All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Felaktigt underhåll ger farliga fasader

- saknas eller är felaktigt underhåll av blästrade lägenhet fasader kan vara dödlig, hävdar målarmästare Jens Petter Lunde.

Under en till synes vacker fasad kan kudden ha förvandlats till gips utan bär och tunga stycken kan plötsligt falla på trottoaren.

Color Magazine var med passionerad målarmästare på en enhet i centrum av huvudstaden, och hade sett flera trottoaren med smulor och stora bitar av fasaden, huset där delar av taklisten och dekorativa saknas och där putsen bubblade olycksbådande.

Vi såg också många vackra och välskötta radhus - där erfarna yrkesverksamma hade utfört korrekt underhåll.

- Många gamla byggnader har helt enkelt målats ihjäl med fel färg eller för många lager. Kalkborste behöver tillgång till syre för att behålla bärkraft och hållfasthet. Därför kommer täta färg och felaktiga tegelstenar att skapa orimliga byggnader, säger Lunde.

Lösar inte bara dynan, men stuckaturens rustningar och delar av inredningen kan falla.

Lite murkunnskap

Norge är ett trebyggland men många flerbostadshus från sent 1800-tal, ytterväggar av tegel, som putsade med flera tunna lager av kalkputs. Denna typ av gips måste ha en näring i form av CO² att bota - annars kommer det att bli väder och förvandlas till ett gips. Vid målning av fasaden är det därför viktigt att använda andningsbehandlingar.

- Använd först den primära primern och sedan mineralfärgen på mineralsubstratet som den kalkrika plasen bildar. Färgen botar som substrat och ger en bra förankring, medan du andas och släpper ut luft och ånger ut i väggen.

Behandling av limefjäderfä är ett stort kompetensområde där det är nödvändigt att samråda med experter.

Vill ha certifiering

- Att reparera en kyssfasad är dyr. Det måste byggas upp i många lager av tunn beröring och vattnas under härdning. Och botemedel tar tid.

- För en bostadsrätt eller samägande, det är frestande att välja det billigaste anbudet - men många kommer att ångra, säger han och anser att know-how kan vara brist leda bland marknadens aktörer.

dålig kunskap om kalkputs, stuckatur och helpussede fasader kan göra saken värre av felaktig reparation och underhåll som använder cement, cementbruk eller organiska beläggningar.

- Vi använder rena mineralfärger med kalkhaltiga pigment som inte bleknar eller förlorar färg i 30 år. Organiska pigment ska inte användas. Faktum är att ett certifikat för rehabilitering av lime-facade fasader bör införas. Jag rekommenderar starkt att bostadsföretag och andra som tar ett bud söker kvalitet - inte bara priset, säger han.

När det är borta så långt att delar av fasaden faller ner, måste professionella kallas för att säkra huset och förbipasserande.Allt som löses måste avlägsnas och villkoret för konstruktionen nedan måste beaktas.

- Under kudden i dessa hus är tegelstenen. Om det är dåligt måste hela pillret avlägsnas och ombyggas. Vi måste se om lederna eller stenen har varit frostbit. Ibland måste vissa tegelstenar ändras och väggen krävs med en limpensel.

- Det finns vanligtvis komplexa orsaker till skada. Huset kan ha dödsskador och underhållet kan saknas eller utföras felaktigt. Avloppsrör och rännor måste också vara igensatta och fungera korrekt. Detaljer i fasaden, som dekorationer, hörn och ramar runt fönster är inte bara till dekoration.

- Detaljerna i huset har en funktion - bland annat att få vattnet smutsigt och smuts för att tömma fasaden. Om återskapade detaljer inte längre har en funktion, med droppar på hörn, drag och fönsterramar, kan de göra ont värre. Vatten strömmar ner i byggkroppen och tränger in så att dynan blåses och förankringsstängerna rostar ", avslutar Jens Petter Lunde.

ADVERT

Mest populära