All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Jag är inte så förtjust i de klassiska juldekorationer

Det finns många och gemensamma åsikter om juldekorationer i norska hem. Där fler och fler människor väljer att följa trender och satsa på både neon och ljusa färger till både advent och jul, det finns också många som föder på idén, och insisterar på att julen ska vara röd, traditionella och full av norska troll.

Nissefri juli

Hemma med Pia Wall och familj på Storhaug i Stavanger är alverna i sikte - fortfarande sipprar formligen den stora julstämning ur väggarna i den gamla hus.

- Jag är inte särskilt förtjust i de klassiska juldekorationerna, förklarar Wall, som arbetar som grafisk designer och illustratör, till Rom123.

- Jag tänker ofta på små detaljer, som många tända ljus i stora insatser, eller små kvistar med granbar och lite bra i skålar runt borden.

FAMILY JULY: Hemma med denna familj är julen helt nissfri. Foto: Foto: Signe Christine Urdal

Julepynt har plats i det gamla huset så definitivt blivit, men i stället för en julgran och en lastbil av troll, har Pia bestämde sig för att hålla dekorationer enkel och lite nostalgisk.

- Fårskinn i soffan och på bänkarna och ett annat julbesättning från Alessi, framkalla den goda julkänslan utan att dekorationen tar över huset.

100 år gammal dröm hus

Det är redan 8 år sedan Pia och hennes man Olav, som leder musik och film biblioteket i Stavanger, köpte den gamla trävilla på Storhaugen i Stavanger som de delar med barnen Electra 15 och Levi vilket är 6.

- Det var kärlek vid första anblicken, förklarar Pia.

- Huset byggdes 1900, och det vi föll först när vi såg huset var att det på något sätt hade en gammal själ. Golven var helt snedställda, och taket stod där, orört, med sina gamla blomstrar.

Dessutom på stora fönster, sluttande golv och rosetter på alla sidor, som vittnar om det vackra förflutna i huset som en storstadsvilla, och det är lätt att förstå att familjen blev kär.

- Jag älskar att rosetterna ser så slitna ut och dammiga. Snarare gammal och sliten än ny och lite för perfekt.

HUS AV HUS: Köket måste byggas av ett lokalt snickeriföretag, eftersom det var flera centimeter i höjdskillnad från den ena änden av rummet till den andra. Foto: PHOTO: Signe Christine Urdal

Lätt blandning: Pia verkar hemma där barn kan leka och det är inte för högtidligt, det är bäst. Foto: Foto: Signe Christine Urdal

målade allt vitt

Dessa fyra städer är perfekta för julhandeln

Den första kreativa damen gjorde när familjen tog över drömhus, var att måla allt vitt.

- Allt var målade, förklarar Pia.

- Både väggar, tak och även den gamla plankgolvet.

En neutral bakgrund var målet.

- Jag har alltid tyckt att det är så underbart att ha en vit bas, säger Pia, som i sitt arbete som grafisk formgivare och illustratör omges av färger och former dagen.

- Om du behåller tapeten ren och ljus kan du vara lite mer matt med färger och former annars i inredningen. Och även barnleksaker och rötter verkar inte så rörigt när bakgrunden är lugn och neutral.

Det var inte alla som helt enades om familjens vita val.

- Vi hade snickeri i huset, och strax efter att vi målade golvet undrade de vad vi skulle göra med golvet. När vi sa det var sättet vi tänkte ha det, tror jag att de blev lite känsla, skrattar Pia.

Även på första våningen finns väggar och golv i vit. På så sätt får spännande antika möbler och fretexfynd att lysa.

- Ofta är det lite slumpmässigt vad hamnar där, och många gånger jag inte har en plan när jag köper saker för huset, berättar Pia.

LITT CHRISTMAS IS NOK: Massor av tända ljus och lilla stilleben av juldekorationer skapar julfrimärken i hinkar och hinkar. Foto: PHOTO: Signe Christine Urdal

- Jag köper det jag gillar och så lyckligtvis hittar jag alltid en plats för den.

30 häftiga inredningsbutiker du måste bara få med dig

Var tvungen att få byggt kök

I första rummet som fick en fullständig översyn när familjen flyttade in i sitt nya hem, det var stort, ljust kök. Hela familjen håller med om att detta rum på alla sätt är hjärtat av huset och den plats där de flesta aktiviteterna i hemmet äger rum, särskilt under upptagna vinterdagar.

"Det var inte utan anledning att det var det kök vi prioriterade först när vi började huset," förklarar Pia.

- Vi visste att vi med två barn, en katt, en hund och upptagna jobb, behövde ett rum som kunde fungera för många ändamål. Dessutom gillar vi att bjuda in vänner och veta om informella middagar. Sedan ser vi båda och ofta så att vi äntligen sitter här vid köksbordet och aldrig når ut till matbordet i vardagsrummet.

Kökets inredning gjorde Pia och Olav av ett lokalt snickeriföretag och är en av de saker i huset som de är mest nöjda med.

- Vi kunde inte köpa något vanligt kök för det här gamla huset. Först och främst eftersom golven är så snedställda separerar den mer centimeter från den ena änden av köksgolvet till den andra. Men det är en del av charmen.

Personal och informell

familj Wall Nils hem är blandning av gammalt och nytt, dyrt och billigt, modernt och nostalgisk. En stil alla är väldigt nöjda med.

VIT: Familjen målade all vit när de tog över det 100-åriga huset. väggar, tak och golvet blev också vita. Foto: Foto: Signe Christine Urdal

- Jag tror att det är mest personligen om man är lite unceremonious när Furnish, och inte tänka så mycket att allt ska passa ihop, förklarar Pia, i ena änden av vardagsrummet har klassiker Piet Hein Elipsebord och Syvern stolar av Arne Jacobsen och i andra änden en gammal soffa från välgörenhetsbutiker, prickade med färgglada kuddar med blommotiv.

För att dekorera förpackningarna

- Det ska vara ett hem där vi alla känner oss hemma, både barn och vuxna.

Även om designklassiker som både Montana påfrestande, Bestlite lampor och Arne Jacobsen stolar finns på plats, så att soffan är en kupp från Ikea och soffbord en använd-upptäckt eftersom det är en fri att klättra på.

- Tabellen är kanske inte den vackraste att titta på, men barnen tycker det är bara bra eftersom de får leka och klättra på den, förklarar Pia.

- Och det är precis vad som gör ett hus för ett hem.

Den kreativa damen förklarar att varken hon eller mannen driver en speciell stil när de dekorerar eller köper saker till huset.

- Det är mer slump att det har blivit som det har blivit. Jag brukar köpa saker som jag tycker är bra, och så är det lycka till att allt passar ihop när jag kommer hem.

Designern gillar att stilen varken är planerad eller implementerad.

- Många gånger jag köper något och tänker Men då hamnar jag att sätta det någon annanstans "Wow, det här trevliga där!".

JENTEROM: Electras rum har ett super-glamoröst vitt julgran med varmrosa dekorationer. Foto: Foto: Signe Christine Urdal

I juletid

Nu julgranar vara stripig

Även denna jul hus rensas av troll, och det finns inte mycket som påminner julesnø runt vitkalkade villa grannskapet, Det finns inget att säga på julen på Wall Nilsen.

- Pepper tårta bakning, julklapp packning och ritning av julkort ger julstämning i överflöd, förklarar Pia.

- Jultomten kommer lätt när du har barn i huset. Då trivs vi och dekorerar en bit tårta, gör julklappar och pepparkakor. Det luktar jul i huset när vi gör julklappar eller dekorera apelsinerna med kryddnejlika. Och barnen tycker faktiskt att det är en stor pärla att räkna ner dagarna genom att plocka crickets ut ur deras apelsin.

Läs också:

Du kan hitta inspiration till vacker jul hem

Hemma med Kirsten är alltid vit jul

Att dekorera bloggare till jul

Hur julen tillbaka känsla med ljusa färger

MIX OCH MATCH : på hemmakontor till grafiska designers, är det svart och vitt som råder, medan sovrummet har fått en mjukare och mer nostalgisk stil. Foto: PHOTO: Signe Christine Urdal

ADVERT

Mest populära