All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Oberoende tillsynsorgan för konstruktion

avser regeringen att införa en ny planering och byggnad från 2009. lagen kommer att leda till strängare kontroller på byggfrågor.

Valförslaget måste vara klart för storingen vid påsktiden i år, tre månader senare än tidigare offentliggjord.

Butcher nya byggprojekt

En markant skillnad i förslaget till den nya lagen, jämfört med det nuvarande arrangemanget, en skärpning av kontrollen och tillsynsordning i byggnadsfrågor.

Oberoende kropp

Foto: Colorbox. nej Se mer

En oberoende byggkontroll tar över för dagens egen kontroll. Kommunens tillsyn måste stärkas samtidigt. Statssekreterare Dag Henrik Sandbakken från ministeriet för kommunal utveckling och regional utveckling berättar NTB att detta är löst.

Fungerar inte

- Vi har sett att ägarens egen kontroll i byggsaker inte har fungerat som avsedd. Detta arrangemang måste lösas. Vi söker en oberoende kontroll av design och byggarbetsplatsen för de mer komplexa byggnaderna. Detta kommer även att innehålla hus, medan det för mindre byggnader, såsom garage och liknande, fortfarande är öppen för självkontroll. Vi tror också att självkontrollen bör omfatta HSE (hälsa, säkerhet och miljö) på byggarbetsplatsen, säger Sandbakken.

Det är miljöministeriet som ska leverera hyresvärden till den nya lagen, medan kommunfullmäktige och regional utveckling ansvarar för byggnadsdelen. Olyckligt byggmaterial i antal har stött på behovet av en ändring av bygglagen.

Byggkostnadskostnader 13 miljarder

Kostnader och fel

För utvecklaren kommer en oberoende kontroll att ha en kostnadssida. Hur mycket kontrollsystemet kommer att kosta individen, vill Sandbakken inte säga någonting om det ännu.

- Sådana byggproblem har redan en kostnadssida på grund av otillräcklig kontroll. Byggkostnaderna beräknas kosta 15 miljarder kronor om året, och vissa måste betala denna faktura. Bättre kontroll minskar fel och brister så att räkningen för individen blir mindre, säger Sandbakken.

Han påpekar att det idag finns fel i 70-75 procent av alla badrum byggs och att detta medför höga kostnader för den enskilde fastighetsägaren när buggar så småningom upptäckas.

Här är de mest skadade bostäderna

Bättre övervakning

- Bättre kontroll kan förhindra sådana fel. I ett sådant perspektiv kan det vara lönsamt att betala några dollar för att säkra en byggnad utan allvarliga misstag och brister, säger Sandbakken.

Kostnaden som utvecklaren måste betala kommer också att variera kraftigt efter byggnadstyp och över tiden. Om det visar sig att kontrollen så småningom resulterar i en signifikant minskning av badbuggar, kan kontrollens pris minskas.

Den nya bygglagstiftningen stramar kommunernas uppdragsplikt. Man strävar inte efter att återvända till Old Building Act, men utöver en oberoende kontroll kommer omfattningen av den kommunala revisionen att klargöras och stärkas.

Nyheter:
  1. Hundhus på pall
  2. Ljudisolering Steg för steg
  3. Böj rostfritt ståljärn?
  4. Luktar det på golv och trappor?

ADVERT

Mest populära