All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Jag använder ficklampa för att kontrollera hotellsängen noggrant

Kalla vs. värme:

  • Om du har en djup frys, sätt resväskan upp och ner och öppna den där. Resväskan måste då vara öppen i frysen med utklädda kläder. Om du klarar av att utsätta blötdjurna direkt till minus 18 grader över tre dagar, kommer du att döda djuren.
  • I skåpet kommer blötdjur att dö om de utsätts direkt för mer än 50 grader under några timmar.

  • Minns att objekt i en resväska, väska, säck och liknande kan ta lång tid innan de är antingen varmt eller kallt tillräckligt noggrant i en varm skåp eller frys.

Heminsekter är inte bara irriterande, utan också något du bör ta på allvar.

I värsta fall kan bostaden drabbas av stora skador som inte nödvändigtvis omfattas av försäkringen.

Bedbug i resväskan

vägglus i princip försvunnit från den norska hem när insekts fanns tillgängliga, men de senaste 15 åren har de kommit tillbaka.

Det finns huvudsakligen två skäl till varför djuren har fått mer motståndskraft mot insekticider, och vi reser mer.

- Det är viktigt att du följer en liten stund på resan. När jag är på hotell använder jag ficklampan på min telefon för att kontrollera sängen noggrant. Jag lyfter stygnen och kontrollerar sängen under sängen, säger forskare Bjørn Arne Rukke vid avdelningen för skadedjursbekämpning vid Statens folkhälsoinstitut.

Anledningen är att blötdjurna lever i hemlighet: i sprickor och små öppningar. Sängen ger en kort väg till din näringskälla, vilket är blod.

rådgivare Ove Karlsen på Mycoteam, som arbetar med biologisk byggnad skada, kan bekräfta att vägglöss har blivit ett stort problem under de senaste åren.

- De är främst i bagage som vi har reser med. Djuren har återvänt hem efter boende i hotell, studenthem, stugor och andra ställen där det finns många människor som bor i korta perioder, säger han.

Tja, hemma kommer de att söka en vistelse i sängen. Och då går du, säger experter.

Artikeln fortsätter under bilden.

VÄGGLUS: Misstänker du vägglöss du bör titta efter mörka ekskrementflekker, tom larvehuder, döda djur och ägg på undersidan av madrass och sängkläder. Foto: Foto: folkhälsa

Här är vägg djur

Bra hotell standarden är ingen garanti om det bor vägglöss där eller inte.

Värt att veta om blötdjur:

  • Vid en temperatur på 28-30 grader har blötdjur en livscykel på drygt en månad. Vid lägre rumstemperatur kan de slutföra en livscykel på två till tre månader.
  • En enda kvinnlig kan lägga upp till tvåhundra ägg.
  • Äggen är ungefär en millimeter lång och ljus i färg. Ett vuxendjur är ungefär sex millimeter långt och mörkt i färg.
  • Väggdjur kan inte flyga, men de kan gå betydligt avstånd. Till exempel, från rum till rum.
  • De upptäcker människor genom att reagera på CO2. På några centimeters avstånd svarar dina värmesensorer också.
  • Om de har tillgång, suger varje djur blod en gång i veckan.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

SMALL ÄGG: Här ser du ägg av blötdjur som ligger i sprickor i en soffa. Foto: PHOTO: Heidi Heggen / Norska folkhälsoinstitutet

Det är logiskt att djur sprider sig på platser där många människor är i. Metropoler som New York, London och Paris, liksom andra populära destinationer, exponeras.

- Om jag till exempel gick till New York skulle jag ha varit mycket försiktig. I de flesta fall kommer du inte att stöta på murade djur på en resa, men det är också osannolikt att du kommer att göra det, säger Rukke.

Undvik väggdjur

Ta därför tid att kolla om du har några extra sovrums kammar på semester.

- Det är lättast att hitta excrements efter djuren, sedan i form av små svarta prickar på, till exempel sängbotten. Det kan vara en bra indikator på att det finns eller har varit ett väggdjur i rummet, säger Karlsen i Mycoteam.

- Ju fler djur, desto fler fläckar. Dessutom kan man se dyra, även om attacken har varit på länge och de har blivit många, säger Rukke.

Forskaren råder att undvika att lägga sina kläder på sängen. I allmänhet är det lämpligt att hålla ditt bagage på andra sidan rummet.

- Jag stannar mest i resväskan under hela min vistelse och tar bara ut vad jag kommer att använda när som helst.

- Begär ett nytt rum

Assistent informationsdirektör Emma-Elisabeth Vennesland i Europas reseförsäkring och Om rekommenderar att fortsätta med.

Det viktigaste är att undvika att djuren kommer hem.

- Kommer du till ett hotell där det finns tecken som kan indikera bedbugs, fråga sedan ett annat rum, säger hon.

Crawling at night

Karlsen säger att blötdjur ofta upptäcks eftersom de har stygn som inte kan förklaras av myggbett eller liknande.

Väggdjuren är oftast nattaktiv och det är sällsynt att se aktiva djur när det är önskvärt.

- På kvällen kryper de ut ur sina gömställen i sprickor, hålrum, sängar och liknande när människor sover för att suga blod med sin nypa, säger han.

Mentalt Imponerande

De flesta märker att de har murade djur i närheten, eftersom de blir utslagna som klor i kontaktarna. Enligt Rukke vid Statens folkhälsoinstitut kan denna reaktion variera från små märken till stora blåsor.

- Det observeras inte att djuren överför sjukdomar. Men om det finns många djur som får lov att suga blod regelbundet, kan man uppleva anemi, det vill säga blodutmattning, säger han.

Men mentalstammen är värst.

När du är medveten om att djuren snart kommer att suga blodet, kan det i värsta fall leda till sömnsvårigheter och risken för ångest och depression.

- Om du har några djurdjur måste du vidta åtgärder. De går inte vilse själv, säger Rukke.

BIT: De flesta märker att de har ett väggdjur eftersom de får utslag som beskärning av pluggarna. Foto: PHOTO Therese visted / Folkehelseinstituttet.

ADVERT

Mest populära