All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Isolera översta våningen

Du kan spara pengar på att isolera ditt hus.

- Det enklaste, billigaste och mest effektiva sättet att sänka uppvärmningskostnaderna är att isolera taket. Taket är den största obrutna ytan av huset, och den varma luften pressas uppåt. Om taket är isolerat tillfredsställande hålls den varma luften i hemmet. Skulle isoleringen genomföras lägger jag taket som nummer ett och vägg nummer två, säger Per Stræde i Glava AS.

Money Box

Efter isolering på vinden är ett effektivt sätt att spara pengar på, och investeringar sparar snabbt genom lägre energikostnader. Om vi ​​börjar från ett genomsnittligt norskt hus, är kostnaden för en extra isolering av taket cirka 6000-7000 kronor.

Detta kommer att ge en årlig minskning av strömförbrukningen på mindre än 3000 kilowatt timmar. Med ett nuvarande pris på 60 öre per kilowattid innebär det ett årligt sparande på 1800 kronor. Således betalas isoleringen över tre till fyra år. Därefter är det rent nettosparande. Dessutom, om du har ett hus som är isolerat, blir dina besparingar ännu större.

Gör det själv

I dag kräver regeringen 300 millimeter isolering i tak. Det betyder att även hus som byggdes så sent som 80-talet behöver 15 centimeter extra isolering ovanpå för att fylla kraven.

Läs också:

Tre former av isolering

Efter isolering sänker uppvärmningskostnader och ökar boendekomforten.

Du kan själv göra jobbet. Det tar bara några timmar. Isoleringen tillsättes företrädesvis i två skikt, fyller det första skiktet upp bjälklaget och nästa skikt läggas över reglarna.

Ofta är stråleavståndet större eller mindre än den vanliga isolationsbredden. Då måste isoleringen skäras. Beräkna 10-20 mm övermål. Är du med golv helt eller delvis eller en gångbro över till skorstenen är fodrad upp till en höjd som motsvarar isoleringstjockleken.

Om du har ett hus med w-tak stolar, finns det gott om plats för ytterligare isolering. Men de många sneda stavarna i denna konstruktion gör det lättare att rulla ut isoleringen i takstolen längdriktning. Om isolering inte kan utföras på rullar eller i plattor kan isoleringen blåsas in. Det finns ett antal företag runt om i landet som specialiserar sig på detta.

Värt att veta:
  • Undvik att gå in i isoleringen. Lägg ut en gångväg när du arbetar.
  • Se till att det finns en bra luftning utanför varvet.
  • Ett vindskydd ska läggas en meter bred utanför varvet, eftersom lufthastigheten vid det kalla taket är störst.
  • Från vindrutan och upp till taket måste den vara minst 50 mm från varandra.
  • För att skära isoleringen, använd en stor knivkniv. Egenisoleringsknivar köps i byggprodukter.

Läs också:

Fasad Lift med isoleringsåtgärder

När en timmer har varit benägna att ruttna, fuktskador eller andra belastningar över tiden, har det varit nödvändigt att byta ut hela eller någon del av ...

ADVERT

Mest populära