All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

På hotell? Lägg resväskan i badet

Gårdsdjur är små blodsugande insekter som har spridit sig de senaste åren, särskilt på hotell, motell, stugor och andra bostäder över hela världen. Ökad resa, restriktioner för användningen av giftiga insektsmedel samt resistens hos djurdjuren har givit små druvor god tillväxt och levnadsförhållanden, efter att de nästan utrotades i länder som Norge på 1950-talet. Speciellt på bostäder där siffrorna är höga är genomfartspassorna höga och kontrollposterna är dåliga, faran är att möta - och gå hem - de blodsjuka små djuren är stora. Vissa städer har större förekomst av blötdjur än andra, och särskilt New York har dras som blötdjurens mekka. Det finns kryp som inte bara finns i hotell- och gästbäddar, utan även på tunnelbanan och biograferna.

Sugande blod

Men på hotell och boende är farorna med att komma hem hemma störst. Oftast bor djuren i eller i närheten av sängen; under madrassen, i sängrummet eller i närliggande sprickor och hålrum. Under dagen är de svåra att upptäcka, eftersom de är skuggiga och gömmer sig gärna. Bara på natten kommer de ut ur kryckorna och krokarna för att suga blod från att sova människor. Efter en nattlig måltid lämnar de kliande utslag på huden hos den person som har attackerats.

Bor nära mattan

- Väggdjur är mycket sällsynta att hitta på ett bad. De ligger nästan alltid i sängen eftersom de vill ha det kortaste möjliga sättet att de kan blötlägga blod. Du är maten, säger Jens Galby, biolog och skadedjursingenjör i Anticimex. Han rekommenderar därför att man placerar resväskan i badrummet, helst i badkar eller duschkabinett. Om det finns för lite utrymme är resväskan eller en stol också bättre alternativ än i eller på eller under sängen.

Om du lägger portföljen öppen på sängen, är det nästan som att säga "Kom igen, murade djur, så du måste komma hem för mig!"

Lätt

Eftersom de murade djuren är skuggiga och blygiga varelser dagtid, det finns liten chans att du kommer att upptäcka dem även om du tittar. Därför leta efter avföring från djuren, som är små och svarta kulor, nästan som vallmofrö. Kontrollera under madrassen, på sängramen och eventuellt bakom hålrummet på väggskivorna. Använd facklan eller ficklampan på din telefon.

- Vanligtvis förekommer de i träet under madrassen i sängens huvud ände. Men kontrollera även madrassen och sängbotten vid fotsteget, säger Jens Galby i Anticimex. Om du upptäcker en säng eller ett djur, bör du be om ett annat rum.

Det kan också vara tillrådligt att fråga huset vilka rutiner de har för kontroll av husdjur. Väggdjur kallas "bedbugs" på engelska, "punaises de lit" på franska och "chinces de cama" på spanska.

Har du tagit hem en säng hemma först och de bosätter dig i ditt eget sovrum, du har haft problem.Gårdsdjur är svåra att slåss och har först etablerat sig med dig, du bör söka råd och få hjälp från ett skadedjurföretag.

Kackerlackor är ännu bättre

Du får dock inte ta med några blinda passagerare hem, även om du sätter resväskan i badrummet - åtminstone inte om du reser i tropiska områden. Kackerlackor trivs eftersom det är varmt och fuktigt. Tröstet är att kackerlackor är lättare att kämpa än husdjur. Det är också lättare att undvika att få dem i huset genom att skaka alla kläder utomhus innan de packas ut hemma, eller kanske packar ditt bagage i påsar och lägger det i frysen i några dagar.

ADVERT

Mest populära