All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Indigo - en färg story

Indigo färg är mycket speciell. Gjord på gammalt traditionellt sätt är det den enda tillväxtfärgen som färgar textilen genom en kemisk reaktion. Anläggningen har varit känd i minst 4000 år från Asien och Afrika, men ingen vet säkert när färgen uppstod. Den naturliga färgåtergivningen är så komplicerad att det är nästan konstigt hur de kom till färgen. På modernt språk talar vi om molekyler, elektroner, joner, etc.

Indigoens föregångare är indikatorn. Det finns inte en växt, men annorlunda i samma tillväxtfamilj. De olika arterna har använts i tusen år i Fjärran Östern - i Indien, Kina och Japan. Från och med jordbruksprodukter blev färgen en vara som liknar exempelvis kryddor. De antika arabiska handelsvägarna ledde det till Medelhavsländerna och sedan över Europa.

Över till industrin

Det var den växande engelska textilindustrin i början av 1800-talet som gjorde att efterfrågan på den dyrbara färg ämnet indigo påskyndas. När de anlände till indigo-molekylens kemiska formel runt 1900 förändrades mycket. Med den syntetiska indigo blev allting så mycket lättare; Produktionen av de större kvantiteterna för textilindustrin startade i fabriker i Nordeuropa. Det var olönsamt för den nya textilindustrin att plocka upp färgen från stora mängder växter på landsbygden i avlägsna regioner. Indigo färg är fortfarande en traditionell vara i vissa kvantiteter, men då är det dyrt!

Indigo Bird har varit en favorit i det mesta av Asien där de gör det på den gamla vägen. De flesta områden har sina specifika recept som har bevarats genom historien. Det finns många sätt att nå målet. De blötläggda indigo växterna är i grunden vridna, där det första steget är att de får en ljusgrön färg, till exempel samlas på oljevatten. Därigenom indigo släpps ut i vattnet och du får en indigopasta. Processen går från reduktion till reduktion - tills du har rätt färgämne.

Alla naturliga fibrer - såsom ull, bomull, linne, silke, etc. - kan färgas med original indigo, men det kan inte syntetiska fibrer. Indigosfären ges sedan ett tydligt slitage på tyger; kanter eller andra utsatta platser blir ljusare än textilen annars. De mörkaste partierna är djuprödblå, medan de ljusare blir gröna till det blå. Därför används termen indigo idag i en något större skala än den ursprungligen gjordes.

Historien om jeans

Omkring år 1500 fanns i den maritima staden Genua ett tyg som kallas jean, som främst används för att sjöman kläder eftersom kläder var så hållbara. Textilen var nästan tjock som en segelduk och ofärgad.

1800-talets mitt, behovet av hållbara arbetskläder stora på den amerikanska västkusten - med inrättandet av gruvdrift, ett Klondike-liknande guld feber och så småningom en växande cowboy kultur.Levi Strauss, född i Bayern, emigrerade till San Francisco 1847 och öppnade sin första butik några år senare med arbetskläder som specialitet. År 1870 började Levi Strauss och en partner egen produktion av byxor gjorda av canvas. De valde att färga dem i indigo eftersom den blå färgen låg runt fibrerna och gjorde tvätten särskilt hållbar. Den uppenbarligen eviga jeanshistorien pågick.

På 1920-talet började importen av konfekt från USA till de nordiska länderna. Lageret NK i Stockholm var den första som lanserade jeans 1947. Några år senare började produktionen av jeans i textilstaden Borås. Och med ungdomskulturen på 50-talet, de snabbt växande film- och musikindustrin berömdheter som Marlon Brando, James Dean och Rock & Roll, gick jeans definitivt ifrån arbetskläder vara mode.

ADVERT

Mest populära