All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

I, en halv miljonär

En äkta halvmiljonär flin.

Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland mer

Housing Blog

 1. I, en halv miljonär
 2. Dekorera pris
 3. Före och efter styling
 4. Thriller i monetära termer <999 > kanna, kanna, kanna
 5. licenstagare from hell
 6. Ljus tango med mäklaren
 7. Sell sjæl?
 8. Inte helt enligt avtalet
 9. Den verkliga boss
 10. Beyonce på balkongen
 11. När jag faxade över mitt bud, jag skakade så dåligt att jag inte sätta papper i faxen. Jag hade svettat 860 000 kronor på ett hål i väggen i inre Osloöstra. När jag hade hämtat nycklarna från advokaten i ett par veckor grät jag. Gatan dump låg som en mörktarmen, utan gatubelysning och med papperskorgen som känns som kaniner över de vinterfryst gatorna. Golven hade linoleum från cirka 1978, toaletten var från samma årtionde och den tidigare ägaren, Gud vara med henne, hade målat en solgult fredsmärke på taket i hallen.

Nu, bara tre år senare, ger lägenheten mig pengar på boken. Det har lite skinnfärg, ny parkettgolv, vita kakel på badrummet och en helt ny toalett. Köket är fortfarande detsamma som 1951, men handtagen har blivit renoverade och ersatt.

- Det ser väldigt trendigt, säger mäklare från en av de största norska bankerna, när jag visa honom runt i lägenheten. - Jag tror att du får 1, 3 till 1, 4 miljoner för detta.

Siffror från Obos och Aftenposten visar att priset per kvadratmeter i mitt distrikt ökade från 27 000 till 29 000 mellan 2004 fram till slutet av 2005 och att just detta område börjar göra det stora på listan över de mest populära stadsdelar.

- Den nya Grünerløkka, säger en husägare jag var i kontakt med.

Med detta hemköp vill jag vinna en vinst om mäklarnas värdesaker uppgår till högst 560 000 kronor. Kvadratmeterpriset har därmed ökat från 15 663 till 25 454, vilket innebär en tillväxt på 61 procent. Priserna på Obos lägenheter har ökat femfaldigt sedan 1992-93, då kvadratmeterpriset var 5 000 kronor. Ge bort pris, säger vi idag. Idag kostar en genomsnittlig Obos kvadratmeter 24 500 kronor. Och mina kvadratmeter är allt dyrare.

- Jippi, tror jag. - Jippi.

Enligt Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har inflation med det faktum att fler människor än tidigare har högre utbildning, och att många flyttar till Oslo för att få sitt arbete som motsvarar detta. Det är svårare för högutbildade att få tillräckligt arbete på mindre ställen, speciellt om du är två.

För det andra väljer den så kallade lattegenerationen att leva centralt och följaktligen praktiskt taget. Dessutom anser Øye att Oslo har försvagat byggandet av bostäder, men många nya bostadsprojekt har nu börjat.

Men den glada nyheten trots; när solen skiner in i den lilla vardagsrummet, och den hopplösa granne fortfarande tror att han är Neil Young där han gitarristens sjuka på elgitarr, eller när jag tittar på golvet har nu spår av stilettos ner som dansade här, så det är som om hjärtat såväl som hikster.Som om investeringen på 860.000 kronor i djupet av Inner Oslo öst har blivit ett slags hem. Som om någon inte vill lämna därifrån.

Men det betyder inte att du bor i ett hål i väggen, särskilt när du är kvar med en nypa vinst. Vem vill inte vara en halv miljonär berättigad till ett större hem? <999 >>>> Tillbaka till introduktionen

ADVERT

Mest populära