All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Genomföra tre åtgärder mot oetiskt fastighetsmäklare

Relaterade artiklar:
  1. Ökad aktivitet på bostadsmarknaden?
  2. omöjligt att jämföra mäklare priser
  3. Prissänkning och färre satsningsrundorna
  4. Flera mäklare har fått prislista
  5. Takstmann tredubblats bill

FSA dubbla mängden tillsyn och föreslår ändring eiendomsmeklings föreskrifter så att det i framtiden kommer att vara omöjligt för en medlare att köpa en lägenhet i ett projekt där mäklarföretaget är inblandat. Dessutom finansminister Kristin Halvorsen intensifiera arbetet med en ny lag för mäklare industri som träder i kraft den 1 januari nästa år.

- Vi vill förbättra säkerheten hos hemköpare. En fastighet köp är den största investeringen som vanliga människor gör i livet, och hela mäklare industrin bättre om vi slå ner på de som agerar oetiskt eller i strid med reglerna, säger Halvorsen.

Samrådet nästa vecka

Bjørn Skogstad Aamo av kommissionen förutspår att nya egendom medling reglerna kommer att läggas fram för samråd så tidigt som nästa vecka. Det kan träda i kraft redan om en månad.

- Reglerna kommer att föra fram några av de tankar som finns i propositionen. Först och främst handlar det om att försegla hål och strama reglerna, säger Skogstad Aamo.

Anledningen till att reglerna skärpts, de sista veckorna av avslöjanden av mäklare som köper upp lägenheter innan ett projekt bjuds ut till försäljning, sedan sälja på en stor vinst. Detta har inga medlare tillåtet att göra.

Doubles

- Vi är årligen inblandade i cirka 20 kontroller av fastighetsmäklare runt om i landet. Detta nummer kommer i början att ökas till 40. Men det är viktigt för mig att betona att de allra flesta spelare är allvarliga. Notariefallet i Bergen anses vara det värsta vi har sett, säger Skogstad Aamo.

finansminister Kristin Halvorsen inte skulle säga vad hon tycker den nya lagen om fastighets medling betong bör innehålla en bestämmelse, men hon utesluter inte att det kan bli tal om en karantän för oetiska mäklarhus.

- Syftet med lagen är att skapa ett nytt och strängare regelverk för fastighetsbranschen, säger hon. (© NTB)

[email protected]

ADVERT

Mest populära