All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Viktigt steg för att undvika slagbuller

Stödet definieras som alla typer av oönskade ljud. För grannen i golvet nedan kan detta vara sången av djur eller mänskliga steg när du drar ut en stol eller när barnen spelar på golvet. Och dessa så kallade stegljud kan upplevas mycket besvärliga i golvet nedan. Konsul problemen med hårda golvmaterial, såsom plattor och natursten, men också vid användning av lövved och massivt trä, kan tunna vinyl eller linoleum orsaka besvärliga steg låter.

Med vägg-till-väggmattor, vinyl och linoleum med mjuka skumbeläggningar undviks det vanligtvis.

Single innan svårt efteråt

Ljud välja den lättaste vägen genom konstruktioner är det viktigt att separations golvet är så lufttät som möjligt. Norska byggregler och lagar * kräver ljudisolering mellan bostäder och lokaler, men inte i samma bostad. Det kan emellertid vara meningsfullt att notera stegljuden och att skapa ljudavdelningar genom sovrum, även i flerhushus.

Den som tar hänsyn till steget låter redan vid planering och montering av golvmaterial undviker många problem. Efteråt, när golvet redan ligger, blir förbättringen av stegljud ett omfattande och svårt jobb.

För att undvika buller från steg lyder:

Enkelt undvikas steg låter bäst när alla hårda golvmaterial förhindras från att komma i direkt kontakt med den bärande konstruktionen. Detta eftersom ljudvågorna transporteras långt och snabbt genom massiva byggnadsdelar.

Hårda golvmaterial såsom parkett, laminat, kakel och natursten bör tillsättas som ett flytande golv, i en elastisk dämpning skikt av f. Ex. 2 mm tjock skumplast (expanderad PE), 22-36 mm tjockt poröst fiberplatta eller speciella mineralullsvansar.

Vilken isoleringsmetod ska väljas beror på hur huset faktiskt ser ut. Och eftersom ljudförbättringar är dyra och svåra, rekommenderas det ofta att ta med en erfaren akustik från början.

För att korrigera ljud från stegljud:

En olycklig ljudsituation bäst åtgärdas genom att riva upp och installera om golvet korrekt. Detta är dock ett dyrt och omfattande jobb. Till viss del buller från scenljud åtgärdas genom att lägga mattor i alla tidszoner och lekplatser, sätta möbeltassar på alla bord och stolsben, bära tofflor och skor med mjuk sula, och inte för att vara hårt på sin tass när man går, då mycket gjort.

Ännu bättre, om det kombineras med att isolera taket i golvet nedan. Detta görs genom att bygga ett nytt tak under den gamla. Himlen hängs sedan i fjädrande ljudstrålar och är isolerad med ett tungt isoleringsmaterial.Det är viktigt att takpanelerna eller träpanelen inte kommer i direkt kontakt med vägg- eller golvpaneler.

ADVERT

Mest populära