All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Fritt fall

Det börjar alltid så bra. Men då glider foten och vi rakar ner för trappan som en säck potatis. Därifrån väntar på smärta och elände. År 2014 visade en undersökning gjort det Ipsos MMI att totalt 731. 000 norrmän över 15 år har haft en olycka i trappan eller på kanten.

Säker mattor

Skridskoåkning är inte så svårt. Ett säkert val är att klä upp stegen med matta. Du kan klä hela steget eller bara delar av trappan. Halvcirkelformade mattansteg finns i många mattan kvaliteter och färger. De är också självhäftande. Det finns många möjligheter hos mattleverantörerna.

Mattor finns i många sorter. Vill du ha solid, löpande eller halvmåneformad? Möjligheterna är många.

Nesetipper

Slipband är ett enkelt och effektivt alternativ till trappan. Tejpen rullas i olika bredder och har en grov yta.

Det finns också listor som är vinklade för att passa i trappor. Dessa inkluderar plast, mässing, aluminium, mässing och trä, och kan monteras ytterst. En trappa är ett enkelt grepp för att förhindra fall. Det finns också glidbeständig tejp som enkelt kan fästas på trappan.

Trappor finns i många olika material, färger och former.

Glass lacken

Anti-slip pulver som blandas in i golvfärg eller lack är ett bra alternativ för att göra trappan säkrare.

Vill du hellre se trappan som det är, kommer ett lager osynligt halkskydd vara en bra lösning. Sedan blandar du bara glidmedel i golvfärgen eller färgen. Becker anti-stick agent består av luftfyllda glaspärlor som tål tusentals trappor.

Fix färdiga

Liberon halkmotstånd är en färglös lack som innehåller små korn av sand. Detta gör trappan inte så halt.

- Föreställ dig hala ullstrumpor i en brant trappa ner från hyttens hylla. Eller när äldre glider och bryter lårhalsen. Skräckscenerna är många. Mitt råd är att starta säkerhetsarbetet redan idag, säger Audun Klauseie från Alanor.

Han rekommenderar Liberon glidskydd. Det är en speciell produkt där kornen redan blandas i färgen. Det bildar ett osynligt och småkodat skikt i ytan och kan appliceras på vilken typ av träsubstrat som helst.

Rengör och torka

- Använd en golvrensare. Tre-stjärniga golv fungerar bra. Se till att trappan är fri från fett, smuts och motorrör. Låt trappan torka ordentligt innan du borstar på Liberon glidskydd. Du kan måla hela steget eller bara dela. Kom ihåg att röra rutan bra före och under applikationen, säger han.

Sand på steget

Klauseie rekommenderar två skikt med Liberon glidskydd.

- Lacket innehåller små sandkorn. När du borstar på trappan kommer korgen att förbli i ytan. String nummer två kommer att lägga till mer spannmål och också binda kornen från första stroke. Låt det gå tre timmar innan du lägger till Coin Number Two, säger han.

Tripptrappa

Om du använder trappan samma dag, ska du enligt experten noggrant måla varje steg och markera dessa bra. Låt sedan trappan torka och ta resten nästa dag.

- Efter ca 12 timmar är trappan klar att användas. Beroende på slitage, minskar antislipningseffekten gradvis. Sedan lägger du bara en kappa för underhåll, säger Klauseie.

Alanor anti-kalkduken appliceras enkelt med en pensel. Du kan måla hela steget eller bara nässpetsen.

ADVERT

Mest populära