör det möjligt för dem att motstå hög mekanisk motståndskraft. Steinull är marknadens mest brandbeständiga mineralull och kan stå över 1000 ° C utan smältning. Isoleringsmaterialet har också en tystande effekt på grund av dess vikt och fiberstruktur. Steinullen lockar inte heller vatten och kan därför användas i fuktstrukturer. AS Rockwool, som producerar mineralullskivor i Norge, har fabriker i Moss och Trondheim.

Glasull


Glasull är världens ledande isoleringsmaterial. Långa, tunna och starka fibrer gör glasrullen elastiskt och lätt att hantera. Glasull tillverkas för olika isoleringsändamål i en mängd olika densiteter och formater; såsom lösa slingor, rörskålar, styva plattor och elastiska mattor och plattor. Mest använd som byggnadsisolering är glasull med densitet ca. 20 kg / m3. Glasull görs på samma sätt som stenull, men stenen ersätts med kvartsand, filt och / eller dolomit och upp till 70 procent återvunnet glas. Råmaterialen smälts och massan blåses sedan ut genom ett munstycke mot en roterande yta så att materialet omvandlas till fiber. Fibrerna ligger i samma riktning och glasrullen kan komprimeras ner till 1/5 av volymen. Glasull tillverkas i Norge av Glava A / S, som har fabriker i Askim och Stjørdal.

Skumskum


För byggnadsändamål är polystyren mest känd från skumplastyperna. Polystyren är tillverkad av råolja och levereras som expanderad polystyren, EPS eller extruderad polystyren XPS-plattor. Isopor är ett exempel på det senare. I Norge produceras denna typ av isolering av Glava och Sundolitt. Plattorna består av 98 procent luft som är fast och förseglad i plastceller. Plattorna har hög tryckhållfasthet och har bra motstånd mot mekanisk stress. De bryter inte ner organiska material som skräp och mögel, men kan locka myror. De tyngre kvaliteterna har vanligtvis bättre värmeisolering och större tryckstyrka än tunna.

Cellulosafiber


Cellulosisolering är gjord av återvunnet papper eller träfiber.Råmaterialet är markerat och går igenom en process som ger den en ullliknande konsistens. Lägg sedan till olika brandskyddsmedel, bland annat buljonsalter. Cellulosisolering levereras som lös materia, mattor eller smutsavdragning. Lösningsmedlet blåses på plats med tryckluft. Materialet är därför särskilt lämpligt för efterisolering genom inblåsning. Cellulosa fibrer har större kapacitet att lagra värme än mineralull. Det organiska isoleringsmaterialet "andas" och håller träet torrt och fritt från svamp och rot. Föredragna för slitstarka byggnader och kan användas utan plast som ångspärr. Isocell tillverkas i Sverige och levereras av Norsk Celluloseisolasjon AS, som ingår i Nordfjordeid.

ADVERT

Mest populära