All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Du glömmer att göra detta, en fett brand uppstår

Checklista för att förbereda grill

- Kontrollera att gasslangen är intakt

- Kontrollera grenrör

- Rengöring grill botten

- Rengöring brännare

- Clean støpejernsristene

- Tvätta insidan av grillokket

- Torka av grillen på utsidan

- Torka grilllocket med en trasa

Klåda i fingrarna efter start av årets grillsäsongen?

Du är nog inte ensam. Men innan du avfyrar grillen finns det några saker du bör kolla.

Kontrollera gasslangen

Innan du ansluter gas på gasgrill, är det viktigt att kontrollera slangen.

- Slangen är gjord av gummi och kommer att mörkas så småningom. Därför rekommenderar vi att du byter gasslang med jämna mellanrum och definitivt vid den minsta sprickan. Gasslangen är en förbrukningsartikel, påpekar Siv-Elise Friestad, varumärkeschef för grillfabrikanten Weber Norway.

Kontrollera gasslangen med hjälp av tvålvatten.

- Det är lättast att fylla en sprayflaska med tvålvatten och spraya det på slangen. Ser du bubblor, betyder det att du måste byta ut slangen, säger Freistad.

Andrè Rusthen, chef för grilltillverkaren Land påpekar att det är viktigt att genomföra en läckagetest genom att böja slangen hårt.

- Om det oranga gummit spricker, är det dags att köpa nya, säger han.

Obs! Om slangen spricker, betyder det inte att gas läcker ut. Det oranga gummit är ett skyddande skikt runt den aktuella gasslangen underifrån.

Styra grenrör

En annan sak du bör göra innan du börjar med grillning är att kontrollera grenröret gasolgrill.

- För att göra detta, öppna locket på grillen. Placera det på en väl ventilerad plats och dränera gasen. Kommer att ta reda på om det finns läckor på grenröret, Friestad tips.

Det är också möjligt att smörja slangens och ventilernas anslutning med tvålvatten.

- Om du ser bubblor, byt alltid ut manifolden.

invändig rengöring

Förhoppningsvis rengöras grillen innan du lägger undan för vintern, men om det inte var gjort, är det nu dags att kavla upp ärmarna för en riktig stor rengöring.

- Ta bort alla lösa delar, ta av den lilla fettkolven och placera en hink precis under hålet. Nästan alla grillborstar har också en repa. Använd detta för att skrapa bort vad som kan sitta fast inne i grillen, förklarar Rusthen.

Använd normalt tvålvatten och till exempel en matborste.

- Var inte rädd för att använda lite vatten, allt vatten dränerar ner till hålet och ner i hinken under. Till slut rekommenderar jag att du torkar med en torr trasa eller kökspapper. När allt är torkat ska du antända grillen för att kontrollera att brännaren fungerar ordentligt.

Rengör botten och brännarna

Om du har en gasgrill, var noga med att rengöra brännarna med en grillborste.Detta hindrar munstyckena från igensättning.

- Värm brännarna och borsta brännarna rena. Det är viktigt att grillborsten endast används för detta ändamål. Om du använder samma som du rengör grillristen, kommer fett och matrester att komma in i munstyckena, varnar Friestad.

Brännare kan behöva lite extra underhåll från tid till annan.

- Ta sedan bort brännarna från grillen och rengör dem med en stålborste ", säger Marianne Haug Emblemsvåg, marknadschef på grillproducenten Sunwind.

- Se till att hålen i brännarna är öppna och fria från smuts och smuts. På modeller med gjutjärnbrännare är det lämpligt att sätta in dessa med olja ett par gånger under säsongen, säger hon.

Artikeln fortsätter under bilden.

Gjutjärnslister

- Rengör gallret genom att placera det i ett varmt vatten tvålvatten. Skölj gallret och sätt tillbaka det på grillen. Vrid värmen fullständigt i 15 minuter och ta sedan bort den sista smutsen med grillborsten. När du är färdig smörj med matolja för att undvika rost, tips Freistad i Weber.

Efter varje grillning rengör du gallret medan det är varmt genom att borsta i 10-15 sekunder med en grillborste.

- Jag rekommenderar de som har gjutjärn att borsta ett tunt lager av olja en liten stund efter bränning och borstning av gallren. Sedan är grillen klar för nästa gång den kommer att användas, men du kan lätt smör den på ett tunt lager av olja innan du lägger på maten, rådgör Rusthen.

Inne i grillen

Du kan ha upplevt en beläggning på insidan av grillpannan. Det finns ingen färg som flår av, men bara fet.

- Alla våra kolgrillar är porslinmålta och inte målade, så det finns ingen färg som blinkar, pekar Freistad på. Hon berättar att det feta skiktet blir så tjockt att det så småningom kryper och flingar bort. De flingor som lossnar är därför förkylda fettfett, något som du tar bort med zalo och vatten.

Utsidan av grillen

- Grillytan behöver ungefär samma behandling som en bil för att inte göra det rostigt och fult, förklarar Emblemsvåg i Sunwind.

KULLGRILL: Börja grillens årstid med en bra rengöring av kolgrillen. Foto: Foto: Weber

Tvätta grillen med jämna mellanrum med varmt, mildt tvålvatten. Du kanske vill infoga den med ett tunt lager av syrafri olja från tid till annan.

Rengöring av kolgrill

Dessutom behöver kolgrillens rengöring.

Enligt Friberad på Weber fortsätt genom att borsta grillen med en bra grillborste.

- Värm grillen och använd borsten för att ta bort fett och matrester. Om smutsen är utomordentligt bra (något som förmodligen gör så länge), överväg att använda en grillrengöringsspray som löser upp smuts.

Du bör också skrapa botten av kolgrillen en trä- eller plastskrapa och töm askbehållaren.

- Torka av kolgrillens utsida med en tvålvattenduk, säger Freistad.

Hon tillägger att för att få optimal förbränning i kolgrillen, byt briketter, kol och matlagningsblock - om du inte har hållit dem torra under vintern.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära