All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Om du glömmer detta före vinter kan det kosta dig

Vattenresidens för miljoner: informationschef Pål Rune Eklo i Gjensidige. Foto: FOTO: Ömsesidigt.

Det finns mycket att kolla inuti och utanför huset innan vintern kommer. Om du glömmer några av punkterna kan det i värsta fall leda till miljontals kostnader. Informationschef Pål Rune Eklo i Gjensidige uppmärksammar två enkla förebyggande åtgärder som kan förhindra många typiska bostadsskador under vintern.

- Ha en bra inomhustemperatur i huset och stäng stoppskruven, se råd. Åtta av tio bostadskador som rapporterats till Gjensidige beror på vatten och flera av dessa vattenskador uppstår på grund av förkylning, enligt informationschefen.

- När det är frost ska det finnas minst 10 grader för att förhindra att vattenrör spricker. Vill du gå bort ett tag - se till att det är varmt nog.

Han tillägger att det är försumligt att lämna huset utan tillräcklig värme och i värsta fall kan leda till minskad ersättning för försäkringen. Dessutom kan kostnaderna för vattenrör som sprickor komma upp i miljoner belopp.

- Kostnaden för sådana skador varierar mycket och kan vara från några tiotals upp till flera miljoner i värsta fall, säger Eklo.

Artikeln fortsätter under bilden.

UNDVIKA AVFALL: Att stänga stoppkroken är en enkel och effektiv åtgärd för att undvika läckage från vatten. Foto: PHOTO: Getty Images.

Stäng kranen

På vintern är sommarstugan ofta lång utan att användas. Enligt Eklo uppstår den största bostadsskadorna när invånarna har lämnat och bostaden är oanvänd.

Därför, om man ska lämna huset eller stugan är det särskilt viktigt att komma ihåg, enligt Eklo.

- Stänga stoppkranar. Detta är en enkel och effektiv åtgärd för att undvika vattenläckor. Detta ska alltid göras i fritidshus, säger han.

Förebyggande åtgärder är de mest effektiva för att undvika gnagare, enligt skadedjur Kenneth Ervik. Foto: PHOTO: Tønsberg skadedjurskontroll.

Kontrollera den elektriska

Övriga åtgärder som bör beaktas innan vinterens intag ska ta elektrisk kontroll över hemets elinstallation eller installera en vattenstoppventil.

- Den elektriska anläggningen laddas mycket mer på vintern. En elektrisk styrning kan upptäcka fel i det elektriska systemet, vilket i värsta fall kan leda till brand.

En vattenstoppventil kan också vara en lönsam åtgärd för att undvika stora vattenläckor. Om en vattenläcka börjar, upptäcker en sensor det och stänger automatiskt vattnet i hemmet.

- Detta garanterar vattenläckage dygnet runt, även när du är ute av stugan eller hemmet, expanderar han.

Ökad brandrisk

Inte bara vattenläckor kan utgöra ett hot mot hemmet. Vid kylförbrukningen ökar brandrisken enligt Eklo.

- Vi skjuter mer i ugnen, laddar elverket mer och trivs med matlagning och ljus, säger han.

Han rekommenderar att du kontrollerar ugnen innan du börjar brinna.

- Kontrollera ugnen för sprickor och defekter innan värmesäsongen börjar. Se till att ugnsytan inte blir så varm att den kan antända brännbart material i närheten, säger han.

Artikeln fortsätter under bilden.

BRUNROTTE: När gripstången spricker mot noll ökar chansen att få möss och råttor. Foto: PHOTO: Anticimex.

Gnagarna drar in

Det är inte bara inomhus du borde förbereda ditt hem på vintern. Även utomhus finns det flera saker du inte bör glömma att göra.

Rensa rännor: Nina Granlund Saether i Huseiernes National Association uppmuntrar dig att rensa rännan och knyta ihop stora buskar och träd. Foto: PHOTO: Moment studio.

När gripstången spricker mot noll är chansen att ha möss och råttor på språng. Kenneth Ervik i Tønsberg Pest Control AS säger att de märker betydligt större tryck på hösten och vintern när det gäller förfrågningar om gnagare.

Det är i första hand förebyggande åtgärder som är viktigast och effektivt för att undvika gnagare besök, enligt skadedyrbekjemperen.

- Försegla alla sprickor och öppningar över 6-7 millimeter. Använd en spegel och en pinne och kolla upp i beklädnad, hörn gjutgods, rörgenomföringar, ventiler, sprickor i grundmurar och andra ställen där gnagare kan komma in.

Ett annat tips för att hålla uninvited gästerna bort är en uppvärmning i trädgården.

- Ta bort matkällor, gömställen och andra saker som gör gnagare trivs i och runt hemmet. Det är ta bort avfall, säkra kompost och håll vegetation under kontroll. Undvik att lagra föremål som plankor, skogar, pallar, bildäck och andra längs väggen eller under verandor.

Rodents kan delvis orsaka skador på isoleringen, vattenläckor, problem med lukt, skador på elektriska ledningar som i värsta fall kan leda till eldsvåda. Sådan skada kan vara dyr. Från hundratusentals till över en miljon dollar i värsta fall, enligt Ervik.

Artikeln fortsätter under bilden.

Förbered trädgården och ränna

Nina Granlund Saether, redaktör för House ägare National Association, ger följande tips när det kommer till trädgårdsväxter:

- Har du många stora träd på fastigheten, kan du kratta bort löven innan snön kommer. Före vintern är det också lämpligt att binda både buskar och små träd tillsammans. Då undviker du grenar som bryts när det är mycket tung och våt snö, säger hon.

Har du växter som tål frost illa, bör de täckas, till exempel med granris på rötterna, enligt Saether.

- Vissa använder också säckstolar så att de inte spryter för tidigt på våren, säger hon.

Hon tillägger att en av de viktigaste sakerna att göra under hösten är att kontrollera tidvattensglasögonen.

Sæther rekommenderar även att man kontrollerar taket:

- Taktak ska bytas ut.Beslag kring rör och ventiler bör också undersökas så att vatten och fukt inte tränger in.

Och med all hjälp, glöm inte bortskottet.

- Om du har en kran, bör det stängas nu. En liten droppe vatten räcker för att matningen i kranen fryser och förstörs. Det kan vara dyrt, tillägger hon.

Intresserad av arkitektur, inredning, bostadsmarknad, städning eller trädgård? Följ Klicka Properties på Facebook.

ADVERT

Mest populära