All egendom: trädgård, kök, inredning >> Lantliv

I det här huset är alla armaturer åter

Skipp Rhus på Hvasser

Vilka: Erik Asmyhr (62).

Arbete som: Läraren förar Faerder erhölls (. Færderfår Uk) med Terje summit.

Familj: fyra vuxna barn, hund: Rim (Alaskan Malamute).

Vad: Hus byggt 2012 (och omkring 1850). Hyrs ut på helger och helgdagar.

Om du kommer hit som gäst skulle du tro att huset är gammalt. Men det slutfördes 2012, byggt i skipperhusstil från ca. 1850, och alla armaturer återanvänds. Föremålen har sin egen patina som ger en varm och mysig atmosfär.

Det är inte förrän du verkligen ta hand om det kanske är trappan som avslöjar allt. Det är från 1920-talet och var tvungen att halveras för att komma till en vinkel och en repor. Då upptäcker du att det här är ett nytt hus med återvunnet material.

Här är Erik Asmyhr och Malamutunden Rim. Och här är dagarna vid havet, med tystnaden som bara 500 invånare kan ge.

- Hvasser är en pärla. Tyst och tyst i 10 månader av året. Med världens bästa bakeri, havsbakan. Det finns människor i semester månader i en lång kö innan du öppnar för att få vackra organisk bakning. Dessutom har Hvasser mycket vacker natur. När badarna kommer, reser jag till bergen. Tänk att turen att få bo här på havet vid klipporna, och sedan bara fly till den stora tystnaden av berget när "alla" kommer att vara här.

Historien börjar med Asmyhr att bygga ett hus. Han gick runt Hvasser och letade efter en filt. Så småningom märkte han ett tomt mitt i skogen som lägger ut till försäljning, och ingen verkar vilja. En plot han hade gått med sina elever varje vecka. Efter ett år kallade han ägaren, och tomten blev hans.

Re och interiör

Vad gör du när du har hittat webbplatsen har brist och det kostar inte mycket. Ja, du måste rita drömhuset. Men hur ser det ut och hur går du? Asmyhr berättar med ett lat leende i ögat.

- Jag tog måttband och mätte upp huset på Hvasser jag tror var bäst. Klättrade även på taket med en strålkastare i mörkret mitt på vintern! Måste ha exakta vinklar. Huset används som stuga, så ingen var där. Och sedan krympte jag huset lite och piskade, jag hade planen klar.

Ett byggföretag bildade resebyrån, men allt annat har han gjort själv. Det var inga problem att använda alla material som hade ackumulerats genom åren. Dessa planerades redan på ritbordet och såg perfekt ut.

Han har samlat dörrar i 25 år. Den finaste har fått pryda huset har någon varit till sängar, andra blåser bänkar i köket. Huset ligger på de steniga bergen, och berget fungerar som inför ingången.

- Här fyller jag också i små pooler för barnbarn och småfåglar. De fungerar som små pooler. Barnen kan stanna där i timmar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

HEMPAGE: Här är hela hemsidan för återvunna material. Det långa bordet har varit hos Erik i 35 år. Den blå långa bänken är gjord av gamla golvbrädor. Snidorna på bänken kopieras från en gammal pall. Tovebrädet på väggen och glaslampan ovanför bordet är ärvt. Den dekorativa tillväxten i vasen är Strandkvann. Så långt tillbaka som i vikingtiden användes kvinnor som grönsaker och kryddor. Den tidigaste stolen vid kaminen är Eriks favoritplats. Foto: PHOTO: Inger Marie Grini

Där Asmyhr växte upp där var en stor ladugård fylld med skrot. Det tog några år innan han insåg värdet i det och att ladan var riktigt full av skatter. Det var ingen annan som delade sin åsikt om detta, så allt var hans.

- Jag var den enda i familjen som tyckte om gamla saker. När släktingar och andra upptäckte det fick jag bara mer.

Dessa kom när han äntligen byggde huset han ville ha. Golv, tegel, fönster, dörrar, lampor, takbjälkar - allt sparas.

- Det är ett fynd när du köper fönster för ett helt hus för några tusen flikar. 20 fönster för priset på en för att vara exakt. Då spelar det ingen roll att du måste köra hela vägen till Stavanger för att plocka upp dem, ler Asmyhr lurt.

Varför återanvändning?

- Material som produceras numera håller ofta inte mål. Det kommer vara ett nöje att du måste byta ytterkläder efter 10-12 år på nya hus. Och resan är ofta lika lätt som poppel. Hantverkarna är bra nu, de men kvaliteten på materialen och sorteringen var bättre före. Detta har nog att göra med dagens starka själv för vinst, inte kvalitet.

Asmyhr är också oroad över vad som är bra för oss. Inre klädsel är en ny perlestaffpanel som har behandlats med nyproducerad linfrö färg, från svenska Allbeck.

- De har ett fantastiskt vackert färgschema med traditionella färger. Molo i Bygdøy allé i Oslo leder färgen. Skål en flaska, men det är definitivt värt det.

Rädsla Få

På Hvasser arbetar Asmyhr som lärare på lägerskolan. Där lär han sig i livet på, i och på havet, från is till dag. En dag för 13 år sedan startade en ny lärare på öarna Terje.

- Han var lika intresserad av får som jag. Jag hade drömt om att börja med får, men fann att det vita fåret var lite för stort och långt. Terje är från Västra Norge och kände till den vilda tangen. Det tog några veckor, så vi gick. Nu betar vi norra spælsau nära mitt hus och med utsikt över bondens fyr.

Artikeln fortsätter efter fotogalleriet.

  • Bild 1 av 12

I köket finns en vacker Hvasser spis.

Även i badrummet kan ett köksinredning vara lika bra. Spegeln är från ett bönehus. Det hängde över ett organ så organisten kunde lyfta ögonen och se kyrkan.

Sängen köptes i Gudbrandsdalen när barnen var små. Med en liten guldfärg blev det en prinsessa säng.

Väggpanelerna på barnbarnens rum är målade gamla rosa.Dörren stänger i väggen är en butik när det är små besök.

Bröstet är praktiskt som bord och ger extra förvaring. Kjolen från moderens moster är målade i gråttgrönt.

Sängen har Erik smygit sig och materialen är gamla dörrar.

På den vackra dörren till glasporten har Erik hängt upp garn från sina egna vilda såser.

Trappan var ursprungligen i ett hus från 1920-talet. Det måste delas så att det fick en repos och en vinkel.

Glasfronten framför huset fungerar som ett växthus på sommaren och extra kallt på vintern. En gammal ölflaska dekorerar på bänken.

Ingångsdörren mot verandan är blåblå blandad med lite vit. Här fungerar även swaben. Helt vackert när solen värmer upp berget på sommaren och barnen stänker i de naturformade poolerna.

I trädgården utanför glasporten finns flera fina sittplatser.

Erik har samlat nästan hela sitt liv. Det är användbart att bygga alla lager av återvunnet material.

Inte konstigt att skinn och lamm går bort som varm vetebröd. Ulla spinner på Hoenfeldt Lund i Grimstad och blir till vackert garn där lanolin inte tas ut. Detta gör att kläderna kan tåla mer fuktighet. När det blir ordentligt kallt, svalnar Ulla, och plagget blir som en sköld mot förkylningen. Garnet läggs inte till färg, det håller bara djurets färg så sorten är stor.

- Vi har nu hittat någon att marknadsföra och sälja garnet, och vi kommer att försöka utveckla nya produkter som matchar garnets egenskaper, säger Asmyhr.

Estetik

- Livet är ofta rockigt. Båda här med oss ​​och ute i världen. Letar efter den vackra har blivit viktigare genom åren, nödvändigt för att hitta någon form av balans. Att se barn och människor hur de kan vara bra mot varandra i den enkla lilla, vackra i bra hantverk, färger, blommor, fåglar och landskap. Det hjälper mig med alla tveksamma i världen. Du behöver det vackert.

Ärendet först publicerades i Lev Landlig.

ADVERT

Mest populära