All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

I harmoni med öar

När ägarna till silver kabinen planerade den nya byggnaden, var de oroliga för att resultatet ska vara en nykter, dämpad hytt som en lagspelare med landskapet, himlen och skärgården - året runt.

- Det här är inte platsen för dominerande byggnader eller för starka färger som uppmärksammar den fridfulla ön, säger familjen.

När vi går till Børholmen möter vi en solid men diskret materialanvändning. Broen skärs noggrant till swabberberget. Räcken längs vägen upp till stugplattan är gjord av ett grovt kalibrerat rep och ditto trästolpar.

- Stammarna härstammar från träträet i Oslo, en gammal ek, fördjupar ägaren.

Den tunga off-white sisaltauet som är säkrade i ringar på trästolpar, snickaren, en före detta whaler, tagen från valfångst.

planritning Foto: Ritning: Arkitekt Cecilie Wille / Morfeus arkitekter

VISA: Från terrassen och vardagsrummet bakom fönstren kan stugägare stirra på havet och öarna. Inte konstigt att de har lämnat tv hemma. Foto: FOTO: Espen Grønli

KORT: För att se stugan när du kommer till bryggan. Den korta delen är vänd mot havet. Med färger i klädsel och sten som förstärkande element har arkitekten lyckats lägga stugan i landskapet. Foto: FOTO: Espen Grønli

FOLLOWING MOUNTAIN: En liten detalj från trädäcket på bryggan. Foto: Foto: Espen Grønli

Open space

Ställ in annex utan att ansöka om tillstånd

Stugan är designad av Cecilie Wille i Morfeus arkitekter. Hon organiserade det runt ett inre skyddat atrium i vindskydd från sydväst. Huvudrummet med vardagsrum och kök var orienterat mot havet och horisonten, medan de sovande vingarna är mer dolda, längs kullarna inåt ön. Huvudrummet vetter mot havet är högerhänt och luftigt med stora fönster på alla sidor.

Stugan är litet möblerad. Längs matbordet, under fönstren, finns en bänk i ek med hyllutrymme nedanför. Liksom mycket av möblerna är det snobbigt på platsen. Samma träskikt används i matbord och vardagsrumsgolv. De djupa fåtöljerna vid eldstaden har kabinägare som ärvade av sina föräldrar. Nu dras de med nya, färgrika möbeltyger.

Köket ligger österut, där ägarna kan njuta av morgonsolen.

Många ton en lift

enkel inredning: Den främsta rummet av havet har ett vardagsrum i ena änden och kök på den andra. Raden av små fönster över det stora ger en bra luftning utan att huset dras. De blå stolarna är bollar inslagna i ulltyger. Foto: FOTO: Espen Grønli

CLEAR ROOM: Hålrummet i kaminen, som också är en bänk, är perfekt för förvaring av trä. Foto: FOTO: Espen Grønli

SPISESONEN: Köket ligger längs väggarna och släpper ut golvyta. Plattorna på ändväggen har en ny effekt i det träfärgade interiören.Foto: FOTO: Espen Grønli

FÄRSK FÄRG: Turkos passar bra i badet i stugan. Små mosaikplattor skapar spel. Foto: FOTO: Espen Grønli

Transporten av tunga byggmaterial till platsen på ön förstördes i två steg. Bilfärjan, som kan lägga till hamnen strax under hytten, tog den första åskan. Därifrån lyfte en hyrd helikopter 40 meter från stranden och de sju höjderna upp till byggarbetsplatsen. Så kom allt på en halvtimme. Helikopterlivet genomfördes också i samarbete med andra stugaägare i området.

Ett rum och 30 meter kustlinje

- Om fler människor går ihop för att hyra helikopterhjälp i samma runda, blir det en bra investering för alla involverade. Hur som helst sparade vi mycket hårt arbete, förklarar kabinägarna.

Material

Stugan erbjuder byggnadstekniska attraktioner utanför. Det första vi märker är den rustika kiselgatan. Steinveggen kopplar kabinen visuellt till andra stenmurar som finns på gamla stan. De grå färgerna gör sommarstugan nästan osynliga i kustlandskapet. Rullstensväggen ger också extra skydd mot vind och väder.

- På denna sida av huset kan vinterstormarna vara så tunga att hela huset skakar och många människor kämpar för att gå ut, säger ägaren. Ytterväggarna har träledningar och stålbeslag så att vattnet inte tränger in i byggnadsstrukturen. Takräcken är gjorda av trä med zink inuti.

Den stora glasfacaden består av energiklar i olika specialstorlekar. Det faktum att både tak och väggar är gjorda av lerkärlkärnverk gör kabinen ett homogent uttryck.

Vattenförsörjning och solkraft

- När man bor på en ö långt ifrån människor som detta är det bekvämt att ha en stor vattenförsörjning med färskt vatten, förklarar ägaren. Han har kastat en syster med plats för 1000 liter i stugans bakvägg. Den fylls rutinmässigt en gång om året från en tankfartyg som anländer till färjan, som rymmer hela hyresäsongen.

STÄNG PÅ VÄGEN: Delar av ytterväggen i väster är pläterade med stenar. Förutom att skydda huset från vind och väder är det en dekorativ funktion som är en slags fortsättning av landskapet runt stugan. Foto: FOTO: Espen Grønli

GOD SCREEN: Från berget bakom stugan är det lätt att se hur vardagsrummet är skyddat av de två husen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Kabinen drivs av ljus ute och inne, samt en vattenpump, från två solpaneler monterade i flygning med husets tak. Elektriken laddar upp elsystemet så att spänningen från solcellerna lagras på batterier och omvandlas sedan till 230 volt för användning i stugan och uthuset. Fördelen med detta system är bland annat att det inte finns någon strömförlust på krafttransporten till och i kabinen själv.

- Om det här varit en vinterhytt, var det elektriska systemet som skulle göras annorlunda och kommenterade kabinägaren.

De har en modern gasspis med gasflaskor som ligger under en bänk utanför och en vedeldad kamin som ger upphettning.

En lugn oas

Familjen använder Hvalerhytten från början av sommaren till senhösten, och de är lyckligtvis här längre än de flesta andra semesterfirare i området.

- Vi har inte tv i kabinen. Det betyder att vi skulle vara en tid och uppmärksamhet där ute mellan öar och skjuv. Detta anses vara ett fredligt tillflyktsort, säger ägaren.

Öppning i mitten: Det mysiga vardagsrummet ligger där L-formen bryts. Här kombinerar skyddet väder med havsutsikt till flera kanter. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Här är livets rytm annorlunda än vårt vanliga arbete i staden. Och på Børholmen har vi tid att prata tillsammans, spela spel och läsa böcker.

Här läser du de coolaste inre scenerna

Tips för uttorkning av kläder

Värmen tar den bruna näsan

Hur man tolkar barnets grå

ADVERT

Mest populära