All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Du får en plats här är det särskilt en sak du bör alltid ha till hands

Få material är lika eleganta och tidlösa som marmor, och den vackra stenen är populär som aldrig tidigare i interiören och dekorationer.

Vissa nöjer sig med detaljer i marmor, som ljusstakar och kanske en skål, medan andra spruta ut och lägger marmor bänkskiva i köket - en investering du definitivt kommer att älska i många år framöver.

Men det är viktigt att vara medveten om att trots den mjuka och steniga ytan av marmorn är den inte oätlig när det gäller färgning och spill.

- Marmor och andra sten bänkskivor har en exklusiv och elegant utseende och kommer säkerligen att lägga till något speciellt att ditt kök, förklarar Tine Krægpøth vid kökstillverkaren Kvik Klicka Property.

- Granit är hårdare och därmed mer motståndskraftiga mot både fläckar och även repor, medan marmor är mer porös, bör man vara extra försiktig när det gäller att spill och fläckar.

Krægpøth förklarar att natursten kräver både tillsyn och underhåll.

Har öppna porer

Stein är en naturlig produkt och bör därför behandlas, tror Krægpøth.

- Steinprodukter har porer i ytan och är sålunda en "öppen" produkt, vilket möjliggör spill och missfärgning av stenen.

För att undvika missfärgning, var försiktig med tvätt och underhåll.

- Vi rekommenderar att du behandlar marmorbänkskivor med en speciell behandling var 1-2 år beroende på graden av användning. För daglig rengöring rekommenderar vi att du använder vatten och mikrofiberduk, förklarar försäljningschef Ingrid Tigane på Diapol Granit Norge klicka bostäder och tillägger:

- Under inga omständigheter bör du använda slipende-, blekmedel och rengöringsmedel som innehåller syra. Om vatten inte räcker är det säkraste att använda ett pH-neutralt tvättmedel eller rengöringsmedel som är speciellt konstruerad för marmor.

Kuslig poet instämmer.

- Alla bänkskivor i sten ska och ska rengöras dagligen med mjuk trasa och rent vatten.

Motstår att spotta illa

Bara på grund av sin porösa yta är marmor mycket sårbar för spill och grisar.

- Trots sin hårda och släta yta är marmor ganska porös och sålunda snabb att suga upp vätska, förklarar webbplatsen Howstuffworks. com.

- Även de mest polerade ytorna kan vara som en svamp för alla slags röra, som olja, läsk, vin, syra och liknande. Och först kommer fläcken så långt att det dras in i stenen, ja det är mer än bara en tvättduk för att torka bort den.

Syre och mat med stark färg är inte goda nyheter för marmorytor.

- Citrusfrukter och juice från dessa kan missfärga, liksom naturligtvis vin, berättar Cathrine Sterner på Sten projektet klicka bostäder och fortsätter:

- Mycket färgade livsmedel såsom rödbetor kan också ge varumärken i marmor, kan samma olja.

Vad är natursten?

- Natursten är ett vanligt namn på stenar som kan delas upp i plattor, block och föremål av olika slag.

- Används för beklädnad av golv, väggar och tak, tegel och gravar.

- Kan delas in i mjuka (kalksten, marmor, täljsten, serpentinite och sandsten) och hårt (granit, gnejs, kvartsit, gabbro, larvikite och anortosit) bergarter.

- Mjuka stentyper innehåller mineraler som är mjukare än stål och / eller har svaga bindningar mellan mineralkornen. Således är de lättare att bearbeta än de hårda typerna.

Källa: Geological Survey

Drop sura rengöringsmedel

Om olyckan är ute, du bör tänka två gånger innan du börjar med tvättmedel och tuff.

- Ytan av mjuk natursten, som marmor, kan fläckar färgade syror - som syrebaserade rengöringsmedel, förklarar Sterner.

- Syraet etsar på ytan av stenen och sätter märken. Det kommer att vara en ond cirkel där du kan prova andra städare igen, och efter det har stenen blivit både tråkig och bruten.

Salmiakk bör också undvikas.

Gå ut av sängen

Bänkskivan är kanske ytan på ditt kök som utsätts för den svåraste dagliga användningen, och det kommer inte att hända utan spill och skada med mat och dryck.

VARNING: Marmor är vacker, men kräver lite underhåll och vård för att hålla den ren. FOTO: Fivestarstone inc

Men du får en plats först, ja, du borde vara så snabb som möjligt.

- Torka bort så mycket oreda som möjligt omedelbart, förklara Tigane sätta:

- Fläckar kan bildas snabbt om vätskan har tid att dra ner stenplattan.

Experterna är överens om att vatten och milda tvättmedel är den bästa lösningen.

TIPS: Väteperoxid (H2O2), ett värdligt vanligt desinfektionsmedel, diskuteras i stor utsträckning online och i bloggar som ett bra sätt att rengöra marmor. Enligt den norska läkemedelsguiden är vätskan blek och blåaktig och är en kraftfull oxidant, vilket innebär att läkemedlet används både som blekmedel och för desinfektion.

Du köper väteperoxid i milda lösningar på apoteket, och många använder det för både ömtvätt och även som munsköljmedel vid ont i halsen eller i halsen.

Demontering av väteperoxidplattor

Den amerikanska inredningen för hemmet och hemsidan har nyligen testat hur bra väteperoxid avlägsnar marmorfläckar - i detta fall en marmorpepp.

Hur de gick vidare:

HYGROGENPEROKSID OCH AMONIAKK: Kontrollera hur de tog bort fläckar med denna blandning. FOTO: Ashley Poskin

1. Riva bitar av kökspapper i bitar och ha en skål. Så, i några droppar ammoniak, och bara tillräckligt med väteperoxid, blötläggs pappersbitarna.

2. Lim bitarna av papper över marmorytan. De ska vara så fuktiga att de fastnar utan ytterligare problem.Täck området med plast och fäst med band. Tryck ut några små hål i plasten för att tillåta luft.

3. Låt blandningen sitta i 2-3 dagar tills allt är helt torrt.

Resultaten var inte dåliga enligt webbplatsen.

- Jag fick ett imponerande resultat med denna amoniak- och väteperoxidblandning, förklarar författaren Ashley Poskin i ett inlägg på hemsidan.

- Jag var dock sparsam med områden som jag faktiskt täckte med blandningen, vilket gjorde resultatet lite ojämnt. Men jag ska prova metoden igen, och den här gången täcker jag hela ytan med blandningen, skriver Poskin.

Har du hört talas om det?

Har du mjöl för hand, det kan spara dig dagen du borstar på din marmorplatta.

Enligt den amerikanska inredningen och matplatsen Kitchn är det faktiskt möjligt att ta bort fläckar på en stenbänk med bra gammaldags mjöl.

Så här gör du:

1. Gör en blandning av mjöl och väteperoxid (se fakta ovan). Blanda ihop till en porös konsistens.

2. Sprid blandningen bortom fläcken.

3. Täck området med plastfolie och låt den sitta över natten.

4. Skaka försiktigt mjölblandningen nästa morgon och spets Mjölet har lockat både fukt och färg i fläcken.

TIPS: Det här tricket sägs också fungera på golvplattor i både sten och betong.

ADVERT

Mest populära