All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Renovering gill och skattekonsekvenser

Varje år polering upp för stora mängder i norska hus. Den totala renoveringsräkning uppgick till 30 miljarder år 2001. Vissa använder hantverkare, medan andra näven så gott de kan. Motiven för att kyssa är olika; gör det mysigt, gör det bra för barnets bekräftelse, eller helt enkelt göra hemmet mer funktionellt och roligt. Andra borstar upp för att sälja hemmet. En renovering kan också leda till nedgång i värde, till exempel om du flyttar in i en gammal lägenhet i Frogner och tar bort stuckatur och sänker takhöjd. Ett par med hammare och stand-off humör kan inom några dagar förstör för stora summor - utan att inse det själva. Å andra sidan, på rivning av en vägg öppna upp mellan vardagsrum och kök vara en nivå höjd som ger ett mervärde, i äldre föråldrade hölje med direkta skadliga layouter. En renovering kan vara rent underhåll, men det kan också vara ett standardförhöjning. Vad det betyder kanske inte betyder mycket innan du börjar titta på skatten. Detta skiljer mellan kostnad (standardlyft) och underhåll.

Vi antar att renoveringen ger fastigheten ett högre ekonomiskt värde och frågar oss: Vad betyder detta att det är skatterelaterat?

Som vi vet har vi fler typer av bostadsskatt (se tidigare version av Vi i Villa).

Förmögenhetsskatt

Om ekvation värdet ändras på grund av renovering, kommer det att leda till högre skatter. Något dramatisk ökning är detta knappast någon. Många människor kommer att se orättvisa att du måste betala mer skatt, ju mer du spenderar i din renovering än att spendera tid och pengar på dina semester- och restaurangbesök.

Inkomstskatt

Om förändringsvärdet ändras, blir beskattningsgrunden högre. Skatteavdraget på bekostnad ska täcka normala underhållskostnader. Extra underhåll kan dock krävas.

Beräkningen: (Ekvivalent värde - avdrag) x 2, 5% x 28% = skatt på förmåner.

I så kallad "kostnad" (ej underhåll) påverkas egendom ingångsvärde, det finns en uppreglering av det inmatade värdet med påkostade belopp. Som regel en bostad (även semesteranläggning) procent jämfört när

 • Residenset innehåller inte mer än en familj (villa), och ägaren har tillbringat minst hälften av egendom till sina egna hem eller fritidsändamål beräknas av hyresvärdet.
 • Bostaden är ett parhus och ägaren använder minst hälften av en lägenhet för bostadsändamål. Den andra hälften måste också användas för bostadsändamål.

kapital

(Beskattning § 9-3): "kostnader" (i motsats till underhåll) uppreglerar ingångsvärdet, och du kommer därför med lägre skatter om du hamnar i en situation där du inte har en skattebefrielse.Du måste försöka öka insatsvärdet så mycket som möjligt. Anskaffningsvärdet utgörs av den ursprungliga kostnaden, stämpelskatt, registreringsavgifter, reklam, och senare förbättringar till fastigheten. Kostnader är arbete som gör hemmet bättre än det ursprungligen var. Med ursprungligen menade vad det var i sin storhetstid, ofta när den var ny. Om du köper en falsk krockkudde kommer du förmodligen aldrig att gå utöver underhållet.

Det är också värt att notera att dess egen fritid arbete kan hänföras till självkostnadspris. Men det måste definieras som kostnad. Inkomstskatt, jfr. Skattelagen 7-1, 7-10 och 7-11.

Sammanfattning:

 • norrmän renovera för nästan 30 miljarder per år
 • Renoveringar normalt öka fastighetens värde med en fjärdedel av renovering belopp
 • 200 000 miljoner i renoveringar ger värdeökning på 50 000
 • rosé, blått och lösningar ökar värde mest
 • fastighetsskatt, jfr Beskattning § 4-10, kan öka efter renovering
 • inkomstskatt, jfr Beskattning §§ 1.7, 10.7 och 11.7, kan öka efter renovering
 • få på försäljning av egendom, beskattning § 9-3, kan minskas genom tillägg tillsatta till ingångsbeloppet
 • dessutom i många kommuner fastighetsskatt till kommunen, ref. Lagen om 6 juni 1975 nr 29. Här kan renovering leda till en ökning av skatt i alla fall
 • Det är god ekonomi att bibehålla höljet
 • Jämnt underhåll gör att fastigheten kommer att förbli i värde, och förbättringar kan göra det mer attraktiv

ADVERT

Mest populära