All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ikea hyllor människor

Var du en av dem som fnyser av trendsnobberiet som "pine hell" började bli ett etablerat begrepp? Oavsett om du gillar det eller inte: Nu är du trendig, vi tror på Ikea.

Vi har smakprov på den nya Ikea-katalogen lanserad nästa vecka.

GREAT PICTURE SPECIALS: Ikea-nyheterna från året

Få hem!

Meddelandet i årets Ikea-katalog är: Kom hem. Ett meddelande som kan vara särskilt lämpligt för oss norrmän. Enligt prognoscentralen kommer vi att spendera 50 miljarder dollar på renovering och inredning av hus och stugor i år. Ja, vi är på toppen av världen, men vi är inte så bra att bjuda in människor hemma.

- Ikea vill inspirera människor att bjuda in hem, säger Camilla Lindemann, Ikea Norway. Foto: Per Ervland mer
Fakta om IKEA katalogen

 • Världens grafiskt tryck
 • I år tryckte den i en upplaga på 191 miljoner
 • norska upplagan av en 95 Mkr, en ny post
 • distribueras från 13 augusti
 • publiceras på 27 språk i 56 länder
 • den första katalogen publicerades i Sverige 1951
 • det finns en 000 nyheter i år
 • Tema För årets katalog är: Get Home
 • 80 procent av nordmännen har mer än åtta runt matbordet och 60 procent av nordmännen tror att vi har en svag besökarkultur. Detta är enligt en undersökning som utförs av NorStat på uppdrag av Ikea.

  - Vi lever närmare och närmare, vi får större och större soffor, längre matbord - men mer tomma stolar, säger Camilla Lindemann, kommunikationschef i Ikea Norway.

  Efter flera års fokus på köket, helst "rummet", som mitt i hemmet, är det nu vardagsrummet i mitten. Och Ikea har blivit mest generad i värmen igen: Furuen.

  - Årets katalog kännetecknas av den skandinaviska stilen, med mycket tall och röda och svarta möbler, säger Lindemann.

  Mainstream of the shot

  En smart jerk av Ikea. Undersökningen Framtidens levande av prognoscentret visar att det finns stora skillnader i vad de trendinställda innovatörerna föredrar och de flesta föredrar hemma.

  - Vad säljer? Norrmän föredrar tall, profilerade fronter, röd och gröna färger - långt ifrån den minimalistiska vita interiören vi ser i inredningstidningar, säger trendanalytiker och antropologen Gunn Helen Øye i Prognosesenteret när vi talade om hur den norska hem kommer att se ut under 2007.

  Nice Mysigt, varmt och vänligt är ord som Ikea-designers använder för att beskriva årets produkter.

  Ett bra verktyg

  Tatjana Kaper, chef för Scenesans. Bland annat är projektet Output på Øyafestivalen i år. Foto: Per Ervland mer

  - Min relation med Ikea går långt tillbaka, från när jag var för liten för att gå in bollen, säger Tatjana Kaper, chef för Scen Sans , till DinSide.nr.

  - När jag blev stor, var jag inte intresserad längre. Då vill jag hellre gå och planera min framtida lägenhet. Jag drömde bort, och mamma fick mig nästan inte ut.

  Drömmarna blev verklighet. Dekorera nu och scenuppsättningar Fånga mer än sin egen lägenhet. Hon är utbildad scenograf från London, och driver sitt eget företag, Scen Sans , som producerar scenografi för olika typer av uppdrag inom kultur och näringsliv.

  Scen Sans ligger bakom Øya Festival miljövänligt utgången portalen och Ladies Floor på Grand Hotel. Professionellt använder hon också Ikea mycket.

  - Det är bra med Ikea att det är en bra utgångspunkt för det mesta, bara en som tänker lite ny.

  "- Saken om Ikea är att vem som helst kan drömma bort, och du har råd - och får -. Att Skeie ut Tatjana Kaper, Scene Sans"

  Tidigare Ikea garderob lösning som heter Kodal som Kaper används mycket som en barbar på händelser. Det var uppenbarligen mer som inspirerades och Ikea Norway sålde oväntat denna garderobslösning.

  - Vi använde Kodal så mycket att Ikea Sverige slutligen tvungen att fråga: Vad är det med Norge och Kodal?

  1. Lyx eller låg kostnad?

  Lär dig av experten: Ikea är ett bra verktyg - det finns många välfärdiga moduler som gör det enkelt att skräddarsy dina lösningar. Det är nästan som Legokluster.

  Favoritår av året

  Tyvärr har vi inte fått bilder av vår favorit i årets nyheter. Ingen stor sak. Definitivt inte i tall. Men en liten sak som gör livet lite lättare. Stabil griddle är en liten sil som låter dig hälla vatten av potatis, pasta eller grönsaker utan att spillas utan att ge händerna på dig.

  Grytesilen ingår i en serie pannor och panntillbehör, som även innehåller pastainsats, ånginsats och vattenbadinsats. Här luktar vi snygga saker - men en kruka på $ 29 är på köplistan.

  Se bilderna i årets Ikea-nyheter

  Furuen tas i värmen igen, om än i en liten ny omslag. Bilden visar Mandal-serien. Priser från 425 kr för sängbordet (ej visat) för 2, 450 kr för sänglådor. Huvudgavel kostar 750 kronor. Foto: Ikea Visa mer

  ADVERT

  Mest populära