All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Import av frön och lökar

Trädgårdsentusiaster vill ofta ha en större variation, och trädgårdscentren tänker inte alltid på mångfald när de tar växter. Det finns orimligt många olika växter där ute, och då uppfyller inte de goda gamla växtarterna i hyllorna de mest garvade "trädgårdarna".

Med internet finns det både mer frestande och tillgängligt att köpa nya och olika växter.

- En lilja är inte en lilja, även i rosa liljor finns det fler val man skulle tro. En vanlig växt som pion kan erhållas i trädgården centrum, men om du har tur, de har tio olika sorter, inte hundratals, säger Anne Havåg Holter Hovind bakom framgång blogg Mose Square. nej och trädgårdsbloggar. com

- Speciellt när man har utvecklat en dille (Dille = en favorit växt samlar på) sedan importera frestande, ler hon.

Frön är lätt

För att importera frön är enkel och kan göras av en amatör, så länge du håller dig under 50 utsäde paket. Du kan importera från de flesta länder, och frön kan hantera mycket bra för att skickas i posten. Håll under $ 200, så du kommer att förlora moms. Du kommer också att undvika tullklarering - det är ofta dyrt. ? ?

Gå med i det

Allt annat än frön är lite mer krävande. Det kan göras av privata personer, men du måste ha ett hälsointyg på växterna. De flesta större europeiska förskolor kan utfärda det, men det kostar det. För att hålla kostnaderna för certifikat och frakt, finns det många som följer med andra att importera.

Kolla forum som Hagegal, eller fråga med hageln där du bor. Du kan läsa mer om en blommaimport på Trine med blombuketten. Hon hade en stor import i april i år.

- När vi har en gemensam import på Hagegal är det vanligt att beräkna dubbelt priset på webbplatsens pris. Fördubblingen kommer att täcka frakt, tull och andra löpande kostnader, säger Holter-Hovind.

Billigare

Det finns inte alla utländska barnskolor eller nätbutiker som vill skicka till Norge eller till privata. Eventuellt behöver de en stor minsta växtmängd.

- Det kan också vara billigare att handla via import, speciella växter har ofta specialpriser i Norge, medan de som är relativt stora försäljning i Norge blir naturligt billigest här, förklarar Holter Hovind.

Klimatet i Norge ger speciella utmaningar som inte beaktas under andra långa perioder. Det här är att härda växter och utmaningar kring leveranstider.

Importera nätbutiker

Ett alternativ till import är små, norska och onlinebutikaffärer som importerar och sedan säljer till detaljhandeln. På Plantsiket. nej och plantlista. bara hitta guld som du inte hittar i trädgårdscentret. Kolla även på Moseplassens översikt över stora och små nätbutiker.

Var kan du handla?

Anne Havåg Holter Hovind vilja köpa frön från Impecta, Thompson & Morgan, Rara Växter and Gardens North.

- Dessa är enkla och professionella och rekommenderas starkt. Eurobulb är bra för lökar och lökar. Jag har ingen personlig erfarenhet, men de används ofta med bra feedback från kunder, säger trädgårdsmästaren. ? ?

Titta på norska tullen

- Det största problemet med växtimport är norska tull- och posttjänster. Knoll och lök är okej, för att de kan klara sig ganska bra. Det är mer ovanligt med växter, även om dessa skickas till barrot, vad vi säger utan löv och jord. Tullen kan ta lång tid, och det finns gränser för hur länge växter kan stå.

Också överväga försäkring för sändningen. Vem har ekonomiskt ansvar om paketet försvinner eller lämnas i lager?

- Du måste också kontrollera om företaget är bra att skicka som lovat, det vill säga, både de växter de ska och i god kvalitet, rådgör Holter-Hovind.

ADVERT

Mest populära