All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Jag var tvungen att sova på soffan med mina kläder på och mattan i två veckor

Värt att veta om vägglöss:

  • I en temperatur på 28-30 grader har vägglöss ett livscykel på drygt en måne. Vid lägre rumstemperatur kan de slutföra en livscykel på två till tre månader.
  • En enda kvinnlig kan lägga upp till tvåhundra ägg.
  • Äggen är ungefär en millimeter lång och ljus i färg. Ett vuxendjur är ungefär sex millimeter långt och mörkt i färg.
  • Väggdjur kan inte flyga, men de kan gå betydligt avstånd. Till exempel, från rum till rum.
  • De upptäcker människor genom att reagera på CO2. På några centimeters avstånd svarar dina värmesensorer också.
  • Om de har tillgång, suger varje djur blod en gång i veckan.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Gårdsdjur är ett växande problem.

Det finns två huvudorsaker till: vi reser mer och djuren har blivit mer resistenta mot insekticider.

Vi har tidigare lämnat tips om hur man får bakgrundsbilder och hur man undviker det.

Problemet med sängdjur eller sängbuggar, som de ofta kallas är att de ofta utvecklas innan de upptäcks. Således kan det vara svårare att bekämpa dem.

Sängkläder i sängen

Thea Hope vet allt om det. I december 2014 började hon få stöttmärken, som knuffade på benen.

- En tidig morgon vaknade jag och såg något som krypade bredvid mitt huvud. Det var då jag såg något liknande en dåre. När jag kom till jobbet skulle jag gå både de symptom jag hade och det djur jag hade sett och insåg att det här kan vara ett väggdjur, säger hon.

Det var början på en mardrömprocess.

Dölja i sprickor

- Gårdsdjur har sina gömställen där vi sover eller i omedelbar närhet. Hideout typiska sprickor och små håligheter, veck i sängöverkast och liknande, sade rådgivare Ove Karlsen i Mycoteam, som arbetar med biologisk strukturella skador.

Han tillägger att det kan vara svårt att upptäcka djuren, eftersom de bara är 1-5 millimeter i storlek. Dessutom är de nattintensiva och svåra att upptäcka när det är ljust.

- Men i gymmet kan du hitta små svarta prickar efter utmatning och skift, dvs tomma skal som liknar väggdjur, säger Karlsen.

Det vanligaste sättet att upptäcka väggdjur är hur Hopp fick erfarenhet: genom att svara på ett sving kan du inte förklara med myggor.

Ångest att komma i sovrummet

Skadedjurskontrollen besökte några dagar senare och fick reda på att de murade djuren i Hope stannade under sängen i sovrummet.

Men för att hon upptäckte detta strax före jul hade hon inte gjort något om problemet före början av januari.

- Det var helt hemskt. Den som var med mig sa att jag inte behövde sova någon annanstans i lägenheten, eftersom detta kan leda till att djuren spred sig. Han sa också att det kunde vara en mental belastning och jag kände verkligen det.Jag var helt rädd för att vara i sovrummet och slutade sova på soffan med mina kläder på med filt i över två veckor.

Slutligen fick hon det inte längre och stannade på ett hotell i en vecka.

- Känsla de är överallt

Enligt Karlsen vid Mycoteam det inte är känt i Norge att vägglöss sprida infektion, men i tillägg till reaktion på stings kan klia orsaka sekundära infektioner.

- Dessutom kan det leda till sömnproblem, ångest och depression, säger han. Hopp kan bekräfta:

- Det värsta är att du känner att djuren är överallt och att du alltid håller fast vid din kropp. Dessutom var det ganska pinsamt först och jag kände mig smutsig och otäck ", säger hon.

Det är dock värt att notera att vem som helst kan riskera att få en säng och har ingenting att göra med renlighet.

BAKGRUND: Enligt rådgivare Bjørn Arne Rukke vid Statens folkhälsoinstitut kan en enda kvinna lägga upp tvåhundra ägg. Äggen är ungefär en millimeter lång och ljus i färg. Ett vuxendjur är ungefär sex millimeter långt och mörkt i färg. Foto: Foto: folkhälsa

Gasset ned lägenhet

Men du upptäcker vägglöss i hemmet, måste du få bort dem omedelbart.

Cool vs. värme:

  • Om du har en djup frys, sätt resväskan upp och ner och öppna den där. Resväskan måste då vara öppen i frysen med utklädda kläder. Om du klarar av att utsätta blötdjurna direkt till minus 18 grader över tre dagar, kommer du att döda djuren.
  • I skåpet kommer blötdjur att dö om de utsätts direkt för mer än 50 grader under några timmar.

  • Minns att objekt i en resväska, väska, säck och liknande kan ta lång tid innan de är antingen varmt eller kallt tillräckligt noggrant i en varm skåp eller frys.

Hoppet var tvungen att tömma lägenheten först för all textil.

- Säng, alla kläder, soffa och kuddar måste placeras i ett kylskåp med minus 18 grader. Det skulle behöva stå i drygt en vecka. Samtidigt kom folk från skadedjurskontroll och slog ner lägenheten två gånger under veckan, och en gång i månaden senare, säger hon.

Efter två månader gjordes också en efterkontroll som visade att allt var borta, lyckligtvis.

Fler metoder mot väggdjur

Att bli av med sängen kan vara en utmaning. Enligt Karlsen på Mycoteam bör de bekämpas med flera olika metoder.

- djur bör bekämpas med kallt som minus 18 grader i tre dagar, och värmebehandling med användning ångaren, tätning av sprickor och håligheter, tvättning vid 60 grader och dammsugning. Förutom bortskaffande. Vakuumpåsar måste kasseras efter användning, säger han.

Dessutom bör du minimera platser där djuren kan leva.

Kemisk behandling ska tas om hand.

- Vi rekommenderar inte bara användning av kemikalier, dels för att de inte alltid fungerar på grund av resistens hos vägglöss och att dessutom vara försiktig med att använda sådana inomhus hälsoskäl, säger Scientist Bjørn Arne Rukke avdelningsvis skadedjursbekämpning vid folkhälsoinstitutet.

Att tillsätta sådana preparat måste också användas i kombination med andra åtgärder som värme- eller kylabehandling, torrt pulver, dammsugare och så vidare.

ADVERT

Mest populära