All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Inspiration för sommarträdgård

Undrar du hur du ska kasta din egen trädgårdsängel i betong? Eller vilka vintergröna buskar som kan motstå saltet av kustluften? Eller vilken är den mest robusta och livskraftiga för alla Ausitnrosene? Svaren finns i några av säsongens många trädgårdsskötselböcker. Hus & Bolig har sett en massa vad bokhandlarna har att erbjuda av sommarsport till trädgårdsmästaren. Och kom ihåg att om du går till en trädgårdsfest i sommar kanske en av dessa böcker kan göra lycka som värdinna eller födelsedagspresent.


För den romantiska

"100 av våra bästa rosor" av Dag Lyngar är, som titeln antyder, boken blomma älskare som antingen har eller drömmer om en vacker rosenträdgård. Var och en av de hundratals roser som nämns i boken är listad med historisk bakgrund, namnförklaring, beskrivning, egenskaper och råd om beskärning. Författaren Dag Lyngar själv har en rosenträdgård på Toten, där han har 400 sorter av grönsaker, och kan därmed tala om sin egen erfarenhet när han ger råd om jobbet. Att boken med sina hundratals rosa bilder är väldigt vackert illustrerad, är nästan onödig att nämna.


För flink

"Vannspeil och betong i trädgården" av Malin Nilsson och Camilla Arvidsson är en hagebok lite utöver det vanliga. Det handlar inte om blommor, gräsmattor eller träd, men om alla slags saker som du kan kasta i betong och placera utanför huset för dekoration. Här är steg för steg förklaringar om hur man gör allt från ett robust utomhuskök, till små dammar, fågelbad, trähylsor och ängeldekorationer. Romantiska bilder och bra förklaringar gör det roligt och roligt.


För drömmaren

"Modern naturliga trädgårdar" av den berömda trädgård formgivaren Yvonne Dengin är en bok som du verkligen kan frossa i hängmattan eller solstol i en paus mellan slåtter och ogräsrensning. Fotograf Anne Manglerud har stört boken med en massa vackra bilder av trädgårdar som ser nästan ut som om de är vuxna av det omgivande landskapet. Förutom drömhusen innehåller boken ett antal användbara tips för hur trädgården kan befrias och vårdas, oavsett om den ligger i skog, till sjöss eller i bergskedjan.


För matälskare

"köksträdgård" av Agneta Ullenius behandlar de flesta av de ätbara grönsaker du kan växa i din egen trädgård - och de bäst lämpade till en balkong. I förordet till boken ger författaren att hon inte exemplarisk grönsaksodlare, och kanske är det därför boken är redan i början av adresser och ger lösningar på några av de problem som kan uppstå på vägen. Därefter går det igenom var och en, ger specifika tips om odling, hållning, skörd, lagring och inte minst den hälsovinst som grönsaken ger dig när man äter den.


För blomsterälskaren

"Trädgårdsföretagets sommarblommor" tar upp 250 sommarblommor för norska förhållanden.Huvuddelen av boken, skriven av redaktör Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend, är växtikonen som berättar om de viktigaste funktionerna och tipsen för varje blomma, tillsammans med färgrika bilder. Dessutom bygger boken på färgundervisning och ger tips om upphandling och vård.


För inredningsarkitekten

"Charmigt utomhusutrymme" är först och främst en inspirationsbok för den romantiska och nostalgiska landskapsarkitekturen. Fotona av Helge Eek visar en dröm om ljusklädda, nyvasket barn i trädgårdar med hemlagade kuddar och filtar, hemlagade muffins och hemlagade örter dominerar. Miljön och återvinningsprofilen återspeglas tydligt i receptet bakom boken, vilket bland annat visar hur man gör en väska med en gammal bomullssäck, ett indiskt tält med gamla kaffedockor för barnen och huven på en gammal tröja. Det slår också damm från traditionella recept på hemlagad äppeljuice, kokt kräftor och pavlova med vaniljkräm, hallon och rosor.

ADVERT

Mest populära