All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Glömmer att tvätta detta kan komma att ångra dig

Det finns ingen tvekan om att det finns några tvättstugor hemma vi gör mycket för att undvika. För som många av oss har några problem sopa golvet med en torr mopp eller tvätta trasa då och då, eller ta dammsugaren över smulor på köksgolvet, så det är på något sätt mer knepig bör motivera sig för att rengöra kylskåpet eller till exempel badrummet .

Men experter varnar för faran att ligga på deras sida när det gäller att hålla badrummet rent. Vi vet att bad och kanske den mest toalett är en favorit bakterie för bakterier, så de flesta av oss är ganska försiktiga när det gäller att städa dem, men hur är det med andra delar av badrummet? Varför visste du att insidan av ditt duschhuvud kunde vara minst lika full av bass cheats som kål?

Duschmunstycket kan innehålla legionellainfektion

Även om vi är aldrig så bra på att skura väggar och kakel i duschen, kanske de flesta av oss som minns att göra samma sak med duschhuvudet. Men enligt folkhälsoinstitutet borde du lägga till vanan att göra just det.

- Duschhuvuden är mörka, heta och fuktiga - en idealisk miljö för bakterieutveckling, förklarar Vidar Lund vid folkhälsoinstitutet till Bonytt. nr.

- I själva verket är det så att duschen hemma, och i viss mån även en badtunna, är den absolut vanligaste smittkälla för legionellabakterier, legionärssjuka, i Norge.

SKUMLE GUESTS: Visste du att dessa örnar kan gömma sig i din dusch? Foto: PHOTO: Colourbox

Lund förklarar:

Vad är legionella?

Legionär sjukdom är en svår lunginflammation med hög dödlighet. Lyckligtvis verkar det sällsynt. Även om du har injicerat legionellabakterier finns det liten risk att unga och annars hälsosamma människor blir sjuka med legionärer. Sjukdomen behandlas med antibiotika.

- Det finns många typer av bakteriell tillväxt som kan förekomma inuti duschhuvudet, men legionella är förmodligen en av de allvarligaste. Här tillväxten ske om temperaturen i varmvattenberedaren eller orm, har varit under 70 grader, vilket kan hända till exempel om du har varit på semester eller bort för ett par dagar och har inte använt dusch för ett tag.

Legionellabakterier smittas med små vattendroppar - precis som det sker både i duschen och bubbelpoolen.

- Infektion uppträder vid andning av fina, flytande vattendroppar (aerosoler) förorenade med bakterierna, förklarar Lund.

- Det smittar inte människan mot människan, och det förorenar inte vatten som strömmar rakt från kranen.

Legionella bakterier kan föröka sig i det andra aerosolalstringsorganet, som en luftfuktare, utrustningen för att vattna trädgården, högtrycksrengöringsmedel, inomhus fontäner som bildar stänk eller sprayer för sprutning av plantor om de lämnas med ljummet vatten.

För att minska risken för infektion

Lyckligtvis finns det enkla åtgärder som kan bidra till att förhindra bakteriell tillväxt och spridning.

- Det mest effektiva du gör är att använda hett vatten - över 70 grader - ofta, förklarar Lund.

- Om du har varit borta i några dagar, kom ihåg att alla kranar med vatten är så heta som möjligt. Legionella bakterier växer ganska långsamt, så om du använder din dusch dagligen minskar risken för att bakterier växer upp betydligt.

Det här är orsaken till dålig lukt i badrummet.

Lund rekommenderar även att vattentemperaturen ställs upp till 70-80 grader om du har möjlighet.

- Vid temperaturer över 70 grader dör legionellabakterier snabbt. Att temperaturen är tillräckligt hög kan lätt kontrolleras med en termometer, förklarar experten.

- Kom ihåg att även städa duschen och jacuzzin regelbundet.

Hur man rengör ordentligt

Även om du gör bra och regelbunden rengöring av duschen är det också smart att städa duschhuvudet ordentligt med jämna mellanrum. Statens folkhälsoinstitut rekommenderar minst fyra gånger om året.

- De flesta duschhuvuden kan skruvas in för att rengöra insidan, förklarar Lund.

- På det här sättet kommer du att kunna desinficera på rätt sätt där det behövs mest.

Lund föreslår att man använder en klorblandning för att tvätta duschhuvudet.

- Två korkar av klor i ett 10-liters handfat är bra, förklarar experten.

SMÅ KÄLLA: Aeorosol-anordningar som duschar och bubbelpooler kan sprida smitta i luften. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

- Skruva av duschhuvudet och placera blandningen så att den är helt täckt med vatten och lämna i 30 minuter.

Poor tryck i kranen fixar du

Skölj väl när du sätter duschhuvudet på plats så att både klor resterande och lossade kalk och slam spolas ut innan duschen för att använda den igen.

antyder Slim bakterier

När våta ytor - som insidan av duschhuvudet - känns slät och slemhinnor, indikerar detta att bakterier och andra mikroorganismer har bildat en film, en biofilm på ytan.

- Det här är vad som ger förhållanden där legionellabakterier kan trivas, förklarar Lund.

- Och ett tecken på att rengöring är hög tid.

1 av 3 duschmunstycken har infektion av mykobakterier

Enligt en undersökning i USA webbplatsen iVillage genomfört visade det sig i själva verket att så många som en av tre dusjhoderer smittade med så kallade mykobakterier. Dessa är bakterier som är resistenta mot blekmedel och som kan tränga in i lungvävnaden och orsaka slöhet, trötthet och andfåddhet.

George A. O'Toole, professor i mikrobiologi och immunologi vid Dartmouth Medical School, förklarar webbplatsen:

- Varje gång skura / tvätta håret kommer dessutom protein schampo, som verkar nästan som en form av gödningsmedel Dessa bakterier sprutas och in i duschhuvudet och ökar bakteriens tillväxt.

Hur håller du koll på badrummet

Ta bort kalk från duschmunstycken

Många också kämpar med att med tiden kommer mindre vatten ur duschhuvudet än det brukade göra. Detta kan enligt hemsidan Good Housekeeping kan vara ett tecken på att du har en hel del kalk i vattnet där du bor, och att duschhuvudet är tilltäppt med kalkavlagringar som stänger för strålarna.

Så här hanterar du detta:

1. Torka av duschhuvudets utsida med en penselborste.

2. Gör en blandning av lika delar ättika och vatten och sätt i en plastpåse.

3. Bind plastpåsen över duschhuvudet så att hela huvudet är täckt av vätskeblandningen. Fäst påsen runt duschen för att hålla den på plats. Lämna på i 15-20 minuter.

4. Ta bort påsen och torka av lösa lim och puss.

5. Skölj genom huvudet med varmt vatten för att skölja igenom hålen.

Else Liv Hagesæther, rengöring expert och författare till boken "Clean, helt enkelt", är också ett fan av rengöring med ättika:

- När du tvättar duschen, börja med att duscha mycket hett vatten över väggarna, dörrar och botten av duschkabinen, förklarar Hagesæther.

- Det varma vattnet och ånga från det kommer att lossna mycket smuts från väggarna och även duschmunstycke. vilket då blir enklare att tvätta.

Experten förklarar att varumärkena mycket kalk i vattnet, även kallad hårt vatten, är lätt att ta bort med ättika.

- Blanda lika stora mängder varmvatten och ättika i en hink. Skruva fläckarna bra. Denna blandning fungerar också mycket effektivt för att få handtagen på duschkabinettet och armaturen att lysa.

Dessa jobb vi undvika

  • Rengöring ugn
  • Tvättmedel
  • Washing dusch
  • tvättbadet
  • Frysning av frys
  • Rengöring av kylskåpet
  • Kostnads ​​golv
  • Diska < 999> Gå ut med soporna
  • dammsugare trappor
  • för duschhuvudet föreslår Hagesæther att använda en tandborste:

- Har ett duschmunstycke i en kalkblandning som behövs, och använda en tandborste för att skrubba hela huvudet ordentligt. Också på insidan.

Läs också:

För att rengöra de smutsigaste platserna i huset

Här hittar du de mest välsmakande interiörbilder

Detta diskmedel här farliga

Det bästa råd mot ränder gör

tillräckligt varmt vatten: Temperaturen på ditt vatten bör hålla minst 70 grader. Foto: Foto: Colourbox

ADVERT

Mest populära