All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Om du använder detta glas i hemmet kan det vara dödligt

Vanligt glas och personligt glas - varje glas för varje användning.

Men för att spara pengar blir det allt vanligare att använda fel glas i nya hem, enligt NiTO Takst.

Medan personbeständigt glas är helt pulveriserat genom krossning bryts normalt glas i skarpa bitar som kan orsaka allvarliga skador på människor och djur.

Ingenjör och värderare hos NiTO Takst, Vidar Aarnes, berättar Newswire. nej att det är farligt att använda vanliga glasbrister, till exempel trappor, dörrar och terrasser.

- Om du kommer in i en vanlig glasväg kan du få allvarliga nedskärningar. Om det finns ett klipp som skärs, kan det i värsta fall leda till blödning på kort tid, säger Aarnes.

Det är särskilt farligt att ha oskyddat glas i fönster eller dörrar i slutet av en trappa, räcken, sidopanel i ingångsdörrarna och i altandörrarna.

  • Dyk på vägarna? Hur man fixar ett streckat fönster

- Hanterar inte din fara

Aarnes anser att fler människor använder vanligt glas i nya hem är att människor handlar mer utomlands för att spara pengar på billigare material och glas.

Han tror inte att många människor är medvetna om risken att använda vanligt glas i hemmet.

- Reglerna kan vara annorlunda utomlands, och det kan inte vara nödvändigtvis att personer måste ange att glaset ska vara personligt skyddat. Språkbarriärer kan också leda till missförstånd. En slutar med en glas typ olämplig för syftet, säger Aarnes.

  • Tvätta tips: Så här tvättar du Windows korrekt

Även Projektledare Per Henning Graff i Glas- och fasadförening anser att det spekuleras med billiga material och glas.

- Många utvecklare tittar på de lagstadgade kraven som högsta krav när de faktiskt menas som minimikrav. Priset är viktigare för dem än kvalitet, och de tänker inte på risken, säger Graff till Newswire. nr.

Foto: iStock

Pulveriserat genom krossning

För att följa bestämmelserna måste du använda personligt glas i hemmet. Det kan antingen vara laminerat glas, härdat glas eller härdat, laminerat glas.

På så sätt är det mindre risk för allvarlig skada om glaset är trasigt.

I räcket ska glaset lamineras och ofta härdas, lamineras.

Takglaset ska alltid lamineras, och det är särskilt viktigt i tak och snedställda strukturer där hela vägen kan falla ut ur fästet.

Detta är skillnaden mellan glasögonen:

Tempererat glas är ett glas som värms till en temperatur över mjukningspunkten och kyls så snabbt med kall luft. Glaset är cirka fem gånger starkare än vanligt glas mot kraftig påverkan. Genom att krossa är glaset pulveriserat.

Värmeförstärkt glas är ett glas som genomgår en värmebehandling som liknar det för härdat glas, men där kylningen sker långsammare.Glaset blir starkare än normalt glas, men krossas på samma sätt och måste därför lamineras för att uppfylla kraven på personligt glas.

Laminatglas är tillverkat av två eller flera lager av glas limmade ihop. Laminerat glas är inte lika starkt som härdat glas, men har fördelen att bitarna hålls samman av en folie om de är brutna.

Missa inte nyheter om hur du gör ditt hem till en säker plats att vara - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära