All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hälsa

Isbadere stad

Molde, Kristiansund och Mo i Rana är bara några av de städer som arbetar med sådana projekt. Området kring Drammenselva har blivit en favoritplats för både byggare och båtmän. I en inre kommun kräver Hamar ett flertal väljare att skenan som skall avlägsnas från Mjøsa att ge ett öppet område till en horisontell kant av större välbefinnande, avkoppling och utveckling.

Sommaren är det livliga livet på sådana ställen, men när skörden kallar in, drar de flesta inomhus. Kanske finns det några deadlines?

Badstufolket

Tåg är lågt över Helsingfors den här decemberdagen. Molniga och starka vindar ger oss inte den bästa upplevelsen av den annars vackra staden. Vid havet är en skulpturell byggnad i trä, glas och stål och piskad av vädret. Det finns en bastu.

Ingen tycker om badbad som finländarna, och bastun är en grundläggande del av finsk kultur och nationell identitet. I ett land med 5, 4 miljoner invånare finns 3, 3 miljoner bastur. Idag har de flesta nya lägenheter i Finland egen bastu, och i åren har färre offentliga lokaler varit över. Men denna trend vänder. Gemenskapskulturen utvecklas som en ny trend i stadsmiljöer och många nya anläggningar är för närvarande under uppbyggnad i Finland. Löyly avslutades i 2015.

- Här är hela året runt, säger Mira Varjela som arbetar i restaurangen för en bastuanläggning löyly.

Löyly: Byggd för att se ut som ett stenigt berg. Graying kommer att strömma in i landskapet. Foto: Pekka Keränen.

Anläggningen, som rymmer 900 gäster utomhus och 500 gäster inomhus är inte trångt på en tisdag morgon innan jul, men det beror på att bastun inte öppna förrän tidi. 16. I restaurangen lever den.

- Hela december är fullbokad, säger hon.

15 till 20 anställda arbetar här under vintersäsongen, medan besättningen ökas till 50 anställda under sommarsäsongen, kan Varjela berätta.

Vaktmästare och brandman Hiski Harkakoski är i full gång med uppvärmningen av bastunerna. De behöver fyra till fem timmars intensiv vedbränning innan de är redo att användas.

- Det finns plats för 96 gäster i bastunområdet som har tre bastur, säger han.

Många av gästerna föredrar att simma i havet efter badkaret och Harkakoski ser till att isen öppnas när den fryser.

i bastun är det möjligt att beställa mat och dryck från baren och mysiga salonger med öppen spis inbjuder dig att koppla av mellan svett sessioner. Inte bara lokalbefolkningen använder anläggningen. Många turister tar turnén, både för arkitekturen och för upplevelsen av en traditionell finsk bastu.

Norrmän tycker också om ett bra bastubad.Allt fler är efterföljare av vinterbadning. De två aktiviteterna är vanligtvis kopplade till varandra. I Oslo har en vacker "city beach" byggts i Sørenga. En annan är planerad i Bjørvika, men har någon tänkt på en bastu?

Oslos badhistoria

Badelivs historia i Oslo är intressant och man kan titta på gamla kartor om att det fanns ett badhus längs hela havet. Dessutom fanns det flera flytande badhus som erbjöd "bad i den öppna sjön". Merchant Jørgen Young lanserade ett flytande badhus 1820, som var öppet från sex på morgonen till 21 på kvällen.

Vid havet var det badhus och badbåtar. Foto: Wikicommons

De flesta bad bad hela vägen från Akershus fästning till Tjuvholmen. Både badhus och badbåtar var ursprungligen privata initiativ som kommunen tog över från 1860. Med förorening av vattnet i hamnen poolen förra seklet flyttade de sig från havet till öarna. Men nu finns det badvatten vid havet igen.

Du tar vad du har

Det är tidigt imorgon på Tjuvholmen i Oslo. Solen stiger inte förrän ungefär en timme, och termometern visar 12 kallt. Här möter House & Residence modiga isbadare.

- Hej! säger Kari Hirth med ett stort leende.

Frostbiten är ur munnen, den är mörk och tanken på att klä sig är lite frestande.

- Se hur lyckligt vi är med vädret! Det är gott idag, hon ler.

Brrr, vi tror.

En efter varandra dyker isbaden framför spaens dörr med luckan långt ner i pannan innan de försvinner för att byta till badkläderna. För en temperaturskillnad över 30 grader Celsius kommer de ut med en enkel badrock utanför. Två har strumpor, tre andra har bara fötter i badskor.

UDs glassklubb på vägen till vattnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix.

Wrecked bastuflotta

UDs glassklubb har varit i tre år. Kari Hirth är en av entusiasterna i klubben och förespråkar en badmiljö i staden. Med den privata utsedda swimmingpoolen som länge varit på Sørenga har de mest haft ett fullt hus med fina badare och badande fans, där timing var möjlig via Facebook-gruppen Sørengas bastu och helårsbad.

- Det finns en lite varierad närvaro på UDs torsdagsbad eftersom det är mycket resor i samband med arbete, säger Hirth.

En gång i tiden hoppar de in i vattnet som mäter 1 grad. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Ibland inbjuder isklubben vänner. Idag är en anställd inbjuden till den amerikanska ambassaden. Hirth säger att de flesta aldrig har isbadet innan. Hirth, som var involverad i baddräktens start, arbetar fortfarande med det. Flottans gäng jobbar aktivt för kommunen att inse att det finns ett behov av ett sådant erbjudande för lokalbefolkningen.

Nu har Tjuvholmens och Spa-avdelningen i samband med The Thief blivit ett nytt tillfälligt viloplats efter att badpartiet slits bort på juldagen. Här får isbadklubben en torsdag klockan 8 och använd garderoben, poolen och bastun till ett rimligt pris efter isbadet.

Slutför badrummet, nu är det dags för bastun. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

- Det fanns olika orsaker till att badkaret togs bort, säger Hirth. Det är behov av underhåll och dialog med Oslo City pågår vidare för vidare bostad och på att utveckla en mer permanent flotta, förklarar hon.

Direktören för Bjørvika Development, Geir Lynnebakken, anser att alla badanläggningar måste placeras i en av byggnaderna i området och att någon måste ta ansvar för att äga och driva en sådan plats.

- Det handlar också om säkerhet, tror han.

Enligt hans uppfattning kan marknadschef och marknadschef i Oslo S Development, Vibeke Ahlsand, säga att det inte finns några planer på utveckling av ett badhus eller bastu längs havet i Bjørvika.

Den nya stranden som kommer att ligga framför operaen i Bjørvika är färdig och planerad att vara färdig efter Munchmuseets öppning år 2020. Strandens verksamhet överförs sedan till Oslo kommun.

- Men tanken är bra, säger Ahlsand och föreslår att Huis & Bolig ställer frågan till kommunen.

Saker tar tid

- Tanken bastur främjas länge sedan, sade chef för plan- och byggtjänster, Stein Kolstø, som var projektledare för "Fjord stadsplan".

Byrån är föremål för Stadsrådet för Urban Development. Kolstø nämner baddräkten från Sørenga och säger att den arbetar med ett nytt tillstånd för drift.

- Men det måste finnas en toalett, och flottan måste säkras för att drunkna och eld, fortsätter han.

Badstigen brinner med trä. Foto: Einar Aslaksen

I början görs också arbete med tillstånd för en annan flytande bastu. Kolstø medger att kommunen ligger lite bakom för att tillgodose behovet av bastu och isbad, men det är på väg.

- Principplanen för hamnpromenaden genomgår för närvarande politisk behandling, och det finns idéer om bastur, säger han utan att säga något om hur lång tid det tar.

För att svara på detta kommer vi att kontakta kommunfullmäktige. Det finns ingen som kan svara, men vi rekommenderas kommunfullmäktige, där vi bara har pratat med plan- och byggnadsverket. Kanske kan vi kontakta kommunfullmäktige för miljö och transport eller stadsmiljön?

Så småningom vi kommer att kontaktas av Institutionen för stadsutveckling som kan säga att ärendet ligger hos Plan - och byggtjänster som vi först var i kontakt med, men hittills har de bara varit en dialog om bastuflotte, och att det därför fortfarande inte skapats en sak. När fallet skapas tar det mellan tre veckor och tre månader innan tillståndet ges.

- Vi försöker främja idén om "bastur i alla tänder bortom" inspirerad av Karius och Baktus ", säger Hirth.

Hon kanske måste vänta på det, tror vi.

ADVERT

Mest populära