All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

I det här huset har de tappade väggar

Idag många människor vill ha en öppen planlösning och livsstil detta ger dig möjlighet, och i många nya hus fokuserar därför på den stora vardagsrummet, där man kombinerar både vardagsrum, kök och matplats. Men att använda sig av öppna ytor och ytor för att öka känslan av ljus och utrymme i ett hus är inte bara ett modernt fenomen.

Den schweiziska arkitekten, Le Corbusier, utvecklade för nästan 100 år sedan sina idéer om hur hus borde vara och i princip var alla hem designade av honom med bara ett stort rum. Delning i zoner och sektioner gjordes med hjälp av möbler, inte väggar.

Ville maximera golvyta

arkitekt Kazuyasu Kochi i Kochi Architect Studio medger arkitektur webbplats Arch Daily ha inspirerat mycket av Le Corbusiers idéer om arkitektur när han designade planerna för boende Amida House i staden Gotemba i Japan förra året.

- Jag antog hans tankar om Dom-Ino-systemet, som betonar att maximera golvyta i hemmet, förklarar Kochi till webbplatsen.

- För att kunna utnyttja tomten i denna situation måste vi investera i mer än ett våning, så vi måste också tänka utanför Corbusiers kärnidéer.

I MÄNGD: Detta hus är ganska genomskinligt. Foto: Foto: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

INSPIRERAD AV CORBUSIER: Den japanska arkitekten medger att ha blivit inspirerad av den berömda europeiska arkitekt. Foto: FOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

JAPAN: Detta hus är mycket mer spännande inuti än det ser ut på utsidan. Foto: Foto: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

Arkitekten förklarar att utmaningen han och laget stod inför var att bevara förhållandet mellan den första och andra våningen av huset.

Le Corbusier arkitektur

Ett medelhus som designades av Le Corbusier var i grunden sammansatt av bara ett stort rum. Det var uppdelat i sektioner som använde möblerna. En levande del tog ungefär hälften av basen och var i full höjd. Resten av huset var uppdelad i två våningar, där den andra var öppen, vilket motsvarade ett loft. Le Corbusier hade fem principer han använde flitigt särskilt i de tidiga design använder:

Användning av pelarna i armerad betong med ett golv av samma material, så att trädgården skulle kunna fortsätta under huset.

Användningen av takräcken för att minska det område huset upptog.

Användningen av öppen lösning för flexibilitet i flexibel inredning och användning av utrymme på inre väggar.

Användningen av horisontella fönster för en jämnare fördelning av ljus.

Användningen av den mest känsliga fasaden som var mest funktionell och estetisk.

- Enligt Le Corbusiers tankar bör bostäder helst helst hållas på samma nivå, men här måste vi bygga i höjd, så det var en utmaning att Sprid rummen över flera våningar samtidigt som flödet och öppenheten bibehålls.

Måste tänka i 3D

Kochi förklarar att lösningen på utformningen av husets planlösning var att tänka tredimensionell för att hålla flödet i hemmet.

- Le Corbusier talade också om att arkitekturen är tredimensionell och talar om fem punkter av arkitektur, förklarar arkitekten.

- I sitt system kring detta förklarar han hur man använder bostäder horisontellt.

Arkitekten förklarar att 115 m2-huset är uppdelat på ett sätt som också överensstämmer med den traditionella japanska arkitekturen "Amida-kuji".

- Denna byggstil används också mycket idag i Japan, förklarar Kochi.

- Det är intressant att tro att projektet började som en omprövning av Le Corbusiers Domino-system, men slutade att återspegla en stil och teknik som har djupa rötter här i Japan.

Utsikten var viktig

Huset, som ligger i Shizuoka-regionen i Japan, har utsikt över landets högsta bergstopp, Mount Fuji.

- Naturligtvis blev det en prioritet att utnyttja utsikten, förklarar Kochi Designboom Design and Architecture.

ÖPPEN: Här flyttar du mellan etsningar, inte rum. Foto: FOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

SLIPPER I LJUS: Genom att släppa väggar sprids ljuset lätt genom bostaden. Foto: PHOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

STIGER: Trappor och stegar ligger mellan golven. Foto: PHOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

SOSIALOMRÅDE: Vissa zoner anses vara offentliga i det här huset medan andra är mer privata. Foto: PHOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

Arkitekten förklarar att varje våning i huset har en annan funktion och alla har olika tak.

De byggnader du gillade bäst

"Det var viktigt att få sociala områden uppe på kullen, så att utsikten mot berget maximerades", förklarar Kochi.

- Andra zoner och golv är anslutna till golvet och marken, medan andra är öppna direkt mot himlen.

Arkitekten förklarar att kunderna var mycket nöjda med resultatet.

- Jag tycker att de uppskattar att kunna leva ett ställe där du känner att du har utsikt över naturen såväl som det inre livet som äger rum i huset.

Inga väggar

Det finns inga inre väggar som delar in det här huset. Ingången ligger i mitten av bostaden, och härifrån har du utsikt över de olika våningarna och zonerna.

STRAM DESIGN: Huset är också byggt i linje med flera traditionella japanska byggtryckare. Foto: PHOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

BOXER: Olika lådor rymmer olika funktioner inne i huset. Foto: PHOTO: Kazuyasu Kochi / Daici Ano

- Offentliga zoner ligger på de översta våningarna, så utsikten över Fuji-bron blir en kontaktpunkt, förklarar arkitekten.

Detta hus är fullt av hål

- Medan privata zoner som sovrum och badrum ligger på nedre våningarna.

Det betyder att gäster som är i matsal eller vardagsrum, till exempel, inte har utsikt över de privata badrummen i hemmet.

Kochi förklarar att det var viktigt för honom och laget att vända de olika våningarna till ett arkitektoniskt perspektiv.Detta gjordes genom att förtjocka väggarna på utsidan av de boxiga golv.

Det här är hur "lådorna" delas upp.

Det är mitt i hemmet som är kontrollzonen, som tillåter invånarna att flytta mellan husets olika våningar. Här klättrar du mellan golven antingen genom trappor eller stegformade strukturer.

- Jag kallar zonerna fria sektioner mer än de är riktigt olika golv, förklarar arkitekten.

SONER: Så här är huset uppdelat. Foto: Illustration: Kochi Architect Studio

DEAS: Arkitekten trodde att rummen måste relatera till varandra vertikalt. Foto: Illustration: Kochi Architect Studio

- Håller allt öppet, alla zoner integreras på ett helt unikt sätt, vilket gör huset som det står idag mycket funktionellt och användarvänligt.

Familjen ville att huset skulle se ut som en grotta

Läs också:

Dölj köket under trappan

Här är trapporna som du aldrig sett

Letar du efter inspiration för hemmet? Här hittar du tusentals vackra bilder

UTILISERAD PLATS: Huset är endast 115 m2, men maximeras. Foto: Illustration: Kochi Architect Studio

HUR GÖR DEM: Hur fungerar huset? Foto: Illustration: Kochi Architect Studio

Den gamla tågstationen blev ett designerhus

ADVERT

Mest populära