All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Växter du denna potatis i marken, riskerar du fängelse

När jorden har gradvis tinas efter vintern är det dags att odla potatis i april / maj.

Många tycker att det är roligt att odla egna potatis i trädgården - men det är en sak som är viktigt att vara medveten om.

Om du lägger fel typ av potatis i marken kan du riskera upp till 2 år i fängelse och 40 år i närheten av bönderna i området.

  • Odla potatis och tomater från samma anläggning

Sändare ljus

På grund av hotet att sprida farliga växtsjukdomar, är det lämpligt att sätta matpotet i jord, men det finns ingen formell förbud mot detta.

FSA inte kräver att du sätta potatis från mataffären rätt i marken i trädgården, eftersom potatis friska ser dock kan innehålla små organismer som kan spilla över från köksträdgården till jordbruksmark och göra stor skada.

Och även om du bor en bit potatis, tar det inte mycket förrän infektionen överförs. Om du till exempel använder gummistövlarna i köksträdgården, går du en promenad längs en tomt, mycket kan göras.

Foto: Getty Images

Kan införas karantän

Därför är det regleras av förordningarna om utsädespotatis att de som odlar potatis, att använda utsädespotatis. Fröpotatisen är uppfödd på ett sjukdomsfritt utgångsmaterial under officiell kontroll.

Detta innebär att de är fria från de farliga organismerna, och därför är det mindre behov av att använda bekämpningsmedel i jorden under potatisproduktionen.

Om du odlar potatis kan du köpa certifierad utsädespotatis på trädgårdscentra eller använda fröpotatis från din egen gröda. Det är dock inte tillåtet att ta med potatis från utlandet eller att sälja eller ge bort potatis till andra.

  • Smarta tips: Omforma sandlådan stor potatis låda

Bor du nära till professionella potatis lantbrukare, bör du vara extra noga med att följa reglerna. Jordbruksområden där vissa kartoffelförföljare detekteras påläggs karantän årligen.

brutit regler kan döma ram i livsmedelslagen anger

"uppsåt eller vårdslöst brott (...) ska straffas med böter eller fängelse i högst ett eller år båda. (...) Samma straff försök och medhjälp. Under försvårande omständigheter fängelse i högst två år införas. "

Men enligt FSA kommer lyckligtvis inte tala om fängelse för dem som sätter både en eller två matpoteter i marken.

Läs mer om trädgården - följ oss på Facebook här!

Källor: Matportalen / FSA, Bergens Tidende, förordningar om utsädespotatis, livsmedelslagen

Kommentarer

När du kommentera måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära