All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

I badrummet duschar de är rätt på parketten

Många av oss använder träverk i badrummet. Kanske som en bänkskiva eller i inredningen.

Men inte på golvet, och åtminstone inte i duschen.

Johanne Taugbøl är partner i arkitektfirman Wood Architecture + design. Hon skulle testa ett alternativ till de traditionella plattorna.

- Vi var trötta på kakel och ville försöka om någonting annat användes. För mig som arkitekt är det en bra idé att försöka ett sådant hem innan jag rekommenderar det till kunder, säger Taugbøl.

Hon berättar för oss att atmosfären förändras genom att ha trä i badrummet.

- Trä är både visuellt hett och känns varmare att gå och röra. Dessutom påverkas akustiken. Föryngringen blir mindre svår än i ett kaklat badrum. Det är som att vara i ett spahotell varje dag, säger Taugbøl.

VÅTROM golv i golv och dusch WALL: parkett vid namn Termoask badrumsgolv och värmebehandlas för att tåla den fuktiga miljön. Golvet tillhandahålls av Moelven. Badet är från Westerbergs, och beslag från Hansgrohe. Foto: Foto: Espen Grønli

Värmebehandlad golv i badrummet

Den parkett vi talar om, är ingen vanlig parkett, även om trä är verklig nog. Anledningen till varför det har så beständiga egenskaper är att materialet, i detta fall, American aska, har varit värme och fukt som behandlats med det resultatet att träcellerna förmåga att absorbera fukt har minskat avsevärt.

Dessutom har parketten blivit mycket stabil och nästan utan rörelse.

Regelbundet underhåll

Fördelarna med att ha ett parkettkläddat badrum kommer inte helt utan ytterligare arbete. Utöver normal, kvalificerad markberedning, ska man använda en bricka lim och kisel placeras på sedeln som tätar mellan borden och klistra ihop dem.

Tätning kring släckning är också särskilt viktigt. Då rekommenderas att man använder antibakteriellt tätningsmedel längs alla fjädrar på hyllan för att täta stängerna. På detta sätt bör du också försegla övergången mellan golvet och väggen.

Vidare krävs lite underhåll utöver det vanliga. Till exempel måste träet oljas regelbundet, minst en gång per år.

Vattenresistans Fråga: Så länge träet oljas regelbundet behåller det dess vattenavvisande egenskaper. Foto: Foto: Espen Grønli

30 års garanti på badrumsgolvet

- Jag bomullstopde efter en dusch, men det är inte nödvändigt. Det är ett bra fall. Då borde det vara bra i tio, femton år, förutspår Johanne.

Tillverkaren av golvet, norska Moelven tar ännu hårdare i

"Har du tagit hänsyn till alla punkter som är standard i vått, med tanke på 30-års garanti mot sönderfallsprodukt", säger produktbladet.

FRAMTIDA FLORA: De blommiga duschhuvudena från Clearshower kan göra duschrytmen en poetisk upplevelse. Foto: Foto: Espen Grønli

ADVERT

Mest populära